WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι πρέπει να κάνουμε αν ένας φίλος μας έχει κατάθλιψη


24 Ιουνίου 2019

reinaldo-kevin-1055751-unsplash.jpg

Όταν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και νιώθει ότι όλα γύρω του καταρρέουν. Βέβαια εκτός από το άτομο που βιώνει την κατάθλιψη, δυσκολίες αντιμετωπίζουν και τα πρόσωπα που βρίσκονται γύρω του, αφού δεν γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν. Και επειδή η κατάθλιψη είναι η νόσος του 21 αιώνα καλό είναι να  μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε έναν φίλο σας που πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο.

Διαβάστε εδώ: 8 απλά πράγματα που οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν στη ζωή τους

Καταρχάς πρέπει να κατανοήσετε ότι η κατάθλιψη δεν είναι μια απλή μελαγχολία ή μια κακή διάθεση, αλλά πρόκειται για ψυχική ασθένεια. Έτσι με το να προτείνετε στον φίλο σας να πάτε μια βόλτα ή να του λέτε ότι η ζωή είναι ωραία, δεν τον βοηθάτε. Φανταστείτε ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι σα να μπαίνουν σε ένα σκοτεινό τούνελ και να φοβούνται το σκοτάδι, με αποτέλεσμα οι φόβοι τους να φαντάζουν ακόμα μεγαλύτεροι. Όσο και να προσπαθείτε να τραβήξετε τον φίλο σας από το τούνελ, δεν θα τα καταφέρετε. Αντιθέτως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φοβηθεί και να κρυφτεί ακόμα πιο βαθιά στο τούνελ.

Διαβάστε εδώ: Πώς το κατοικίδιο μας μπορεί να γίνει η ψυχοθεραπεία στα καθημερινά μας προβλήματα

Επίσης, όταν αρχίζει να σας μιλάει για τους φόβους του, δεν αναζητάει τις συμβουλές σας, απλά θέλει να τον ακούσετε και να είστε δίπλα του. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον αφήσετε να βρει μόνος του την έξοδο. Το σημαντικό είναι να νιώσει ότι θα είστε κοντά του μέχρι να αποκτήσει ξανά το κουράγιο να παλέψει και να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Από ό,τι λοιπόν συμπεραίνουμε από τα παραπάνω αν κάποιος συγγενής ή φίλος σας έχει κατάθλιψη, εκτός από το να τον συμβουλέψετε να επισκεφτεί έναν ειδικό, είναι σημαντικό να τον ακούτε και να του λέτε ότι τον αγαπάτε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.