WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Εάν ο σύντροφός σας κάνει αυτά τα πράγματα, είναι ναρκισσιστής


15 Νοεμβρίου 2018

fezbot2000-365718-unsplash.jpg

Εξ ορισμού ο ναρκισσισμός είναι μια παθογενή διαταραχή προσωπικότητας στην οποία ένας εγωκεντρικός άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να ζήσει εάν δεν ικανοποιήσει την ανάγκη του να τον θαυμάζουν. Πιστεύει επίσης πως είναι ανώτερος όλων, κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του και μπορεί να βάλει σε κίνδυνο όχι μόνο τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και την οικογένεια, τους φίλους. Πώς όμως θα ξέρετε εάν συναναστρέφεστε με ναρκισσιστές; Παρακάτω υπάρχουν 5 ενδείξεις ότι κάποιος κλίνει να έχει παθολογική ναρκισσιστική πλευρά.

Θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής. Αυτό δεν είναι απλώς μια επιθυμία για εκείνον, αλλά μια βασική ανάγκη. Εάν κυριαρχεί σε κάθε σας συζήτηση και θέλει όλη την ώρα να μιλάει για τον εαυτό του, τότε σίγουρα συναναστρέφεστε με έναν ναρκισσιστή.

Χρησιμοποιεί τους ανθρώπους. Ένας ναρκισσιστής χρησιμοποιεί άλλους για να καταφέρει αυτό που θέλει. Επίσης παραβιάζει επανειλημμένα υποσχέσεις και αγνοεί τις υποχρεώσεις του. Ο ναρκισσιστής δείχνει ελάχιστες ή καθόλου τύψεις και κατηγορεί πάντα το θύμα.

Είναι χαρισματικός και πειστικός. Όταν ενδιαφέρεται για εσάς, σας κάνει να νιώθετε πολύ ξεχωριστοί και επιθυμητοί. Αλλά το κάνει μόνο για δική του ικανοποίηση. Μόλις χάσει το ενδιαφέρον του για εσάς, μπορεί να σας αφήσει χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένας ναρκισσιστής μπορεί να είναι πολύ συναρπαστικός και κοινωνικός, αρκεί να εκπληρώνεται αυτό που επιθυμεί.

Διαβάστε εδώ: Γιατί οι γυναίκες που μένουν μόνες καταλήγουν να είναι πιο ευτυχισμένες

Είναι χειριστικός. Ένας ναρκισσιστής θα χρησιμοποιήσει το σύντροφό του, το παιδί του, το φίλο του ή το συνάδελφό του για να εξυπηρετήσει τις δικές του ανάγκες και να καλύψει τις ατέλειες του.

Έχει μια αρνητικότητα. Απολαμβάνει να προκαλεί αρνητικά συναισθήματα για να κερδίσει την προσοχή και να νιώσει πιο δυνατός. Μπορεί επίσης να καυγαδίσει μαζί σας εάν διαφωνείτε με τις απόψεις του ή δεν ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες του.

Οι ναρκισσιστές είναι πολύ καλοί στο να κρίνουν, να επικρίνουν, να γελοιοποιούν και να σας κατηγορούν. Μερικοί είναι συναισθηματικά καταχρηστικοί. Κάνοντάς σας να αισθάνεστε κατώτεροι, ενισχύουν το δικό τους εγώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.