WELL BEING

Πώς να απαντήσεις έξυπνα στην αρνητική κριτική, αιφνιδιάζοντας τον συνομιλητή σου


JTeam

15 Νοεμβρίου 2024

Πώς να απαντήσεις έξυπνα στην αρνητική κριτική, αιφνιδιάζοντας τον συνομιλητή σου
Unsplash
Η αρνητική κριτική σίγουρα δεν περνάει αδιάφορη σε κανέναν, όμως υπάρχει τρόπος να τη διαχειριστείς

Ποτέ κανείς δεν είναι έτοιμος να δεχτεί μια αρνητική κριτική. Το γεγονός ότι θα βρεθεί κάποιος που θα σχολιάσει τη δουλειά ή την εμφάνισή μας είναι λογικό να μας προκαλεί αμηχανία και άγχος. Όταν, μάλιστα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος μάς επικρίνει, τονίζοντας τα λάθη, είναι, επίσης, λογικό να στεναχωριόμαστε ή να θυμώνουμε με τα λόγια του.

Η αλήθεια είναι πως μαθαίνουμε από πολύ νωρίς την έννοια της κριτικής και πριν καλά - καλά ενηλικιωθούμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με την αρνητική κριτική. Ωστόσο, είναι δικό μας θέμα να αποφασίσουμε, αν θα την κρατήσουμε και θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι μέσα από αυτή ή αν θα την αγνοήσουμε, προχωρώντας παρακάτω.

Είναι δεδομένο πως σε κανέναν δεν αρέσει η κριτική, όπως και ότι είναι αδύνατον να μην κριθείς ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Τις περισσότερες φορές, ο τρόπος που θα διαχειριστούμε μια αρνητική κριτική είναι λανθασμένος, αφού φανερώνουμε στον συνομιλητή μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, ενώ συχνά αντιδράμε απότομα και γινόμαστε επιθετικοί, γεγονός που μαρτυρά πως έχουμε έλλειψη αυτοσυγκράτησης.

Αντί, λοιπόν, να προσπαθήσεις να υποβαθμίσεις την αρνητική κριτική, οι ειδικοί προτείνουν να εστιάσεις στα πλεονεκτήματά της και να πράξεις έξυπνα, αιφνιδιάζοντας τον επικριτή σου.

3 τρόποι να απαντήσεις στην αρνητική κριτική

1.Μην μείνεις σιωπηλός. Απάντησε με επιχειρήματα

Δε σημαίνει ότι επειδή κάποιος είπε κάτι για εσένα, η άποψή του ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Είναι απλώς η γνώμη του, συνεπώς απάντησε στον ισχυρισμό του, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα και τεκμηριώνοντας τα λεγόμενά σου. Να είσαι σίγουρος πως ο συνομιλητής σου δεν περίμενε αυτή την αντίδραση και ενδεχομένως η συζήτηση να τελειώσει εκεί.

2.Αντιστάσου στην προσωπική επίθεση

Μπορεί για κάποιους το ξέσπασμα να θεωρείται λογική αντίδραση μετά από μία κριτική, όμως να είσαι βέβαιος πως δεν λειτουργεί. Είναι ανώφελο να υψώσεις τον τόνο της φωνής σου και να γίνεις πιο έντονος μαζί του, προσπαθώντας να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Ακόμα κι αν αυτό που άκουσες είναι ψέμα ή βλακεία, πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να μην ξεπεράσεις τα όριά σου.

3.Δες τα θετικά στοιχεία της κριτικής

Αντί να εκραγείς σαν ένα άλλο ηφαίστειο, επικεντρώσου στη θετική πλευρά των πραγμάτων. Σκέψου πώς μπορείς να επωφεληθείς από αυτό που άκουσες, πού μπορεί να σε βοηθήσει και τι μπορείς να αλλάξεις, ώστε να γίνεις καλύτερος. Μερικές φορές, η κριτική έχει νόημα και είναι όντως πολύ βοηθητική. Συνεπώς, να απαντήσεις με ευγένεια και να συνεχίσεις την ημέρα σου, αποφεύγοντας να δώσεις παραπάνω σημασία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.