WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

"Στα 55 μου, απέκτησα διατροφική διαταραχή"


SPAPADIMITRIOU

15 Φεβρουαρίου 2018

adults-1853851-960-720.jpg

Έγινε σιγά σιγά. Αρχικά, έλεγχε απλώς την κατάσταση του σώματός της και έμενε ικανοποιημένη που είχε παραμείνει –σχετικά- αδύνατη, έχοντας γίνει μητέρα και έχοντας μπει στην εμμηνόπαυση. Είχε πάρει βάρος μεν, αλλά στα σωστά σημεία. Σταδιακά, όμως, έβλεπε όλο και περισσότερες ατέλειες και μία φωνή μέσα της φώναζε «Γέρασες. Πώς είσαι έτσι;», διηγείται στο Αμερικάνικο Harper’s Bazaar.

Η ιστορία της ξεκινάει από την ηλικία των 9, την πρώτη φορά που ένιωσε χοντρή – σκληρή λέξη για ένα παιδί. Προσπαθούσε μάταια να κρύψει τις καμπύλες της, το στήθος που μεγάλωνε και τους γοφούς της, ενώ άρχισε να αισθάνεται όλο και πιο άβολα με την εικόνα της. Οι αλλαγές που της προκαλούσε η εφηβεία ήταν για εκείνη τρομακτικές και έπρεπε με κάθε τρόπο να τις σταματήσει.

Όλες οι γυναίκες της οικογένειας ήταν «μικρές». Αυτόν τον όρο χρησιμοποιούσε η γιαγιά της που, στην ηλικία των 59, πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται έτσι. Κομψή και αδύνατη ήταν όταν, μετά από υπερβολική κατανάλωση ουίσκι και σόδας, βρέθηκε νεκρή. «Ακόμα και στην κηδεία της, σχεδόν την άκουγα να ψιθυρίζει  «Τουλάχιστον διατήρησα τη σιλουέτα μου, και αυτό δεν μπορεί να μου το πάρει κανείς» », αναφέρει.

Το λεπτό σώμα σήμαινε πολλά περισσότερα από ομορφιά, για τον κοινωνικό της κύκλο. Ήταν συνώνυμο της επιτυχίας και της εξυπνάδας. Αποτελούσε εισιτήριο για ένα σπουδαίο μέλλον με οικονομική άνεση. Το τρέξιμο, οι κοιλιακοί, οι στερητικές δίαιτες και πολλά βουλιμικά επεισόδια ήταν τα μέσα της, μικρής τότε, Αndrea, να κατακτήσει τον κόσμο.

Στα 30 της ήταν που, για πρώτη φορά, ένιωσε ικανοποιημένη με τον εαυτό της. Γνωρίζοντας τον σύζυγό της, είδε πώς είναι να σε αγαπούν για αυτό που είσαι και να σε ποθούν για το σώμα σου, ανεξάρτητα από την εικόνα του. Παρότι πηγαίνει ενάντια στις φεμινιστικές της πεποιθήσεις, παραδέχεται στο Αμερικάνικο Harper’s Bazaar για πρώτη φορά, ότι η σιγουριά που απέκτησε οφειλόταν εξ ολοκλήρου στη στάση του απέναντί της.

Έμεινε έγκυος, όμως, και οι αλλαγές που προκλήθηκαν στην εμφάνισή της ήταν κάθε άλλο παρά ευχάριστες. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο παππούς της σχολίασε πως «αφέθηκε τελείως», την έκανε να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της – κύριος από τους οποίους έγινε το να χωρέσει, μετά τη γέννα, σε μία φούστα που φορούσε στα 20 της χρόνια – και να χάσει κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης. Όταν ο άντρας της κοιμόταν, εκείνη έκανε ασκήσεις κοιλιακών. Έτρωγε μία φορά την ημέρα, έπινε πολύ νερό και γρήγορα φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα. Ήταν μία σούπερ-μαμά, που όχι μόνο φρόντιζε την οικογένειά της αλλά έμοιαζε και με μοντέλο – τι ευτυχία!

Ζούσε μία διπλή ζωή - όταν βρισκόταν με τους αγαπημένους της ήταν μία γυναίκα γεμάτη ζωή και αισιοδοξία, αλλά κάθε φορά που έμενε μόνη ζυγιζόταν με μανία και έτρεχε στην τουαλέτα για να εξαφανίσει κάθε θερμίδα που είχε βάλει μέσα της. Πίστευε ότι όλα ήταν υπό έλεγχο, όμως έκανε λάθος. Δεν άργησαν οι δικοί της να καταλάβουν τι έκανε κρυφά και αναγκάστηκε να επιλέξει ανάμεσα στην υγεία της και τη διάλυση όσων είχε χτίσει με τόσο κόπο, μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια, προσποιούταν πως το φαγητό ήταν κάτι ασήμαντο και έλεγε στον εαυτό της ότι δεν είναι δυνατόν, στην ηλικία που βρίσκεται, να αντιμετωπίζει προβλήματα έφηβων κοριτσιών. Άλλαξε στάση ζωής και έγινε η μητέρα και σύζυγος που πάντα ήθελε.  Έθαψε καλά μέσα της τις ανασφάλειές της και ασχολήθηκε με άλλα πράγματα – μέχρι που το παιδί της μεγάλωσε και έμεινε μόνη. Ξαφνικά, είχε όλο το χρόνο και κανένα περιορισμό για να γίνει αυτό που πάντα ήθελε: «Μικρή».

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.