WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι να κάνετε αν κάποιος πάθει κρίση πανικού


24 Ιουλίου 2018

wvlfnltbrtk8egvbnbzi_volkanolmez_005.jpg

H πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική στις 23 Ιουλίου είναι μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν πλήξει τη χώρα μας. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έπεσαν θύματα αυτής και ενδεχομένως να μην έχουν ξεπεράσει ακόμα το σοκ. Τέτοια γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ψυχολογικές αντιδράσεις, όπως κρίσεις πανικού. Παρακάτω, μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε κάποιον που έχει κρίση πανικού, ακόμα κι αν δεν είστε κυριολεκτικά δίπλα του -μπορείτε να τα εφαρμόσετε ακόμα και απ' το τηλέφωνο, για παράδειγμα.

1. Καθησυχάστε τους

Ενστικτωδώς θα θέλετε να πείτε κάτι όπως "ηρέμησε" ή "δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι". Αντιθέτως, θα πρέπει να τους καθησυχάσετε πως όλα θα πάνε καλά και πως είστε εκεί για να βοηθήσετε. Θα είναι φοβισμένοι, οπότε κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παραμείνετε ψύχραιμοι, μην δείξετε κάτι στις εκφράσεις σας και πείτε τους πως θα είναι εντάξει,πως τα πάνε περίφημα και πως θα περάσει.

2. Υπενθυμίστε τους να αναπνέουν

Αυτό ακούγεται απλό, αλλά είναι πιθανό να μην αναπνέουν κανονικά. Ρυθμίζοντας την αναπνοή τους, θα μπορέσουν να μειώσουν πολλά συμπτώματα. Αν έχετε μία χάρτινη σακούλα μαζί σας, μπορείτε να τους τη δώσετε για να αναπνεύσουν μέσα σε αυτή, αλλιώς μπορούν να πετύχουν παρόμοια αποτελέσματα με το να κλείσουν τα χέρια τους όπως θα έκαναν για να πιουν νερό από βρύση και να τα βάλουν πάνω από τη μύτη και το στόμα τους. Επίσης, μετρήστε μαζί τους: Πείε τους να αναπνεύσουν από τη μύτη για 4 δευτερόλεπετα και να εκπνεύσουν απ' το στόμα για 8 δευτερόλεπτα. 

3. Ρωτήστε τους τι χρειάζονται

Μην υποθέσετε πως όλοι αντιμετωπίζουν τις κρίσεις πανικού το ίδιο -ρωτήστε τους τι χρειάζονται. Μην τους βομβαρδίσετε, αλλά ρωτήστε απλά πράγματα όπως "Θέλεις λίγο νερό; Θέλεις να μου κρατήσεις το χέρι; Θέλεις να πάμε κάπου ήσυχα; Τι χρειάζεσαι;" Έτσι, θα σας πουν τι βρίσκουν εκείνοι βοηθητικό.

4. Τραβήξτε τους την προσοχή

Μιλήστε τους για κάτι ανόητο -θα σας ακούσουν και θα απαντήσουν αν θέλουν ή θα σας αγνοήσουν. Κρατήστε το poker face σας και προσπαθήστε να κάνετε συζήτηση. Μπορείτε να τους ζητήσετε να σας πουν πέντε πράγματα που βλέπουν, τέσσερα πράγματα που μπορούν να αγγίξουν, τρία πράγματα που μπορούν να ακούσουν, δύο πράγματα που μπορούν να μυρίσουν και ένα που μπορούν να γευτούν. Αν σας ζητήσουν να σταματήσετε, σεβαστείτε το, αλλά το να τους αποσπάσετε την προσοχή ελαφρώς, μπορεί να βοηθήσει πολύ.

5. Μείνετε εκεί και κάντε υπομονή

Πείτε τους πως θα μείνετε μαζί τους. Πείτε κάτι όπως "Θα μείνω μαζί σου, δεν υπάρχει πρόβλημα, έχω χρόνο να σου κάνω παρέα", γιατί αν είναι αγχώδη άτομα σε γενικές γραμμές, πιθανόν να σκέφτονται πως σας ξεβολεύουν. Οι κρίσεις πανικού δεν έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο που διαρκούν, οπότε έχετε υπομονή και περιμένετε να υποχωρήσουν, όπως κάνουν πάντα. Συνεχίστε να τους καθησυχάζετε λέγοντάς τους φράσεις όπως "μπορούμε να κάτσουμε εδώ όσο χρειάζεσαι" και "όλα θα πάνε καλά". 

Όταν τελειώσει μία κρίση πανικού, ο άλλος μπορεί να νιώθει εξουθενωμένος, συγχισμένος ή σε σοκ. Προσφέρετέ τους κάτι να πιουν ή να φάνε και βεβαιωθείτε πως νιώθουν καλά πριν τους αφήσετε μόνους.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.