Γιατί να πάω σε ψυχολόγο αφού έχω φίλους; Η ψυχοθεραπεύτρια Άννα Σταματελάτου μας δίνει την απάντηση
29 Ιανουαρίου 2018
Είναι σημαντικό αρχικά να τονίσουμε πως η θεραπευτική σχέση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την προσωπική και φιλική σχέση και δεν την αντικαθιστά, όπως και το αντίθετο. Ο σύντροφός μας ή ο φίλος μας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ψυχολόγο μας. Η ύπαρξη του ενός δεν ακυρώνει την ύπαρξη του άλλου, αντιθέτως ο άνθρωπος που διαθέτει και τους δύο σε περίοδο κρίσης βοηθιέται ακόμα περισσότερο.
Το να μιλάει κάποιος για τα προβλήματά του και να τα μοιράζεται, σίγουρα ανακουφίζει και εκτονώνει τα αρνητικά του συναισθήματα. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσει κάποιος μια έντονη δυσκολία, μια χρόνια κατάσταση(όπως η κατάθλιψη) , το άτομο στο οποίο απευθύνεται να έχει την αντικειμενικότητα για να μπορέσει να τον βοηθήσει και καμιά είδους προσωπική σχέση η οποία καθοδηγείται από το συναίσθημα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι ψυχολόγοι απευθύνονται και εκείνοι σε άλλους ψυχολόγους όταν βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Η ουδετερότητα και το θεραπευτικό πλαίσιο δημιουργεί ασφάλεια στον θεραπευόμενο ώστε να μπορέσει να δει πιο καθαρά τον εαυτό του.
Επίσης είναι αναγκαίο το άτομο που παρέχει την βοήθεια να διαθέτει τις ειδικές γνώσεις για τις τεχνικές της ψυχοθεραπείας που στηρίζονται σε ανεπτυγμένες θεωρίες.
Οι άνθρωποι επισκέπτονται τον ψυχολόγο για ποικίλους λόγους και δυσκολίες, όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, κρίση πανικού, διαταραχές προσωπικότητας, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, εξαρτήσεις, προβλήματα στην εργασία, μοναξιά, κακοποίηση, διαχείριση θυμού, συναισθηματική κρίση λόγω συζυγικών προβλημάτων και άλλα πολλά.
Ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει για τα παραπάνω και δεν είναι ειδικός δεν μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία και την αντιμετώπιση είς βάθος, παρά μόνο με την αγάπη του και την στήριξη της παρουσίας του, που φυσικά έχει μεγάλη αξία.
Επιπλέον, το να μιλάμε σε κάποιον ειδικό που δεν μας γνωρίζει από πριν, μας βοηθάει να εκφραστούμε με πιο ελεύθερο τρόπο και μας φέρνει σε μια απόσταση με αυτά που λέμε και σκεφτόμαστε, επιτρέποντάς μας να "ακούσουμε" τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θεραπευτής είναι εκπαιδευμένος στο να ακούει με έναν διαφορετικό τρόπο, που βοηθάει τον θεραπευόμενό να καταλάβει τον εαυτό του. Αυτού του είδους η επικοινωνία λέγεται ενεργητική ακρόαση και έχει τις εξής ιδιότητες:
- Απόλυτη συγκέντρωση στο τί λέει ο θεραπευόμενος, αλλά και στο πώς το λέει.
- Επαναδιατύπωση των όσων άκουσε ή και κατάλαβε με σκοπό να καθρεφτίσει το συναίσθημα του θεραπευόμενου.
Ουσιαστικά αυτή η διαδικασία μας προσφέρει έναν νέο τρόπο να συνδιαλεγόμαστε με το πρόβλημά μας, με τον εαυτό μας και κατ´επέκταση με τους γύρω μας.
Κάποιος που έχει έναν θεραπευτή λοιπόν δεν σημαίνει ότι δεν έχει φίλους ή απομακρύνεται από τον σύντροφό του, αντιθέτως μαθαίνει νέους τρόπους σύνδεσης και επικοινωνίας που κάνουν πιο ποιοτικές τις σχέσεις του και την ίδια του την ζωή.
Από την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.