Αν και ορισμένες καθημερινές συνήθειες φαίνονται αθώες, επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου μας περισσότερο απ’όσο πιστεύουμε ή φανταζόμαστε. Κι ενώ πολλοί από εμάς εστιάζουμε στην φυσική κατάσταση, δεν δίνουμε την απαραίτητη βαρύτητα εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Στην ουσία ο εγκέφαλος φέρει όλες τις συνέπειες των καθημερινών μας επιλογών.
Από το να ξοδεύουμε, για παράδειγμα, ώρες ατελείωτες στο κινητό μέχρι την παράλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών. Παρακάτω λοιπόν ακολουθούν συνήθειες που βλάπτουν σοβαρά τον εγκέφαλο.
5 συνήθειες επικίνδυνες για την υγεία του εγκεφάλου
Υπερβολική χρήση του κινητού
Ναι, είμαστε όλοι κολλημένοι με το κινητό μας. Ναι, έχει γίνει προέκταση του χεριού μας. Ένα ατελείωτο scrolling στα social media, στα μηνύματα, στις ειδοποιήσεις είναι πλέον καθημερινότητα. Προφανώς όμως είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε στον εγκέφαλο μας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers in Psychology» απέδειξε πως η υπερβολική χρήση του τηλεφώνου επηρεάζει το εύρος της προσοχής, ενώ επίσης αυξάνει τα επίπεδα άγχους λόγω υπερφόρτωσης πληροφοριών. Η συνεχής έκθεση σε οθόνες, ειδικά πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ποιότητα του ύπνου, που έχει αντίκτυπο φυσικά και στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διαύγεια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι τα διαλείμματα μέσα στην ημέρα. Να απέχουμε κάποιες ώρες από το κινητό και να χαλαρώνουμε διαβάζοντας, για παράδειγμα, ένα βιβλίο.
Τα τηγανητά και η ζάχαρη επηρεάζουν τη μνήμη
Μεγάλο κεφάλαιο η διατροφή, η οποία αν δεν είναι σωστή, μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου. Η ζάχαρη, τα τηγανητά και οι επεξεργασμένες τροφές προκαλούν αύξηση στο σάκχαρο, αλλά επηρεάζουν και τη μνήμη σε μεγάλο βαθμό. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrients» το 2015, έχει συνδέσει όλα τα παραπάνω με προβλήματα στη μνήμη και στην απώλεια συγκέντρωσης. Τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο είναι τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά, πλούσια σε ωμέγα-3.
Δεν αποκτούμε νέες γνώσεις
Όταν σταματάμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα, οι γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου αρχίζουν σιγά-σιγά να αμβλύνονται. Το διάβασμα, η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, ενός μουσικού οργάνου ή ακόμα και η ενασχόληση με παιχνίδια γνώσεων, κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και βελτιώνουν τη μνήμη.
Η καθιστική ζωή
Η άσκηση δεν βοηθά μόνο το σώμα, αλλά και τον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κίνηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη μνήμη, την συγκέντρωση, αλλά και τη διάθεση μας. Ωστόσο, το πολύωρο κάθισμα, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διανοητική διαύγεια. Οι σύντομοι περίπατοι είναι απαραίτητοι, ακόμα και οι διατάσεις, προκειμένου να παραμένει ο εγκέφαλος μας ενεργός.
Ο κακός ύπνος
Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απαραίτητος για την υγεία του εγκεφάλου. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά και ποιοτικά, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να επεξεργαστεί πληροφορίες. Η χρόνια στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με βραδύτερη πνευματική διαύγεια και αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ. Στόχος είναι οι 7-8 ώρες αδιάκοπου ύπνου κάθε βράδυ και η καθιέρωση μια χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο, ώστε να βοηθήσουμε το μυαλό και το σώμα να χαλαρώσουν.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.