WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι να κάνετε εάν ο σύντροφός σας έχει κατάθλιψη


9 Νοεμβρίου 2017

pexels-photo-289224.jpeg

Το δυσάρεστο είναι ότι πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τις ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο διαζυγίου. Όμως το ευχάριστο είναι ότι πολλοί άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να σώσουν τη σχέση τους και να βοηθήσουν το σύντροφό τους που πάσχει από κατάθλιψη.

Πριν όμως μιλήσουμε για το πώς πρέπει να πράξετε, ας γνωρίσουμε τα σημάδια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εάν ο σύντροφό σας έχει τουλάχιστον πέντε από τα παρακάτω σημάδια για περισσότερο από δυο εβδομάδες, τότε ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης
  • Αλλαγές στην όρεξη. Απώλεια ή αύξηση βάρους (που δεν σχετίζεται με τη δίαιτα)
  • Αϋπνία ή κοιμάται πάρα πολύ
  • Αίσθημα ανησυχίας
  • Κόπωση ή απώλεια ενέργειας
  • Μειωμένη ικανότητα σκέψης ή συγκέντρωσης, ή αναποφασιστικότητα
  • Συναισθήματα ενοχής
  • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις για θάνατο ή αυτοκτονία

Τι πρέπει να κάνετε

Καταρχάς πρέπει να είστε ήρεμοι και ευγενικοί. Όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος έτσι και η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια. Η επίθεση δεν μπορεί να διορθώσει την κατάσταση, τουναντίον μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στη σχέση. Προσεγγίστε το σύντροφό σας με αγάπη και πείτε του ότι θέλετε να βοηθήσετε εκείνον και την οικογένεια σας, οπότε ίσως πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού στο γιατρό. Εξηγήστε του ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται ή να νιώθει ενοχές και διευκρινίστε του ότι μπορείτε, εφόσον το θελήσει, να επισκεφτείτε μαζί τον ειδικό.  Εάν είναι αρνητικός, μπορείτε να του αναφέρετε ότι επιθυμείτε να συζητήσετε κάποιες δικές σας ανησυχίες με έναν επαγγελματία υγείας και ότι είναι σημαντικό να είστε παρόντες και οι δυο σας.

Διαβάστε εδώ: Το πρώτο πράγμα που βλέπετε σε αυτή την εικόνα αποκαλύπτει το χαρακτήρα σας

Θα χρειαστεί επίσης να είστε όσο το δυνατόν πιο υπομονετικοί και υποστηρικτικοί κατά τη διάρκεια της θεραπείας και ίσως να μην είναι πάντα εύκολο. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στο σύντροφό σας να παίρνει τα φάρμακα και να γράφετε τα ραντεβού του με το γιατρό. Προσοχή όμως μην πέσετε στην παγίδα και γίνετε υπερπροστατευτικοί μαζί του. Βεβαιωθείτε ότι έχετε το ρόλο του υποστηρικτή και όχι του γονέα.

Αφήστε τη θεραπεία στους ειδικούς. Όταν ο σύντροφός σας ακολουθεί μια θεραπεία, είναι σημαντικό να αφήσετε τους επαγγελματίες υγείας να αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο. Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν συχνά στον πειρασμό να το παίξουν γιατροί, συμβουλεύοντας το σύντροφό τους να αλλάξει το φάρμακο ή να σταματήσει να το παίρνει επειδή φαίνεται καλύτερα. Όμως ο λόγος που ο καταθλιπτικός αισθάνεται καλύτερα οφείλεται εν μέρει στη φαρμακευτική αγωγή που του έχει συνταγογραφίσει ο γιατρός.

Ένα άλλο βασικό ζήτημα της κατάθλιψης είναι η σεξουαλική σας ζωή. Όπως είναι αναμενόμενο η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να επηρεάσει το σεξ μειώνοντας τη συχνότητα. Αυτό πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε καινούριους τρόπους για να δείξετε την αγάπη σας και να κρατήσετε τη σχέση σας ζωντανή.

Και τελευταία αλλά πολύ σημαντική συμβουλή είναι να μην εγκαταλείψετε. Η κατάθλιψη μπορεί σίγουρα να επηρεάσει τη σχέση σας ή το γάμο, όμως δεν χρειάζεται να τα καταστρέψει. Εάν τελικά συνειδητοποιήσετε ότι η ασθένεια είναι ο εχθρός του γάμου σας, και όχι ο σύντροφό σας, τότε θα μπορέσετε να συνδεθείτε περισσότερο μαζί του και να ξεπεράσετε μαζί τις δυσκολίες. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.