Πώς να αντιμετωπίσεις έναν νάρκισσο χωρίς να κολλήσεις σε έναν εξουθενωτικό κύκλο αντιπαράθεσης
JTeam
18 Αυγούστου 2024
Σε έναν ιδανικό κόσμο, η απάντηση στο «πώς να τσακωθώ με έναν νάρκισσο;» θα ήταν «μην το κάνεις». Γιατί πολύ απλά τις περισσότερες φορές είναι ανούσιο. Επειδή, όμως, στον πραγματικό κόσμο χρειάζεται πολύ συχνά να τσακωθείς με έναν νάρκισσο, είτε πρόκειται για σύντροφο, γονέα, αδερφό, φίλο, γείτονα, αφεντικό ή συνάδελφο (ή ακόμα και για κάποιον άγνωστο) -όλοι έχουμε τουλάχιστον έναν νάρκισσο στη ζωή μας-, προσπάθησε τουλάχιστον να το κάνεις σωστά.
Πώς να αντιμετωπίσεις έναν νάρκισσο
Διάλεξε τις μάχες σου
Οι περισσότερες διαφωνίες με νάρκισσους είναι χαμένος χρόνος, καθώς δεν είναι πιθανό να αλλάξουν γνώμη ή να συμφωνήσουν μαζί σου. Απόφυγε τις αντιπαραθέσεις όταν είναι δυνατόν. Επειδή, όμως, η αποφυγή δεν είναι πάντα εφικτή, διάλεξε τις «μάχες» που θα δώσεις. Αυτές μπορεί να αφορούν την ευημερία των παιδιών σας, την ακεραιότητα σε ένα επαγγελματικό ζήτημα ή τα οικονομικά. Μπορεί να αξίζει να υπομείνεις τις ψυχολογικές του επιθέσεις για ένα σημαντικό θέμα, αλλά δεν αξίζει να το κάνεις καθημερινά.
Κράτα τη φωνή σου σταθερή και μείνε ψύχραιμος/η
Όταν ο νάρκισσος φωνάζει και θυμώνει, μην ανεβάσεις τη φωνή σου στο ίδιο επίπεδο. Αντιθέτως, διατήρησε έναν ήρεμο και σταθερό τόνο, όπως θα έκανες προσπαθώντας να λογικεύσεις ένα παιδί σε κρίση. Αν χάσεις την ψυχραιμία σου και αρχίσεις να φωνάζεις κι εσύ, μπορεί ξαφνικά να σταματήσει να φωνάζει και να σου πει ήρεμα: «Πρέπει να ηρεμήσεις – γιατί αναστατώνεσαι τόσο;» Αυτό θα σε εκνευρίσει πιθανώς ακόμα περισσότερο, θα σε κάνει αμυντικό και η συζήτηση θα μετατοπιστεί από το βασικό θέμα στο ποια είναι η πραγματικότητα.
Μην αμύνεσαι ή δικαιολογείσαι
Η προσπάθεια να εξηγήσεις ή να υπερασπιστείς την άποψή σου σε μια διαφωνία με έναν νάρκισσο είναι χαμένος κόπος. Θυμήσου αυτές τις απλές λέξεις κάθε φορά που τσακώνεσαι με έναν νάρκισσο: ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ. Έχει μια άποψη να διατυπώσει και μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα να διατηρήσει· οι εξηγήσεις σου θα σε αφήσουν μπερδεμένο και αποπροσανατολισμένο όταν τις απορρίψει και τις αρνηθεί.
Οι επιθέσεις του θα σου φανούν προσωπικές και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι. Αλλά οι νάρκισσοι τείνουν να είναι επιθετικοί με όλους. Να είσαι ξεκάθαρος για τον στόχο σου στη διαφωνία – γιατί κάποιοι στόχοι είναι αδύνατοι. Δεν πρόκειται να τον πείσεις να δει τα πράγματα από τη δική σου οπτική· δεν πρόκειται να τον κάνεις να αναλάβει ευθύνη· δεν πρόκειται να τον πείσεις να κάνει κάτι. Αν υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι απλά χρειάζεται να νικήσει και δεν ενδιαφέρεται για το τι έχεις να πεις εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αποστασιοποιηθείς λίγο και να αποφύγεις να εξελιχθεί η διαφωνία σε έναν άσκοπο καβγά που θα σε αφήσει ταραγμένο και απογοητευμένο.
Μην αναφέρεις παλιά παράπονα (ακόμα κι αν το κάνει εκείνος).
Οι νάρκισσοι είναι ειδικοί στο να κρατούν παράπονα και αρχαίες έχθρες. Θα ανασύρει προσβολές που έγιναν πριν από χρόνια ή λόγια που ειπώθηκαν μήνες πριν. Είναι πολύ ευαίσθητοι και κρατούν τις πληγωμένες τους αισθήσεις από το παρελθόν, τις οποίες χρησιμοποιούν ως όπλα στο παρόν. Όταν αναφέρει ένα παλιό παράπονο, μην πέφτεις στην παγίδα να κάνεις το ίδιο. Η απάντηση με «Α, ναι; Εγώ θυμάμαι όταν είπες αυτό» του επιτρέπει να σε καθοδηγήσει στην εκτροπή και τη σύγχυση της δικής του αφήγησης. Αντιθέτως, προσπάθησε να επαναφέρεις τη συζήτηση στο θέμα ή απλά σταμάτα τη συζήτηση.
Σε μια τέτοια κατάσταση, μπορείς να πεις κάτι σαν «εντάξει, για να προχωρήσουμε, ας επικεντρωθούμε στο θέμα που έχουμε τώρα...» Αν η συζήτηση συνεχίζει να περιστρέφεται σε έναν ατελείωτο κύκλο, δοκίμασε λίγη ενσυναίσθηση και ανάληψη ευθύνης: «Ναι, το είπα αυτό και ξέρω ότι ήταν δύσκολο τότε... αλλά θα ήθελα να λύσουμε αυτό που συμβαίνει τώρα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
Να ξέρεις ότι είναι εντάξει να φύγεις (απλά μην το κάνεις κοπανώντας την πόρτα πίσω σου)
Αν ο καβγάς κλιμακωθεί σε φωνές, ψευδείς κατηγορίες, χειραγώγηση και λεκτική σύγχυση, είναι εντάξει να αποχωρήσεις ήρεμα. Μην αποχωρήσεις θυμωμένος ή κοπανώντας πόρτες. Πες κάτι σαν «αυτό δεν είναι παραγωγικό για κανέναν από τους δύο, οπότε θα κάνω ένα διάλειμμα» και στη συνέχεια απομακρύνσου ήρεμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης και να σε εμποδίσει να κολλήσεις σε έναν εξουθενωτικό κύκλο. Αν αισθάνεσαι ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί αργότερα, ίσως να την προσεγγίσεις όταν θα έχεις ανακτήσει δυνάμεις και θα είσαι πιο ανθεκτικός, και όταν και οι δύο θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε το ζήτημα ξανά. Ωστόσο, να γνωρίζεις ότι μπορεί να καταλήξετε πάλι στο ίδιο σημείο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.