WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί είναι σημαντικό να εκτιμήσεις τα «μικρά» πράγματα στη ζωή


19 Φεβρουαρίου 2018

21910728-1166909726787363-2929544463288107008-n.jpg

Ο μέσος άνθρωπος (κυρίως στις χώρες του δυτικού πολιτισμού) τείνει τις περισσότερες φορές να ξυπνά αρκετά νωρίς το πρωί. Ο ενοχλητικός ήχος από το ξυπνητήρι είναι συνήθως αυτός που θα τον αναγκάσει να ανοίξει τα βλέφαρα του και έπειτα να σηκωθεί από το κρεβάτι έτσι ώστε να αναλάβει τις υποχρεώσεις του και να προσπαθήσει να  ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας.

Αρχίζει λοιπόν να γίνεται κατανοητό ότι στους ρυθμούς μιας ανάλογης ρεαλιστικής πραγματικότητας τα «πρέπει» έχουν την τάση να πολλαπλασιάζονται και αυτομάτως να περιορίζουν τα «θέλω» ενός ατόμου. Κατά συνέπεια το αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας είναι η αύξηση των αρνητικών συναισθημάτων. Ο φόβος, το άγχος, ο θυμός, η θλίψη, η σύγχυση, η αγανάκτηση και η απογοήτευση είναι μερικά από αυτά. Ο χρόνος για τα πολύτιμα θετικά συναισθήματα αρχίζει να μειώνεται με αποτέλεσμα να απασχολούν τους ανθρώπους περισσότερα αρνητικά ζητήματα παρά θετικά.

Από την άλλη πλευρά όμως ίσως να μην χρειάζεται τόσος πολύς χρόνος και για τα θετικά συναισθήματα. Λίγη παραπάνω παρατηρητικότητα, ευγένεια και ερμηνεία μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για την θετική πλευρά της ζωής. Οι λεπτομέρειες σίγουρα μπορούν να κάνουν την διαφορά. Η παρατήρηση μιας καθημερινής λεπτομέρειας και συγχρόνως η καλοπροαίρετη ερμηνεία της έχει την ικανότητα να ξυπνάει όμορφα συναισθήματα στον ανθρώπινο συναισθηματικό κόσμο. Τα παραδείγματα είναι ποικίλα. Ένας όμορφος και λαμπερός ήλιος το μεσημέρι, μια ήρεμη και γαλήνια συννεφιά το πρωί, η μυρωδιά του καφέ κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής και πιεστικής ημέρας ή ακόμη ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο και μια λέξη όπως το «ευχαριστώ» από κάποιον άλλον, μπορούν να ερμηνευτούν ως τα πιο θετικά πράγματα μέσα σε μια καθημερινότητα. Το μόνο που χρειάζεται να γίνει αντιληπτό και κατανοητό είναι ότι παντού γύρω μας, σε κάθε λεπτομέρεια, υπάρχει η θετικότητα που μπορεί να κάνει κάθε άνθρωπο να ανακαλύψει τις πτυχές του πελώριου συναισθηματικού του κόσμου.  

Με το να παρατηρήσει κάποιος αυτές τις λεπτομέρειες ή αλλιώς τα μικρά πράγματα στη ζωή θα είναι πολύ σύντομα ικανός να κατανοήσει ότι τα κεκτημένα του είναι περισσότερα από όσα πιστεύει. Μέσα από αυτά θα έχει την ευκαιρία να νιώσει να αισθανθεί και να εκτιμήσει την πληθώρα των συναισθημάτων που του αποκαλύπτονται. Η έννοια της λέξης αχαριστία θα διαγραφεί για πάντα από το λεξιλόγιο του και τη θέση της θα πάρει η λέξη ευγνωμοσύνη. Η ενσυναίσθηση στη ζωή του θα αρχίσει να κάνει τα πρώτα της βήματα και με σταθερούς ρυθμούς θα αρχίσει να καλλιεργείται. Οι προτεραιότητες στη ζωή του ίσως θα αλλάξουν συγκριτικά με τις παλαιότερες και θα αντικατασταθούν από προτεραιότητες οι οποίες είναι περισσότερο ουσιαστικές.

Με το να παρατηρεί και να ερμηνεύει καλοπροαίρετα, θετικά και ορθά κάποιος τα μικρά πράγματα και τις λεπτομέρειες στη ζωή μπορεί να τον μετατρέψει στην βέλτιστη εκδοχή του εαυτού του.

Για αυτό κάπου εκεί μέσα στη βιασύνη, τη βαβούρα και τη φασαρία ΣΤΑΜΑΤΑ. Σταμάτα  και αφουγκράσου τη βουή. Δες πρώτα με τα μάτια της ψυχής σου και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα συναρπαστικό.

Από την Ειρήνη Ιγνατίου

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.