WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ψυχοθεραπεύτρια μας εξηγεί γιατί η εμπιστοσύνη στο ζευγάρι είναι τόσο σημαντική


24 Απριλίου 2017

pexels-photo-289237.jpeg

Αυτό συμβαίνει γιατί τα υποθετικά σενάρια και οι σκέψεις αυτές δημιουργούν πικρία και θυμό στο άτομο που δεν εμπιστεύεται τον σύντροφό του, μέχρι που κάποια στιγμή κουράζεται και σταματάει να αισθάνεται για να "απελευθερωθεί".

Η λέξη εμπιστοσύνη σημαίνει ότι έχω πίστη σε κάποιο άτομο, πιστεύω στις αρετές και τις ικανότητές του και νιώθω πως δεν θα με προδώσει. Η έννοια της εμπιστοσύνης μέσα μας χτίζεται από την παιδική μας ηλικία και εξαρτάται από την σχέση μας με τους γονείς μας αλλά και την μεταξύ τους σχέση. Αν ως παιδιά γνωρίσαμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη αρχικά στην οικογένειά μας το ίδιο θα νιώθουμε και ως ενήλικες. Αν όμως βιώναμε την ανασφάλεια και την απειλή θα δυσκολευτούμε στις σχέσεις μας. Η άλλη περίπτωση να μην εμπιστευόμαστε είναι να έχουμε βιώσει μια σχέση που  πιστέψαμε και που βασιστήκαμε, αλλά τελικά μας πρόδωσε το άτομο αυτό.

Διαβάστε επίσης: Η αγάπη όλα τα υπομένει

Φυσικά η έλλειψη εμπιστοσύνης από προηγούμενες εμπειρίες μας ενισχύεται όταν καθημερινά ακούμε αρκετά περιστατικά προδοσίας, απιστίας και απάτης να συμβαίνουν γύρω μας.

Αυτή είναι η μία πλευρά και το να φυλαγόμαστε συναισθηματικά μέχρι ένα βαθμό μας προστατεύει και μας βοηθάει. Όμως θα πρέπει να διαχωρίζουμε πότε είναι φόβος  που ακουμπάει σε προηγούμενες σχέσεις και πότε έχει να κάνει όντως με τον σύντροφό μας στο παρόν και με την πραγματικότητα που ζούμε τώρα. Γιατί το να αποφεύγουμε να βιώσουμε μόνιμα τον πόνο ,μας οδηγεί να μην ζούμε την χαρά. Αν χωρίς να μας δίνει κανένα δικαίωμα ο σύντροφός μας νιώθουμε καχυποψία συνεχώς, τότε πολύ πιθανόν είναι δικό μας αυτό το συναίσθημα και δεν ευθύνεται ο άνθρωπός μας. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε την επιλογή του συντρόφου μας, να ξεκινάμε με την καλύτερη διάθεση και το τι θα συμβεί στο μέλλον κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Ακόμα και κάτι δυσάρεστο να συμβεί , δεν είναι ο θάνατος και όλα είναι μέσα στην ζωή και θα αντιμετωπιστούν.

Από την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.