Σε τι θα σε ωφελήσει το να βάλεις όρια στη ζωή σου

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018
brooke-cagle-199256-unsplash.jpg

Αρχικά υπάρχουν τα όρια της «αυτοπροστασίας». Τα όρια αυτά μπορούν να τεθούν μόνο από εσένα και ο σκοπός που εξυπηρετούν είναι να περιορίζουν τους άλλους και να σε προστατεύουν. Κάπου εκεί σταματά η ελευθερία του άλλου και αρχίζει η δική σου. Τα παραδείγματα είναι ποικίλα. Όρια στην επαναλαμβανόμενη και συγχρόνως άκομψη απαίτηση βοήθειας (από άλλα άτομα) που παραβιάζει τη δική σου ελευθερία. Όρια στις σκέψεις και τους προβληματισμούς που αφορούν το  επαγγελματικό σου περιβάλλον και όχι το προσωπικό ή το οικογενειακό. Οριοθέτηση στην συμπεριφορά των άλλων ως προς το δικό σου πρόσωπο.

Η οριοθέτηση έχει ως στόχο να ωφελεί πρώτα εσένα, έτσι ώστε να μπορέσεις να πετύχεις μια ομαλή ροη της καθημερινότητας και να μην επηρεάζεσαι ολοκληρωτικά από αστάθμητους παράγοντες που τείνουν να σε βλάψουν ή να σε αποσυντονίσουν.

Επιπρόσθετα, τα όρια μπορούν να σε ωφελήσουν έτσι ώστε να αντιληφτείς καλύτερα τις δικές σου ανάγκες και συγχρόνως τις δικές σου αντοχές ως προς το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Με την οριοθέτηση βάζεις τις αρχικές βάσεις για τον αυτοέλεγχο και τον αυτοσεβασμό. Επίσης τα όρια μπορούν να λειτουργήσουν και ως «πήχης» που καθορίζει τις απαιτήσεις που έχεις από τους άλλους αλλά και από τον εαυτό σου. Με το πέρασμα του χρόνου  και τις εναλλασσόμενες συνθήκες αυτός ο «πήχης» θα έχει την τάση να  μεταβάλλεται και παράλληλα να διαμορφώνεται αναλόγως πάντα, με τις δικές σου προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες. Θα είναι σαν να λέμε το μέτρο της παρατήρησης σου μέσα στον χρόνο.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα καταπολεμήσετε την κατάθλιψη χωρίς φάρμακα

Τέλος, τα όρια που μπορεί να θέσει  κάποιος έχουν την δυνατότητα να τον προστατέψουν (εφόσον θέτονται σωστά) αλλά και να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του. Φαντάσου κανείς και ποτέ να  μην έβαζε όρια σε τίποτα. Το μόνο που θα συνέβαινε θα ήταν ένα απόλυτο χάος και ένας όχλος από άβουλες και ανούσιες προσωπικότητες χωρίς ουσιαστικές επιθυμίες, εκτεθειμένες και επιρρεπείς σε οποιονδήποτε παράγοντα.

Θέσε τα όρια σου. Προστάτεψε τον εαυτό σου. Σεβάσου την προσωπικότητα σου. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ.

Από την Ειρήνη Ιγνατίου