WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το μυστικό που μπορεί να κάνει τα παιδιά μας εξυπνότερα


The Jennettes

12 Οκτωβρίου 2018

annie-spratt-756735-unsplash_1.jpg

Μια βιβλιοθήκη στο σπίτι μας μπορεί να κάνει τα παιδιά μας εξυπνότερα.

Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, έδειξε ότι ο αριθμός των βιβλίων που υπάρχουν σε ένα σπίτι, μπορούν να επηρεάσουν την ευφυία και τις ικανότητες των παιδιών.

160,000 ενήλικες ερωτήθηκαν για τον αριθμό των βιβλίων που υπήρχαν σπίτι τους μέχρι την ηλικία των 16 ετών και μετά εξετάστηκαν σε μια σειρά από λεκτικές, αριθμητικές και τεχνολογικές ικανότητες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Το να μεγαλώνει ένα παιδί σε ένα σπίτι με βιβλία, μπορεί να του προσφέρει ίσες και περισσότερες ικανότητες σε σχέση με την γονεϊκή ή και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Έφηβοι οι οποίοι μεγάλωσαν σε σπίτια χωρίς καθόλου βιβλία κατέληξαν σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού και αριθμητισμού. Η ύπαρξη περίπου 80 βιβλίων στα σπίτια ανεβάζει το επίπεδο περίπου στον μέσο όρο, ενώ από 350 βιβλία και επάνω δεν υπάρχει καν συσχετισμός με την αύξηση του αλφαβητισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα, έφηβοι που δεν ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά προερχόντουσαν από σπίτια με μεγάλο αριθμό βιβλίων, απέκτησαν το ίδιο επίπεδο λεκτικών, αριθμητικών και τεχνολογικών ικανοτήτων με απόφοιτους Πανεπιστημίων που προέρχονταν από σπίτια χωρίς βιβλία.

Παρόλο που σιγά σιγά οδηγούμαστε σε περισσότερο ψηφιακούς τρόπους μάθησης, προς το παρόν τα τυπωμένα, παραδοσιακά βιβλία συνεχίζουν να παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στα επίπεδα αλφαβητισμού των παιδιών μας. Σίγουρα υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις ικανότητές τους, όπως το αν εμείς διαβάζουμε βιβλία, αν ωθούμε τα παιδιά στο διάβασμα, αλλά και η ιδιοσυγκρασία και οι γνωστικές δυνατότητες κάθε παιδιού.

Δείτε επίσης: Να τι μπορείς να κάνεις αν βαρεθείς μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.