WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτή είναι η περίεργη διαφορά μεταξύ αντρικού και γυναικείου εγκεφάλου σύμφωνα με νέα έρευνα


Χριστίνα Γουδρούπη

7 Φεβρουαρίου 2019

tim-mossholder-1248081-unsplash2.jpg

Οι διαφορές μεταξύ των αντρών και των γυναικών αποτελούν αιτία debate και διαφωνιών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει φυσικά κληθεί να δώσει η επιστήμη. Πολλές έρευνες έχουν γίνει για να κατανοήσουμε περισσότερο τις διαφορές μας, και σχεδόν όλες εστιάζουν στις διαφορές των εγκεφάλων μας ώστε να εξεταστούν.

Τα τελευταία ευρήματα ευνοούν ιδιαίτερα τον γυναικείο εγκέφαλο, ο οποίος δείχνει κατά μέσο όρο 4 χρόνια μικρότερος από την πραγματική του ηλικία.

Κάνει αυτό τις γυναίκες πιο «ανώριμες»; Εχμ, όχι ακριβώς.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, χρησιμοποιήθηκε ένας αλγόριθμος ο οποίος προέβλεπε τις ηλικίες των συμμετεχόντων με βάση το ρυθμό με τον οποίο ο εγκέφαλός τους μεταβολίζει την ενέργεια που παίρνει από την τροφή. Παρόλο που ο αλγόριθμος υπολόγιζε με σχετική ακρίβεια την ηλικία των αντρών που συμμετείχαν στην έρευνα, στις γυναίκες υπολόγιζε κατά μέσο όρο 3.8 χρόνια μικρότερη ηλικία από την πραγματική τους.

Αυτό σημαίνει ότι ο γυναικείος εγκέφαλος έχει μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό από έναν αντρικό εγκέφαλο αντίστοιχης ηλικίας.

Παρόλο που δεν ξέρουμε με ακρίβεια τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα, φαίνεται πως ο υψηλότερος μεταβολικός ρυθμός κάνει τον γυναικείο εγκέφαλο περισσότερο ανθεκτικό σε γνωστικά προβλήματα.Άρα, κατά μέσο όρο, ένας γυναικείος εγκέφαλος είναι «νεότερος» σε σχέση με έναν αντρικό, κι επομένως θα αργήσει πιθανόν περισσότερο να αντιμετωπίσει προβλήματα μνήμης ή μάθησης.

Δείτε ακόμη: Η δύναμη και η ευελιξία του ανθρώπινου σώματος

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.