WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

#OhMy40: Γυναίκες εγκλωβισμένες στην εικόνα μας


Αμαλία Κυπαρίσση

14 Μαρτίου 2017

img-7696.jpg

Με πόσα πρέπει ζούμε; Τι να κάνω; Να κάψω εγκέφαλο; Να αρχίσω τις στερήσεις; Να κοπανήσω το κεφάλι μου στον τοίχο; Να τρέξω σαν τρελή για να αποφύγω τον τοίχο που έρχεται κατά πάνω μου και λέγεται ορμονικό πάρτι εμμηνόπαυσης; Να αρχίσω μιαν άλλη ζωή; Γιατί η ζωή που έχω μάθει να ζω δεν έχει στερήσεις, έχει απολαύσεις. Μικρές και μεγάλες.

Αυτή η κουβέντα μου θύμισε πόσο έχει ενοχοποιηθεί η λέξη δίαιτα.

Αυτή που μετονομάστηκε σε “διατροφή” χωρίς γλουτένη, χωρίς υδατάνθρακες, χωρίς κρέας, χωρίς αλάτι, χωρίς το ένα, χωρίς το άλλο. Και εγώ έχω μπερδευτεί. Καλά δε ζούμε στη χώρα με την εγνωσμένα καλύτερη διατροφή στον κόσμο; Εμείς γιατί ψάχνουμε άλλου; Λαδάκι από Μεσσηνία, Μάνη, Κρήτη, ψαράκι από το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Σαρωνικό, κρεατάκι από το χωριό, τυράκι από τη Νάξο, την Ίο , την Αμφιλοχία και τόσα άλλα μέρη… μέλι από κάθε γωνιά της χώρας. Τσίπουρο & κρασί (ένα ποτήρι την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα)

Αποφάσισα λοιπόν η ευεξία προέρχεται από μέσα μας, από αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Και το μέσα μας μπορεί να είναι καλά και χωρίς διατροφές, χωρίς γυμναστικές. Σίγουρα χωρίς υπερβολές. Ας το δεχτούμε και ας μην το κρίνουμε. Για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, όμως, δεν πιστεύω πως είναι καλύτερα να καθόμαστε αδρανείς στον καναπέ, να τρώμε ό,τι βρίσκουμε μπροστά μας και χωρίς μέτρο. Το εισιτήριο για ισορροπημένη ζωή είναι και η άσκηση και η διατροφή που περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμη και τις καταχρήσεις! Αυτή είναι η δική μου στάση ζωής. Παν μέτρον άριστον.

Με αυτήν την οπτική κατά νου κοιτάζω στον καθρέφτη και συνομιλώ με τον εαυτό μου. Αυτόν που βλέπω και αυτόν που δεν βλέπω. Μικρή νοητική υπενθύμιση: Να νοιάζεσαι για τον εαυτό σου. Να τον προσέχεις. Να τον αγαπάς.

Να αισθάνεσαι καλά. Αυτό είναι το σημαντικό. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Αγάπα το σώμα σου, αγάπα τον εαυτό σου. Αγάπα τα πάχη σου, εάν έχεις, που είναι κάλλη σου. Εάν δεν αισθάνεσαι πως θέλεις να αλλάξεις μην κάνεις απολύτως τίποτα. Αγάπα και την εμμονή σου με το φαίνεσθαι, εάν έχεις, αρκεί να μην την επιβάλλεις στους άλλους ή να μην κρίνεις τους άλλους με βάση αυτήν.

Κοινώς απελευθερώσου ζήσε για εσένα και όχι για τους άλλους. Αυτό λέγεται ελευθερία. Παλιό αλλά καλό. Το 1992 το γυναικείο συγκρότημα En Vogue μας προέτρεπε με το τραγούδι Free Your Mind να απελευθερώσουμε το μυαλό μας και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν, θα έρθουν. Το 2017 ισχύει το αυτό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.