WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποια είναι η διαφορά της Αυτο -Ύπνωσης από τον Διαλογισμό;


19 Νοεμβρίου 2018

melan-cholia-277731-unsplash.jpg

Υπάρχει σύγχυση, ακόμα και μεταξύ των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τον διαλογισμό και την αυτο-ύπνωση, για το αν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των δύο πρακτικών. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι δύο αυτές πρακτικές συναντιούνται και επικαλύπτονται. Αναμφισβήτητα και οι δύο πρακτικές προκαλούν υπερβολικά βαθιές καταστάσεις χαλάρωσης και γαλήνης του νου που μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την καθημερινότητά σας με έναν θετικό, ήρεμο και χωρίς άγχος τρόπο.

Αλλά, είναι το ίδιο και το αυτό; Η απάντηση αυτή ποικίλει ανάλογα με την σχολή σκεψης. Για τον λόγο αυτό στο συγκεκριμένο άρθρο πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τους γενικά αποδεκτούς ορισμούς του διαλογισμού και της αυτο-ύπνωσης και να αναζητήσουμε το πού μοιάζουν και πού διαφέρουν.

Διαβάστε εδώ: Γιατί ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν την Υπνοθεραπεία για να κόψουν το κάπνισμα;

O διαλογισμός είναι απλά ένα μέσο για να μπούμε στην υπνωτική κατάσταση.

Ο διαλογισμός είναι απλά ένα μέσο για να μπούμε στην υπνωτική κατάσταση. Η Ύπνωση είναι μία φυσική κατάσταση του νου που όλοι βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Ένας κατάλληλος ορισμός της υπνωτικής κατάστασης είναι η «συγκέντρωση σε μία και μοναδική αλυσίδα σκέψεων». Μπορούμε να πούμε ακριβώς το ίδιο και για τον διαλογισμό, ή μήπως όχι;

Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός είναι απλά ένα άλλο όνομα για την αυτο-ύπνωση. Αυτό σημαίνει ότι στην αρχική τους μορφή αυτά τα δύο αφορούν την ίδια κατάσταση του νου η οποία εκφράζεται μέσα από δύο διαφορετικά συστήματα πεποιθήσεων. Υπάρχουν πολλά προγράμματα «διαλογισμού» που απλά είναι καθοδηγούμενοι οραματισμοί που προκαλούν χαλάρωση πριν σας οδηγήσουν σε ένα φανταστικό ταξίδι προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση με ένα συγκεκριμένο στόχο. Ο στόχος αυτός μπορεί να είναι η εσωτερική γαλήνη, η καθοδήγηση για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, η αντιμετώπιση ενός ζητήματος του παρελθόντος ή η επανένωση με κομμάτια της προσωπικοτητάς σας που νιώθετε ότι έχετε χάσει. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για να κάνει κάποιος διαλογισμό. Αν ο διαλογισμός σας έχει συγκεκριμένη δομή και συγκεκριμένο στόχο, αν τον χρησιμοποιείτε προκειμένου να διαμορφώσετε τη ζωή σας προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, τότε δεν είναι τίποτε άλλο από μία καθοδηγούμενη αυτο-ύπνωση. Πολλές φορές από άγνοια ή για εμπορικούς λόγους, αποκαλείται «διαλογισμός». Ο όρος διαλογισμός συνοδευόμενος είναι πολύ πιο εμπορικός και φοβίζει πολύ λιγότερο από οποιονδήποτε όρο περιλαμβάνει την λέξη ύπνωση.

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτο-ύπνωσης και διαλογισμού

Η κύρια διαφορά μεταξύ του διαλογισμού και της αυτο-ύπνωσης είναι ότι η αυτο-ύπνωση έχει μία συγκεκριμένη στόχευση. Αυτή μπορεί να είναι να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, να διαχειριστείτε το άγχος και το στρες που προκαλούν καθημερινές καταστάσεις, να ξεπεράσετε κάποια φοβία, να ανακαλύψετε την εσωτερική σας δύναμη και σοφία, να αναπτύξετε καλύτερες διατροφικές συνήθειες, να κοιμηθείτε καλύτερα ή να κόψετε το κάπνισμα. Για ό,τι κι αν τη χρησιμοποιείτε, αυτό που κάνετε ονομάζεται αυτο-ύπνωση, δηλαδή μπαίνετε μόνοι σας σε μια υπνωτική κατάσταση έχοντας έναν στόχο στο μυαλό σας.

Ο διαλογισμός από την άλλη πλευρά δεν έχει συγκεκριμένο στόχο και στην αρχική του μορφή πρόκειται για το απόλυτο αδειασμα του νου. Το τελικό στάδιο για τον αληθινό διαλογισμό (σε αντίθεση με τον καθοδηγούμενο που προανέφερα) είναι να μπορούμε να ελευθερώσουμε τον νου τελείως από τις σκέψεις, είναι δηλαδή μια κατάσταση συνείδησης χωρίς σκέψη. Υπάρχουν διάφορα στάδια προς αυτή την αγνή κατάσταση του νου τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν την επικέντρωση και την εστίαση της σκέψης σε ένα μόνο πράγμα. Αυτό μπορεί να είναι ένα αντικέιμενο (πχ ένα κερί ή ένα λουλούδι) πάνω στο οποίο μπορείτε να διαλογιστείτε δημιουργώντας μια λεπτομερή εικόνα του στον νου σου και επικεντρώνοντας τη σκέψη σας στη φύση αυτού του αντικειμένου, το υλικό του, το χρώμα, το σχήμα, το πώς αυτό είναι εσωτερικά και εξωτερικά, πώς δημιουργήθηκε, πραγματικά σε κάθε πιθανή λεπτομέρεια. Ο σκοπός είναι να να κρατήσετε τον νου σας απόλυτα επικεντρωμένο σε ένα αντικείμενο κατα την διάρκεια του διαλογισμού, χωρίς να σκέφτεστε τίποτε άλλο. Εναλλακτικά μπορείτε να διαλογιστείτε πάνω σε ένα θέμα (για παράδειγμα η συγχώρεση ή η ευγνωμοσύνη ή η αγάπη). Ξανά ο σκόπός είναι απλά να εξερευνήσετε τα πάντα γύρω από αυτή την έννοια. Σε αυτή την περίπτωση, απλά θα εξερευνήσετε τι πραγματικά είναι η έννοια που επιλέξατε. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος και η επιτυχία της διαδικασίας καθορίζεται από το πόσο καλά καταφέρατε να αποτρέψετε τις σκέψεις σας από το να απομακρυνθούν από την έννοια πάνω στην οποία συλλογίζεστε. Γενικά, δεν υπάρχει επιθυμητό αποτέλεσμα από τον διαλογισμό,υπάρχει μόνο ηρεμία και επικεντρωμένη ή καθόλου σκέψη για όσους μπορούν να το πετύχουν μετά από εξάσκηση.

Διαβάστε εδώ: Βοηθάει η Υπνοθεραπεία τις κρίσεις πανικού;

Πιθανόν να οδηγηθείτε σε κάποιες συνειδητοποιήσεις στο τέλος το διαλογισμού και ενώ αυτές οι στιγμές μπορεί να είναι διαφωτιστικές, ικανοποιητικές ή ακόμα και συναρπαστικές, δεν αποτελούν την κύρια αιτία του διαλογισμού.

Θα αποκτήσετε νοητική ηρεμία και καθαρότητα κάνοντας αυτόν τον διαλογισμό καθώς πρόκειται για την απόκτηση πειθαρχίας του νου. Η απόλυτη απουσία σκέψεων οδηγεί σε αυτή την πλήρη πειθαρχία και η εκμάθησή της είναι το αληθινό ζητούμενο σε αυτή τη διαδικασία.

Είτε το καταφέρετε πραγματικά είτε όχι, τα βήματα προς αυτή την κατευθυνση είναι απολαυστικά, ευχάριστα και εξαιρετικά ευεργετικά.

Η αυτο-ύπνωση και ο διαλογισμός είναι εξαιρετικά ευεργετικές πρακτικές

Δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του διαλογισμού και της αυτο-ύπνωσης ως προς την εγγενή δομή τους. Ο ανθρώπινος νους είναι ο ίδιος και χρησιμοποιείται και στις δύο καταστάσεις. Η ιδέα ότι δεν έχεις απόλυτο έλεγχο του νου σου κατά την διάρκεια της Ύπνωσης είναι μια παρανόηση, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα. Και η αυτο-ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει το μυαλό. Η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιώντας την αυτο-ύπνωση αυτό συνήθως γίνεται πολύ πιο εύκολα.

Η αυτο-ύπνωση και ο διαλογισμός είναι εξαιρετικά ευεγερτικές πρακτικές. Αποτελούν πολύ ευχάριστες και θετικές εμπειρίες και έχουν βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους να ζήσουν πιο ευτυχισμένες και πιο ολοκληρωμένες ζωές.

Ο Στέφανος Λέων. Βαούτης ασχολείται με την Κλινική και Αναλυτική Υπνοθεραπεία, το NLP & HypnoCoaching και την τεχνική ΗypnoBirthing (προετοιμασια εγκύων για φυσικό/ανώδυνο τοκετο με Υπνοθεραπεία). Επίσης είναι εισηγητής Σεμιναρίων εκμάθησης αποτελεσματικής Αυτο-Ύπνωσης και Αυτο-Προγραμματισμού. www.ypnotherapeia.gr , [email protected] , 210 9567413, 6942033399, 6980802051

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.