WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποιοι είναι οι άνθρωποι υψηλής λειτουργικότητας


14 Σεπτεμβρίου 2018

ben-white-138743-unsplash_1.jpg

Τι κοινό είχαν ο Αlbert Einstein, ο Vincent Van Gogh, ο Leonardo Da Vinci, ο Amadeus Mozart και ο Andy Warhol; Είναι μόνο κάποια από τα μεγάλα ονόματα που συγκαταλέγονται στη λίστα των αυτιστικών. Πριν από μερικά χρόνια ονομάζονταν άτομα με σύνδρομο Asperger. Όμως τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος όρος δεν χρησιμοποιείται και τα άτομα αυτά διαγιγνώσκονται ως υψηλής λειτουργικότητας αυτιστικοί.

Όταν συναντάτε κάποιον υψηλής λειτουργικότητας αυτιστικό μπορεί να παρατηρήσετε δυο πράγματα αμέσως: είναι πολύ έξυπνος αλλά έχει προβλήματα με τις κοινωνικές δεξιότητες. Είναι πολύ τυπικός και συνήθως έχει ταλέντο σε κάποια μορφή τέχνης, όπως είναι η μουσική ή η ζωγραφική. Έχει επίσης την τάση να εστιάζει σε εμμονικά σε ένα θέμα ή να εκτελεί τις ίδιες συμπεριφορές ξανά και ξανά. Για παράδειγμα ακολουθούν καθημερινά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ οι αναπάντεχες αλλαγές μπορεί να τους αγχώσουν ή να τους αναστατώσουν.

Διαβάστε εδώ: Η ώρα που γεννηθήκατε μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την προσωπικότητά σας

Άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να εμφανίσουν όσοι είναι υψηλής λειτουργικότητας αυτιστικοί είναι ότι δυσκολεύονται να αντιληφθούν οτιδήποτε ξεφεύγει από το χειροπιαστό και είναι αδέξιοι όταν γνωρίζουν άλλους ανθρώπους. Επίσης το λεξιλόγιό τους συνήθως είναι πολύ πλούσιο, όμως το πρόβλημα είναι ότι έχουν δυσκολία να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα σε κοινωνικό πλαίσιο, δηλαδή για να επικοινωνήσουν. Η φωνή τους τείνει να είναι επίπεδη και χωρίς συναίσθημα ενώ μπορεί να απουσιάζει η κοινή λογική, κάτι που τους κάνει να μοιάζουν με αφελείς.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως οι πιο υψηλής λειτουργικότητας αυτιστικοί είναι συνήθως άντρες, διότι εκείνοι είναι πιο επιρρεπείς, αλλά ο λόγος γι αυτό είναι άγνωστος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.