WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι πρέπει να κάνουμε εάν διαπιστώσουμε ότι το παιδί μας ασκεί bullying


23 Οκτωβρίου 2018

back-view-backpack-bag-207697.jpg

Εάν το σχολείο του παιδιού σας, σας τηλεφωνήσει και σας ενημερώσει πως το μικρό σας εκφοβίζει άλλα παιδιά ή αν οι γονείς παραπονεθούν ότι το παιδί σας εκφοβίζει τους συμμαθητές τους… πάρτε μια βαθιά ανάσα και παραδεχτείτε πως υπάρχει πρόβλημα. Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σπίτι και δεν έχει κοινωνικούς φραγμούς. Παρόλα αυτά πολλοί γονείς παίρνουν μια στάση άρνησης ή νιώθουν πως οι άλλοι δεν συμπαθούν το παιδί τους.

Διαβάστε εδώ: Τα μέρη του προσώπου μας (μάτι, κεφάλι, χείλη) αποκαλύπτουν πολλά για το χαρακτήρα μας

Χρειάζεται θάρρος για να συνειδητοποιήσει ένας γονιός πως το παιδί του έχει πρόβλημα και έχει ανάγκη από βοήθεια.  Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι γονείς πως τα παιδιά δεν ασκούν bullying επειδή είναι κακά. Τα παιδιά μπορεί να υιοθετήσουν ένα είδος συμπεριφοράς το οποίο δεν αντικατοπτρίζει πάντα το χαρακτήρα τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα παιδί εκφοβίζει ένα άλλο. Μερικοί από αυτούς θα τους δείτε παρακάτω.

Θέλει να είναι μέλος σε μια ομάδα φίλων

Τραυματίζεται ψυχολογικά στο σπίτι ή στο σχολείο και προσπαθεί να ανακτήσει την αίσθηση της εξουσίας ενεργώντας επιθετικά προς τους άλλους.

Ψάχνει την προσοχή από τους δασκάλους, τους γονείς ή τους συμμαθητές και δεν καταφέρνει να την αποκτήσει  με άλλους τρόπους.

Από τη φύση του είναι πιο δυναμικό και παρορμητικό από τους συνομηλίκους του.

Έχει την τάση να αντιλαμβάνεται τη συμπεριφορά άλλων παιδιών ως εχθρική, ακόμη και όταν δεν είναι.

Δεν καταλαβαίνει πλήρως πώς η συμπεριφορά του κάνει το θύμα να αισθάνεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά.

Τι πρέπει όμως να κάνετε εάν διαπιστώσετε πως το δικός σας παιδί είναι εκείνο που ασκεί bullying στους συμμαθητές του;

Καταρχάς πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη. Μην αντιμετωπίζετε το σχολικό εκφοβισμό ως μια φάση που θα του περάσει. Εάν δεν τον αντιμετωπίσετε, μπορεί το παιδί ως ενήλικας να βιώσει πολλά προβλήματα.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Συζητήστε με το παιδί σας για να μάθετε γιατί εκφοβίζει. Συχνά τα παιδιά αντιδρούν άσκημα όταν νιώθουν λυπημένα, θυμωμένα ή ανασφαλή και πολλές φορές κάποιες αλλαγές στο σπίτι ή στο σχολείο μπορεί να δημιουργήσουν αυτά τα συναισθήματα.

Διαβάστε εδώ: Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν 4 απλά κόλπα για να προσελκύσουμε το άτομο που μας ενδιαφέρει

Διδάξτε του την ενσυναίσθηση. Συζητήστε μαζί του σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να νοιάζεται για τους συνανθρώπους του. Ρωτήστε το πώς ένιωσε όταν βρέθηκε σε μια ανάγκη και ένας συμμαθητής του το βοήθησε. Στη συνέχεια ζητήστε του να σκεφτεί εάν αυτή η πράξη ήταν σημαντική για εκείνο και τι θα έκανε αν κάποιος βρισκόταν στη θέση του. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παραδείγματα από τα παιδικά βιβλία ή από τη δική σας ζωή, όπου και τα δύο απεικονίζουν την ενσυναίσθηση.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μια από τις πιο σοβαρές αιτίες που ένα παιδί ασκεί bullying. Ο εκφοβισμός του δίνει δύναμη και έλεγχο πάνω σε κάτι. Και εάν ρωτήσετε το παιδί σας το λόγο που έχει αυτή τη συμπεριφορά, είναι πολύ πιθανό να σας απαντήσει πως νιώθει ωραία να είναι το χειρότερο παιδί στο σχολείο από το να μην του δίνει κανένας σημασία.

Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ή στο δάσκαλο του σχολείου ώστε να συζητήσετε εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή δυσκολεύεται να κάνει φίλους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν κάποιος στο σπίτι εκφοβίζει το παιδί σας. Τα παιδιά που εκτίθενται σε επιθετικές συμπεριφορές είναι πιθανό να τις επαναλάβουν στο σχολείο. Είναι σημαντικό να σκέφτεστε πώς μια συμπεριφορά σας μπορεί να επηρεάσει το παιδί σας- τον τρόπο που μιλάει, που διαχειρίζεται το θυμό του- και να είστε ρεαλιστές για το εάν κάτι μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να επέμβετε άμεσα αν έχετε την υποψία ότι το παιδί σας συμπεριφέρεται άσκημα σε κάποιο άλλο παιδί. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η θέση σας είναι δύσκολη, όμως πίσω από μια επιθετική συμπεριφορά κρύβεται μια μεγαλύτερη ανάγκη για υποστήριξη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.