Πώς το «unboxing» επηρεάζει τη ψυχολογία των παιδιών

Δευτέρα 7 Ιανουάριος 2019
daiga-ellaby-154931-unsplash.jpg

Η συνταγή του «unboxing» είναι τα τελευταία τρία χρόνια η σταθερή μανία της Αμερικής. Ξεπακετάρουν τα δώρα ή τα ψώνια τους (ακόμη και τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ), μπροστά στην κάμερα, το ανεβάζουν στο YouTube και κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ. Πόσο μάλλον αν αυτός που τα ξεπακετάρει είναι ένα χαριτωμένο παιδάκι.

Από τα 10 πιο δημοφιλή κανάλια στο YouTube στις ΗΠΑ το 2018, το Ryan ToysReview και το FunToys Collector Disney Toys Review δείχνουν το «unboxing» και έχουν συγκεντρώσει 38,6 δισεκατομμύρια προβολές από τότε που ξεκίνησαν.

Διαβάστε εδώ: Ο 6χρονος που κάνει ό,τι και όλα τα παιδιά του κόσμου αλλά έγινε εκατομμυριούχο

Και ενώ τα βίντεο που δείχνουν παιδάκια να ξεπακετάρουν δώρα είναι πολύ δημοφιλή, πολλοί θέτουν το εξής ερώτημα: Τι είναι αυτό που κάνει τους έφηβους αλλά και τα παιδιά να παρακολουθούν με μανία τέτοιου είδους βίντεο και πώς όλο αυτό επηρεάζει τον τρόπο διασκέδασης των παιδιών;

Τα παιδιά επηρεάζονται από το περιβάλλον και την πίεση που τους ασκεί, κυρίως το διαδίκτυο, λόγω της επανάληψης των ερεθισμάτων. Όταν λοιπόν παρακολουθούν ένα βίντεο «unboxing» θέλουν να δοκιμάσουν να ανοίξουν το δικό τους κουτί. Και ενώ τα κουτιά στοιχίζουν, αρκετά, ωστόσο το θέαμα είναι τόσο δελεαστικό που θέλεις να τα αποκτήσεις.

Όμως μήπως τελικά το unboxing κάνει κακό στα παιδιά; Πολλοί υποστηρίζουν πως τα συγκεκριμένα βίντεο διδάσκουν στα παιδιά να ασχολούνται με την ύλη σε πολύ μικρή ηλικία και συμβάλουν στον εθισμό. Ο ψυχολόγος Justin Coulson σε συνέντευξη του στο The New Daily εξήγησε πως ο καταναλωτισμός μπορεί να είναι εθιστικός και μας δίνει την αίσθηση πως για να είμαστε ικανοποιημένοι πρέπει να έχουμε υλικά αγαθά. Και συνεχίζει επισημαίνοντας πως τα παιδιά δεν χρειάζεται να ανοίγουν δώρα μπροστά σε μια κάμερα για να διασκεδάσουν, γιατί με αυτό τον τρόπο χάνουν την πραγματική έννοια της διασκέδασης.

Πολλά από τα ερεθίσματα είναι ωφέλιμα και προάγουν τη δημιουργικότητα. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι το μέτρο και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και αυτά καλλιεργούνται με την επικοινωνία στην οικογένεια, τον διάλογο, αλλά και την εφαρμογή προγραμμάτων ψηφιακής παιδείας στα σχολεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα