WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

8 πράγματα που ένας ψυχολόγος θα ευχόταν να μην έπαιρνες τόσο σοβαρά


JTeam

16 Νοεμβρίου 2024

συμβουλές ψυχολόγος
Unsplash/ Vladyslav Tobolenko
Τι θα ήθελε ένας ψυχολόγος να σταματήσεις να σκέφτεσαι συνεχώς;

Η ζωή πολλές φορές μοιάζει με έναν ατελείωτο αγώνα. Συνεχής πίεση, ανάγκη για μόνιμη επιτυχία και προσδοκίες που το μόνο που προκαλούν είναι άγχος και αμφισβήτηση. Αλλά, τι θα έλεγες εάν κάποιος σε πληροφορούσε ότι μερικά από τα πράγματα που παίρνεις τόσο σοβαρά, στην πραγματικότητα σε βαραίνουν και σε εμποδίζουν να βιώσεις τη χαρά και την ειρήνη που σου αξίζει; Τι θα έλεγες, εάν αυτός ο κάποιος ήταν ένας ψυχολόγος;

Η Τάρα Γουίμορ, είναι ψυχολόγος με έδρα στη Μελβούρνη και αρθογράφος. Σε ένα από τα άρθρα της, γράφει ότι «ως ψυχολόγος, έχω δει ξανά και ξανά πώς η συνεχής προσπάθεια για τελειότητα ή έγκριση μπορεί να μας αφήσει να νιώθουμε εξαντλημένοι και αποκομμένοι από αυτό που πραγματικά έχει σημασία».

Γι΄αυτό, σε αυτό το άρθρο θα δούμε 8 πράγματα που πραγματικά πρέπει να σταματήσεις να παίρνεις τόσο σοβαρά. Γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να ανησυχείς για πράγματα που δεν θα σου φέρουν μόνιμη ευτυχία.

  • Η γνώμη των άλλων

Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί και όλοι έχουμε αφήσει έστω και μία φορά στη ζωή μας τη γνώμη κάποιου άλλου να υπαγορεύσει τις ενέργειές μας. Είναι μια εύκολη παγίδα στην οποία πέφτουμε, αλλά η ψυχολόγος Γουίμορ, θα έλεγε ότι είναι μια παγίδα που πρέπει να αποφεύγουμε. Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τους πάντες, ό,τι κι αν κάνουμε, θα πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα αποδοκιμάζει ή θα επικρίνει. Είναι απλά η ανθρώπινη φύση.

  • Τα λάθη

Τα λάθη δεν είναι αποτυχίες, είναι μαθήματα. Αυτή η απλή συμβουλή μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τελείως mindset. Τα λάθη, είναι λάθη και μπορεί να συμβούν στον καθένα. Στην πραγματικότητα, μπορούν να μετατραπούν και σε νέες ευκαιρίες.

Jenny.Gr
Unsplash/Vladyslav Tobolenko
  • Η τελειότητα

Πολλοί από εμάς προσπαθούμε για την τελειότητα σε διάφορες πτυχές της ζωής μας, από τη δουλειά μέχρι τα προσωπικά μας έργα, ακόμα και την εμφάνισή μας. Να όμως τι έχουν να πουν οι ψυχολόγοι γι' αυτό: Η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση. Είναι ανέφικτη. Και η επιδίωξή της μπορεί στην πραγματικότητα να μας κρατήσει πίσω. Όταν εστιάζουμε υπερβολικά στην επίτευξη της τελειότητας, μπορεί να καταλήξουμε να χάνουμε ευκαιρίες για ανάπτυξη και μάθηση. Μπορεί να αποφεύγουμε να δοκιμάζουμε νέα πράγματα ή να παίρνουμε ρίσκα από φόβο ότι δεν θα τα κάνουμε τέλεια.

  • Το παρελθόν

Όλοι έχουμε περάσει στιγμές στη ζωή μας που θα θέλαμε να μπορούσαμε να αλλάξουμε. Είτε πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία είτε για μια κακή απόφαση είτε για μια ατυχή περίσταση, η ενασχόληση με το παρελθόν μπορεί να μας «ρουφήξει», εάν το επιτρέψουμε. Αλλά, μια βασική διαπίστωση από την ψυχολογία είναι η εξής: Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν. Καμία ποσότητα φλυαρίας ή λύπης δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που έχει ήδη συμβεί. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τη λύπη και να επικεντρωθούμε στο να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την παρούσα στιγμή.

  • Το γήρας

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος φόβου που συνδέεται με την έννοια της γήρανσης. Ανησυχούμε μήπως χάσουμε τη νεότητά μας, την υγεία μας και τη σημασία μας. Η κοινωνία τροφοδοτεί αυτόν τον φόβο. Αλλά ας πάρουμε μια στιγμή και ας σκεφτούμε το εξής: Η γήρανση είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής. Είναι μια διαδικασία από την οποία περνάει κάθε ζωντανό ον. Δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε, αλλά μάλλον είναι κάτι που πρέπει να αγκαλιάσουμε.

  • Η απόρριψη

Έχεις κάνει συνέντευξη για μια δουλειά που ήθελες πολύ. Νομίζεις πως όλα πήγαν καλά, πως θα σου κάνουν offer, αλλά τελικά έρχεται ένα email απόρριψης. Και μετά, ξεκινάει το εξής: Αμφισβήτηση. Η απόρριψη συχνά μοιάζει προσωπική και οριστική, αλλά συνήθως δεν είναι τίποτα από τα δύο. Είναι απλώς ένας επαναπροσανατολισμός, ένα σημάδι ότι κάτι καλύτερο είναι στον ορίζοντα. Η απόρριψη δεν είναι μια αντανάκλαση της αξίας μας, αλλά μάλλον ένα βήμα προς κάτι καλύτερο που μας περιμένει.

  • Τα υλικά αγαθά

Σε έναν κόσμο που καθοδηγείται από τον καταναλωτισμό, είναι εύκολο να εξισώσουμε τα υλικά αγαθά με την ευτυχία και την επιτυχία. Συχνά πιάνουμε τους εαυτούς μας να κυνηγούν τα τελευταία gadgets, τα πιο φανταχτερά αυτοκίνητα ή τα πιο πολυτελή σπίτια. Αλλά, η ψυχολογία μας λέει ότι τα υλικά αγαθά δεν ισοδυναμούν με μακροπρόθεσμη ευτυχία. Σίγουρα, μπορεί να μας προσφέρουν προσωρινή χαρά, αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν τη βαθιά ικανοποίηση που προέρχεται από τις ουσιαστικές σχέσεις, την προσωπική ανάπτυξη ή τη στοχευμένη εργασία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.