WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Φοβάμαι να μπω σε αεροπλάνο. Ένας απλός φόβος ή κάτι παραπάνω;


22 Ιουνίου 2018

Φοβάμαι να μπω σε αεροπλάνο. Ένας απλός φόβος ή κάτι παραπάνω; - Κεντρική Εικόνα

Η αίσθηση του να είμαστε στον αέρα δημιουργεί στους περισσότερους από μας μια ανησυχία, σε άλλους πάλι έναν φόβο από προηγούμενη αρνητική εμπειρία( έντονες αναταράξεις , κακό ταξίδι, προσωπικό βίωμα). Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο και στα πλαίσια ενός φόβου που βασίζεται στην πραγματικότητα. Όταν όμως το ταξίδι με το αεροπλάνο ή έστω και η σκέψη αυτού μας δημιουργεί έντονο άγχος, σωματικά συμπτώματα( τρέμουλο,ναυτία, μυική ένταση, ταχυκαρδία, δύσπνοια) ή κάποια δυσλειτουργία στην προσωπική ή επαγγελματική μας ζωή, τότε πρόκειται για φοβία. Και όπως κάθε φοβία, έτσι και αυτή εντάσσεται στις διαταραχές άγχους. Το άτομο που έχει φοβία με το αεροπλάνο, συνήθως επιλέγει να μη ταξιδέψει ή παίρνει κάποιο αγχολυτικό για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το ταξίδι όσο πιο ήρεμα γίνεται ή κάνει κρίση πανικού κατά την διάρκεια της πτήσης. Επίσης είναι ένα άτομο με έντονο άγχος στην καθημερινότητά του και δυσκολία διαχείρισης αυτού. Συνήθως έχει κάνει κρίση πανικού έστω και μια φορά στην ζωή του, έχει περάσει αγοραφοβία ή κάποια άλλη φοβία, αλλά μπορεί να έχει περάσει και κατάθλιψη. Ουσιαστικά δεν ευθύνεται το αεροπλάνο καθεαυτού για την φοβία του, απλά το αεροπλάνο αποτελεί το σύμπτωμα.

Όπως σε κάθε αγχώδη διαταραχή έτσι και εδώ, η έλλειψη ελέγχου είναι αυτή που πυροδοτεί το σύμπτωμα και χρειάζεται το άτομο να το δει και να το αντιμετωπίσει για να μπορέσει να εξαφανιστεί η φοβία.

Πώς αντιμετωπίζουμε την φοβία του αεροπλάνου:

  • Μέσω ψυχοθεραπείας όπως όλες τις αγχώδεις διαταραχές. Εκτός των άλλων που συμπεριλαμβάνεται στην διαδικασία της ψυχοθεραπείας, γίνεται ενημέρωση των σωματικών συμπτωμάτων του ατόμου όταν φοβάται, του καταστροφικού τρόπου σκέψης του, αλλά και της συμπεριφοράς αποφυγής (πχ:δεν θα ξαναμπώ στο αεροπλάνο).
  • Είναι πολύ χρήσιμο να παρέχονται πληροφορίες από εγκεκριμένα εγχειρίδια, αναφορικά με τους φυσιολογικούς θορύβους και τις αναταράξεις κατά την διάρκεια της πτήσης, γιατί πολύ συχνά το άτομο τα ερμηνεύει καταστροφικά ή ως ένδειξης βλάβης που θα οδηγήσει σε πτώση.
  • Σταδιακή έκθεση στην κατάσταση που του προκαλεί φόβο μέχρι να εξοικειωθεί και να σταματήσουν τα συμπτώματα του φόβου. Αυτό το στάδιο γίνεται με την βοήθεια του θεραπευτή, γιατί είναι αναγκαίο ο θεραπευόμενος να κατανοήσει βήμα βήμα τί είναι αυτό που του συμβαίνει και όχι να κινδυνέψει να επανατραυματιστεί.
  • Εκπαίδευση αναπνοών ώστε να μπορεί να τις χρησιμοποιεί κατά την διάρκεια της πτήσης. Βοηθάνε στην χαλάρωση και στον έλεγχο σωματικών συμπτωμάτων.
  • Απόσπαση προσοχής κατά την διάρκεια της πτήσης (βιβλίο, ταινία, συνομιλία με άλλους επιβάτες ή με μέλη του πληρώματος, χαλαρωτική μουσική).

Τολμήστε να αντιμετωπίσετε την φοβία σας , γιατί μόνο τότε θα ζήσετε ελεύθεροι και χαρούμενοι και “δείτε“ πίσω από αυτήν. Έχουμε μόνο μια ζωή, που αξίζει να την απολαύσουμε και οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο να το βγάζουμε από τον δρόμο μας.

Από την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.