WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί το βραχυπρόθεσμο άγχος μπορεί να είναι πραγματικά καλό


1 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί το βραχυπρόθεσμο άγχος μπορεί να είναι πραγματικά καλό

Είναι αδύνατο να περάσετε από τη ζωή χωρίς να αγχωθείτε για κάτι. Και ενώ το χρόνιο άγχος είναι επικίνδυνο για την υγεία, αφού μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, γαστρεντερικά προβλήματα και διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη. Το βραχυπρόθεσμο στρες μπορεί να είναι επωφελές, ενισχύοντας τις επιδόσεις και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο βλέπουμε το άγχος τόσο αρνητικά είναι επειδή επικεντρωνόμαστε μόνο στις αρνητικές επιπτώσεις. Ενώ εάν μπορούσαμε να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε με θετικό τρόπο, όχι μόνο θα μειώναμε τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά θα βελτιώναμε την ευημερία, την παραγωγικότητα και την προσωπική μας ανάπτυξη. 

Το άγχος είναι επιζήμιο όταν ξεπεράσει τα φυσιολογικά επίπεδα και γίνει χρόνιο. Το βραχυπρόθεσμο, ωστόσο, μπορεί να είναι επωφελές. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το άγχος είναι δεδομένο στην καθημερινή ζωή και ότι σε μέτρια επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στο πώς να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν. 

Το άγχος γίνεται ανθυγιεινό όταν ο συναγερμός δεν έχει νόημα. Μερικές φορές, οι άνθρωποι ανησυχούν χωρίς λόγο.  Σε άλλες περιπτώσεις, ο συναγερμός είναι εντελώς αντάξιος της απειλής, όπως όταν ένας μαθητής έχει μια επίθεση πανικού πάνω σε ένα μικρό κουίζ. 

Ο Kevon Owen, ένας κλινικός ψυχοθεραπευτής, παρομοιάζει την ανησυχία με την καφεΐνη, η οποία αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την εγρήγορση και τον χρόνο αντίδρασης. Η καφεΐνη είναι η εξωτερική απομίμηση του άγχους.  Σημειώνει ότι η χρήση καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει το άγχος.

Το άγχος είναι ο τρόπος με τον οποίο ο νους δίνει προτεραιότητα και οργανώνει καθήκοντα που πρέπει να γίνουν. Γι αυτό και το φυσιολογικό άγχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους σπουδαστές και τους επαγγελματίες ως μια μορφή κινήτρου για την επίτευξη των στόχων και την τήρηση των προθεσμιών. Ομοίως  μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση και εστιασμένους στη δουλειά. 

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, το αντίθετο μπορεί να ισχύει με το χρόνιο στρες. Και ο λόγος είναι πως όταν τα επίπεδα της διέγερσης γίνουν πολύ υψηλά, η απόδοση αρχίζει να μειώνεται. 

Όταν λοιπόν οι άνθρωποι είναι σε θέση να δουν τη διαφορά μεταξύ θετικού και αρνητικού άγχους, θα μπορέσουν να το χρησιμοποιούν προς όφελός τους. 


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.