WELL BEING FITNESS

#fitdiary: Δοκιμάσαμε Tabata, τη μέθοδο που μας κάνει να χάνουμε 15 θερμίδες το λεπτό


12 Σεπτεμβρίου 2016

nikki76979.jpg

Καλημέρα, καλησπέρα, καλώς ήρθατε. Είμαι η Νίκη Χάγια και κάθε Δευτέρα μέσα από το Jenny.gr θα μοιράζομαι μαζί σας και μία fitness εμπειρία. Ξέρετε...από αυτές που κάθε Παρασκευή λέμε ότι θα κάνουμε/ξεκινήσουμε από Δευτέρα, αλλά που για κάποιο λόγο δεν ξεκινάμε ποτέ. "Δεν έχω πολύ χρόνο", "Δεν έχω το κουράγιο", "Δεν έχω τα χρήματα"...γενικά ένα σωρό "δεν έχω...." δικαιολογίες που μας κάνουν παρόλα αυτά να έχουμε και χρόνο και κουράγιο και χρήματα για τους άλλους. Τουλάχιστον για το χρόνο επιτρέψτε μου να σας πω αυτό:

Ας σηκώσω λοιπόν το δύσκολο φορτίο και ας γίνω αυτή που θα σας παρακινήσει να ταράξετε λίγο τα νερά της ρουτίνας σας και να δώσετε λίγη ενέργεια στο σώμα σας - καθότι το σώμα είναι το σπίτι μας και όποιος δεν προσέχει το σπίτι του πέφτει και τον πλακώνει, ως γνωστόν. Και για να σας προειδοποιήσω (να πέσει παρακαλώ η μουσική με τα ντραμς) μην περιμένετε να ξυπνήσετε ένα πρωί και να πείτε "Σήμερα είμαι έτοιμη να βάλω τα αθλητικά μου και να πάω να πάρω τα βουνά, τις αίθουσες γυμναστηρίων, τα yoga studios (και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο)". Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να το νιώσετε - γιατί βλέπετε το χουζούρι είναι γλυκό και το comfort zone μας δεν θα λεγόταν comfort αν δεν ήταν τόσο ωραίο και βολικό. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι μην περιμένετε να το νιώσετε, απλά κάντε το. Στην προκειμένη πιέστε τον εαυτό σας να ξυπνήσει νωρίτερα και να φορέσει το κολάν ή τη φόρμα και να αθληθεί. Ακούστε τη συμβουλή και δεν θα χάσετε!

Πριν ξεκινήσω να σας λέω την εμπειρία μου για το πώς είναι να χάνει κανείς 15 θερμίδες το λεπτό κάνοντας τη μέθοδο γυμναστικής Tabata (τσιμπήσατε ε;), επιτρέψτε μου να σας εξομολογηθώ κάτι: Είμαι 35 ετών και ξεκίνησα να αθλούμαι συστηματικά στα 29 μου. Μέχρι τότε η μοναδική γυμναστική που έκανα ήταν να σηκώνω το ποτήρι για να πίνω τη βότκα μου (σκέτη με δύο παγάκια) και να χορεύω στο τσακίρ κέφι από το πολύ ανεβοκατέβασμα της βότκας.

Φυσικά και οι δικοί μου όταν ήμουν μικρή είχαν προσπαθήσει να με βάλουν στο δρόμο του αθλητισμού, απλά οι επιλογές τους δεν ήταν και τόσο...πώς να το πω...του σωματότυπου μου. Με απλά λόγια, στο δημοτικό με είχαν γράψει στο μπαλέτο, όπου ήμουν σαν ένας κουμπαράς ανάμεσα σε ψηλόλιγνους "κύκνους" και σα να μην έφτανε αυτό, φορούσα και λευκό χοντρό καλσόν που έκανε τα μπούτια μου να θέλουν να ξεκολλήσουν από το υπόλοιπο σώμα και να πάνε να κρυφτούν κάτω πίσω από τους ολόσωμους (μα για το θεό) καθρέφτες της αίθουσας. Το μαρτύριο μου κράτησε 8 χρόνια, τόσα όσα ήταν αρκετά, δηλαδή, για να αποκτήσω ψυχολογικά προβλήματα.

Το πιάσατε, το νόημα...ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ. Έγινα. Και επειδή περνάω πολύ ωραία από τότε που μου συνέβη αυτό θέλω να παρακινήσω και εσάς να το κάνετε μέσα από τη στήλη μου.

https://www.instagram.com/p/BFQk7V7yLUw/?taken-by=nikkikounelion

Για σήμερα, λοιπόν, θα σας μιλήσω για την Tabata. Τι είναι Tabata: Όπως μου εξήγησε με πολύ ωραία και απλά λόγια η personal trainer και ιδιοκτήτρια του Complete Training, Σοφία Περδίκη, η οποία έχει εντάξει αυτή τη μέθοδο στο πρόγραμμα προπόνησης των πελατών της "είναι μία διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης των 20 δευτερολέπτων , που συνοδεύεται από ένα διάλειμμα 10 δευτερολεπτών. Ο κάθε κύκλος διαρκεί 4 λεπτά. Με 8 κύκλους, δύο φορές την εβδομάδα, θα δεις το σώμα σου να μεταμορφώνεται. Φυσικά σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή".

Η Σοφία έχει δίκιο. Τουλάχιστον ένα τεστ που κάνω εδώ περίπου και μερικούς μήνες (με ένα διάλειμμα για καλοκαιρινές διακοπές), έχω δει το σώμα μου να αλλάζει. Οι μηροί σφίγγουν, οι γλουτοί σηκώνονται - το ίδιο και τα γόνατα (καταλαβαίνετε τι λέω...μιλάω για αυτή την τσεπούλα πάνω από την επιγονατίδα), η κοιλιά γραμμώνει, τα χέρια αποχαιρετούν τον γνωστό "Γιαννάκη" (βλ. πεσμένο μπρατσάκι).

Μα φυσικά και σου βγαίνει η γλώσσα και ιδρώνεις και από τη μία βρίζεις την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισες να το κάνεις, αλλά από την άλλη θέλεις να βρεις τον Ιάπωνα καθηγητή Izumi Tabata, όπου αυτός πρώτος, τη δεκαετία του 90 εφάρμοσε τη μέθοδο, που πήρε και το όνομά του, στους Γιαπωνέζους ποδηλάτες με σκοπό να τους προετοιμάσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε και εσείς Tabata δεν έχετε παρά να βρείτε έναν trainer που την εφαρμόζει ή διαφορετικά (αν έχετε και μία άλφα εμπειρία με τη γυμναστική) μπορείτε να την εφαρμόσετε για αρχή και στο σπίτι σας μέσα από βίντεο στο You Tube. Λέω "για αρχή" γιατί πάντα όταν κάνουμε γυμναστική στο σπίτι μόνες μας, πάντα κλέβουμε λίγο. Πάντως για να ξεκινήσετε ένας καλός μπούσουλας είναι αυτό το workout από το Popsugar!

https://www.youtube.com/watch?v=PutmjSp0Qk8

Μισό λεπτό να σας δείξω και απόσπασμα της δικής μου ταπεινής προσπάθειας:

Καλή αρχή!  

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.