WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Με τους τοξικούς ανθρώπους τι γίνεται


14 Μαΐου 2018

velizar-ivanov-514992-unsplash.jpg

Οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι συνυπάρχουν με εμάς και βρίσκονται παντού γύρω μας. Ίσως αυτήν εδώ τη στιγμή να έχεις κάποια υποψία. Είναι αυτό το είδος του ανθρώπου που στο άκουσμα της δικής σου καλημέρας, ένα όμορφο και ηλιόλουστο πρωινό θα βρει την ευκαιρία να σου πει το πόσο άσχημα νιώθει ή το πόσο δύσκολα ξύπνησε. Είναι αυτός που έχει την ικανότητα να σε σχολιάζει αρνητικά λέγοντας πως νοιάζεται για εσένα. Είναι αυτός που συνεχώς εντοπίζει ή δημιουργεί αρνητικά στοιχεία μέσα στην καθημερινότητα και τα εκφράζει στους άλλους σε καθιερωμένη βάση χωρίς να προσπαθεί να τα αλλάξει ή να τα βελτιώσει έστω και στο ελάχιστο.

Διαβάστε εδώ: Η δύναμη της μητρικής αγάπης

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν έχουν την τάση να μεταδίδουν έμμεσα την τοξικότητα τους στου άλλους ανθρώπους. Για δες πόσο όμορφα ξεκινάει η μέρα σου με μια όμορφη απλή καλημέρα από κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Δεν είναι κάτι σπουδαίο αλλά η συγκεκριμένη κίνηση κουβαλά επάνω της κάτι θετικό και σε επηρεάζει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αρνητικά στοιχεία σε αυτήν τη ζωή. Μπορούν να σε επηρεάσουν.

Ο τοξικός άνθρωπος μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση. Μπορεί να σε ρίξει ψυχολογικά ή ακόμη και να σε κάνει να πιστέψεις πως αυτά που ζεις κι εσύ έχουν την ίδια απαισιόδοξη μορφή όπως τα πράγματα που  φαίνονται από τη δική του οπτική γωνία. Ένας τέτοιος άνθρωπος πιθανότατα να σε κάνει να νιώσεις άσχημα και άβολα.  Επίσης η κούραση, η κατατονικότητα και η εξάντληση ενώ βρίσκεσαι μαζί του να είναι ένα βασικό αίσθημα.

Για να προστατέψεις λοιπόν τον εαυτό σου θα ήταν καλό να θέσεις τα όρια σου και να περιορίσεις τις επιδράσεις που έχει το άλλο άτομο  σε εσένα. Εξέφρασε με ωραίο τρόπο  την άποψη σου. Όπως για παράδειγμα "όταν συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο ... νιώθω ... και θα ήθελα να ..." κλπ. και αν δεις πως η συμπεριφορά αυτού του ατόμου δεν αλλάζει θα ήταν καλό να απομακρυνθείς εφόσον εσύ δεν αισθάνεσαι όμορφα και υγιή μαζί του. Το να είναι μια σχέση ανθυγιεινή αυτόματα εμπεριέχει και κάποια τοξικά στοιχεία σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Βρες λοιπόν τον τρόπο που σου ταιριάζει έτσι ώστε να απομακρυνθείς από τις ανθυγιεινές - τοξικές  συμπεριφορές και βάλε ως προτεραιότητα τον εαυτό σου, γιατί αξίζει να προσπαθήσεις έτσι ώστε   να μπορέσεις να εξελιχθείς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Από την Ειρήνη Ιγνατίου 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.