WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς σχετίζεται η άνοδος της κατάθλιψης με το διαδίκτυο


16 Σεπτεμβρίου 2017

cup-2734985-1920.jpg

Το διαδίκτυο βρίσκεται πρώτο στη λίστα. Μια από τις πιο συνηθισμένες θεωρίες υποστηρίζει ότι η άνοδος της χρήσης του διαδικτύου επιφέρει άμεσα ή έμμεσα πλήθος προβλημάτων ψυχικής υγείας. Αν και θα μπορούσε να γραφτούν πολλές σελίδες για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο θα επισημάνουμε τα πιο βασικά:

Το διαδίκτυο προκαλεί εθισμό. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η αύξηση της ντοπαμίνης προκαλείται από τη λήψη πολλών πληροφοριών μέσω του διαδικτύου με αποτέλεσμα να δημιουργείται παθολογική χρήση και εθισμός. Με απλά λόγια σε χρόνιους χρήστες μπορεί να αλλάξει η χημεία του εγκεφάλου και να οδηγηθούν σε κατάθλιψη.

Το διαδίκτυο μας απορροφά όλη την ενέργεια. Αντί να χαλαρώσουμε όταν φτάσουμε σπίτι, θα συνδεθούμε άμεσα στο διαδίκτυο, κουράζοντας ακόμα περισσότερο το μυαλό μας με αποτέλεσμα να μη χαλαρώνουμε, άσχετα αν πιστεύουμε το αντίθετο. Αυτό τελικά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Διαβάστε εδώ: Αγχώδης διαταραχή: πώς εκδηλώνεται και τι μπορείτε να κάνετε

Το διαδίκτυο μας τροφοδοτεί πολλές καταθλιπτικές ειδήσεις. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης μας κάνουν να νομίζουμε ότι πρέπει να είμαστε όλοι τέλειοι. Βλέποντας για παράδειγμα τις ζωές των διαδικτυακών μας φίλων, νομίζουμε ότι όλα στη ζωή τους είναι τέλεια, ενώ εμείς δεν μπορούμε να αγγίξουμε αυτή την τελειότητα. Όμως όλο αυτό είναι ένα ψέμα, το οποίο παρόλα αυτά προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια χωρίς να υπάρχει λόγος.

Το διαδίκτυο μας αποξενώνει. Είναι πλέον γνωστό ότι η ψυχική υγεία ενισχύεται σημαντικά από το χρόνο που δαπανάμε σε εξωτερικούς χώρους. Ο σημερινός τρόπος ζωής που μας θέλει κολλημένους μπροστά από έναν υπολογιστή μειώνει την επικοινωνία και μας αποξενώνει.

Ορισμένοι ωστόσο πιστεύουν ότι όλα τα παραπάνω είναι απλώς μια ψευδαίσθηση και ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι καθόλου πρόβλημα. Επίσης επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε καλύτερη αποδοχή στην αναζήτηση βοήθειας και στη διάγνωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ίσως να υπήρχε πάντα η κατάθλιψη και απλώς τα τελευταία χρόνια να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το θέμα…

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.