Εχθές γυμναστήκατε λίγο πιο σκληρά από ό,τι συνηθίζετε με αποτέλεσμα οι μύες σας να πονάνε. Όμως εξακολουθείτε να θέλετε να ασκηθείτε και σήμερα, παρόλο τον πόνο. Είναι σωστό να ασκείστε ενώ πονάτε;
Η σύντομη απάντηση είναι, ναι, είναι εντάξει να γυμνάζεστε όταν πονάτε. Αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό. Πρώτον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πόνος είναι σχετικός και δεν είναι πάντα ο ίδιος.
Εάν νομίζετε ότι έχετε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, είναι σημαντικό να μην ξεκινήσετε άλλη προπόνηση, έως ότου καταλάβετε ότι ο τραυματισμός έχει επουλωθεί. Αν προσπαθήσετε να αυξήσετε την προπόνηση σας, πολύ γρήγορα, μπορεί να καταλήξετε σε τραυματισμούς, όπως νάρθηκες στα πόδια, τενοντίτιδα και άλλα. Εάν το σώμα σας, σας λέει ότι δεν αντέχει άλλο, ακούστε το.
Αλλά αν μιλάμε για πόνο ο οποίος είναι μυϊκός και δεν έχετε τραυματιστεί, τότε μπορείτε να γυμναστείτε και ας νιώθετε ότι πονάτε. Το κλειδί είναι να βρείτε τρόπους για να αντιμετωπίσετε τον πόνο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυμνάζεστε κάθε μέρα. Η ημέρα ανάπαυσης είναι ένα σημαντικό μέρος της άσκησης και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και την πρόληψη τραυματισμών ή εξάντλησης.
Καλό είναι να αναπαύεστε κάθε δύο μέρες την εβδομάδα, για να επιτρέψετε στο σώμα σας να ανακάμψει και να επισκευαστεί. Μπορείτε να κάνετε μια ημέρα ανάπαυσης πιο αποτελεσματική τρώγοντας υγιεινά, παραμένοντας ενυδατωμένοι, κάνοντας τεντώματα. Η λήψη μιας ημέρας ξεκούρασης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είστε εντελώς ανενεργοί, μπορείτε να συνεχίσετε να κινείστε.
Μερικοί τρόποι για να απαλύνετε τους πόνους των μυών
Φροντίστε να κάνετε καλό στρέτσινγκ
Όταν ολοκληρώνουμε μια προπόνηση, το πρώτο που θέλουμε να κάνουμε είναι να βγούμε από το γυμναστήριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όμως όσο και αν θέλουμε να κατευθυνθούμε στο ντους, πρέπει πρώτα να έχουμε κάνει ένα καλό στρέτσινγκ. Γιατί; Λοιπόν, μπορούμε να σκεφτούμε μερικούς καλούς λόγους. Το στρέτσινγκ μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό - αν όχι πιο σημαντικό- από την πραγματική προπόνηση.
Σύμφωνα με την American Heart Association μετά τη σωματική δραστηριότητα, η καρδιά σας εξακολουθεί να χτυπά γρηγορότερα από το κανονικό, η θερμοκρασία του σώματός σας είναι υψηλότερη και τα αιμοφόρα αγγεία σας διαστέλλονται. Αυτό σημαίνει ότι αν σταματήσετε πολύ γρήγορα χωρίς να κάνετε στρέτσινγκ , θα μπορούσατε να λιποθυμήσετε ή να αισθανθείτε αδιαθεσία.
Πέρα από αυτό το στρέτσινγκ μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος, και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κραμπών και της δυσκαμψίας. Οι ασκήσεις στρέτσινγκ μπορούν επίσης να αποτρέψουν - ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν- τον πόνο και την ακαμψία στους μύες, που αισθάνεστε 24 έως 72 ώρες μετά την άσκηση. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη μετά την προπόνηση που κάνουν οι άνθρωποι είναι να παραλείπουν ένα καλό τέντωμα ή να φύγουν πριν από το τέλος ενός μαθήματος γυμναστικής.
Το στρέτσινγκ βοηθάει στην πρόληψη του πόνου, στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, στην προώθηση της κινητικότητας και της ευελιξίας και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την επόμενη προπόνησή σας.
Πιείτε και φάτε σωστά.
Αν θέλετε να βοηθήσετε το σώμα σας να ανακάμψει γρηγορότερα, είναι σημαντικό να το εφοδιάζετε με καύσιμα αμέσως μετά την άσκηση, τα οποία θα περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.