WELL BEING FITNESS

Πώς θα καταλάβετε ότι ασκείστε υπερβολικά και τι πρέπει να κάνετε για να μην τραυματιστείτε


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Ιανουαρίου 2021

Πώς θα καταλάβετε ότι ασκείστε υπερβολικά και τι πρέπει να κάνετε για να μην τραυματιστείτε

Αναμφισβήτητα η γυμναστική προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, ωστόσο εάν το παρακάνετε μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε πόνο, δυσφορία ή ακόμη και τραυματισμό. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να βάζετε όρια και να ακούτε το σώμα σας.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να προστατευτείτε από την υπερβολική προσπάθεια. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες και τα συμπτώματα της υπερβολικής άσκησης, καθώς και τρόπους για την αποφυγή της.

Τι είναι η υπερβολική άσκηση;

Όταν πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά, είναι γνωστό ως υπερβολική προσπάθεια. Αυτό περιλαμβάνει σωματική ή διανοητική προσπάθεια που είναι πέρα από τις τρέχουσες ικανότητές σας.

Η υπερβολική άσκηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

Ηλικία

Ιατρικό ιστορικό

Περιβάλλον ή χώρο εργασίας

Συγκεκριμένη δραστηριότητα 

Λόγω αυτών των παραγόντων, διαφορετικοί άνθρωποι θα γίνουν υπερβολικοί σε διαφορετικά σημεία. Όλοι έχουμε τα δικά μας όρια.

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να μην είναι ασφαλής και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς. Μπορεί επίσης να περιορίσει την ικανότητά σας να συνεχίσετε να κάνετε μια δραστηριότητα στο μέλλον.

Σημάδια ότι ασκείστε υπερβολικά.

Πόνος

Ο πόνος είναι ένα συνηθισμένο σημάδι ότι γυμνάζεστε υπερβολικά. Μπορεί επίσης να νιώθετε ένα αίσθημα καψίματος, μυρμήγκιασμα, παλμών ή τσίμπημα. Εάν νιώσετε έντονο πόνο, σταματήστε αμέσως τη δραστηριότητα. Ξεκουραστείτε και κάντε ένα διάλειμμα. Εάν ο πόνος συνεχίζεται ή επιδεινωθεί, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Τραυματισμός

Ένας τραυματισμός, συνήθως αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Τα κοινά συμπτώματα των τραυματισμών περιλαμβάνουν:

Πόνο

Μυρμήγκιασμα

Μούδιασμα

Ακαμψία

Είναι πιθανό να αισθανθείτε αυτά τα συμπτώματα μόνο όταν κάνετε μια συγκεκριμένη σωματική δραστηριότητα. 

Κούραση

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της υπερβολικής άσκησης είναι η κόπωση. Τα σημάδια σωματικής κόπωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

«Βαριά» άκρα, ακόμη και όταν κάνετε δραστηριότητες χαμηλής έντασης

Επίμονη πόνος

Κακή φυσική απόδοση

Αργή ανάρρωση μετά την προπόνηση

Δυσκολία αναπνοής

Εάν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε κατά τη διάρκεια της προπόνησης, δοκιμάστε να μειώσετε την ένταση. Αποφύγετε να κρατάτε την αναπνοή σας και αναπνέετε βαθιά για να βοηθήσετε το σώμα και τον εγκέφαλό σας να πάρει το οξυγόνο που χρειάζονται. Η βαθιά αναπνοή μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να χαλαρώσει.

Πώς να αποφύγετε την υπερβολική άσκηση. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αποφύγετε σωματική εξουθένωση και τους τραυματισμούς:

Τεντώστε και θερμάνετε τους μύες σας πριν κάνετε μια δραστηριότητα.

Κάντε διαλείμματα κάθε 30 λεπτά.

Κάντε ασκήσεις, όπως ασκήσεις καρπού , για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς.

Μάθετε την κατάλληλη τεχνική. Ζητήστε βοήθεια εάν δεν γνωρίζετε τη σωστή μορφή.

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τουλάχιστον 1 ημέρα ανάπαυσης την εβδομάδα.

Αυξήστε αργά τη διάρκεια, την ένταση και τη συχνότητα της προπόνησης σας.

Ξεκουραστείτε μετά από επαναλαμβανόμενες ή επίπονες δραστηριότητες.

Η υπερβολική άσκηση προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, απότομες κινήσεις ή από παρατεταμένη προσπάθεια. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με εσφαλμένη τεχνική ή να γυμνάζεστε σε ακραίες θερμοκρασίες. Εάν είστε υπερβολικοί, μπορεί να εμφανίσετε κόπωση, πόνο ή να επιδεινώσετε τους τραυματισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερβολική άσκηση δεν σημαίνει ότι είστε αδύναμοι ή δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Αντ 'αυτού, είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας πρέπει να ξεκουραστεί. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.