WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μετανιώνοντας για πράγματα που έχουμε πει στα παιδιά - 5 μπαμπάδες εξομολογούνται


Εύα Καραμπάτσου

2 Οκτωβρίου 2019

Μετανιώνοντας για πράγματα που έχουμε πει στα παιδιά - 5 μπαμπάδες εξομολογούνται

Αν κάποιος λέει ότι δεν έχει μετανιώσει για πράγματα που έχει πει στα παιδιά του, σίγουρα λέει ψέμματα. Το να μεγαλώνει κανείς τα παιδιά του αξιοπρεπώς, είναι σκληρή δουλειά και χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Τα λάθη δεν είναι λίγα. Και το να μετανιώνει κανείς για τα λαθή του, αν και δεν απόλυτα υγιές, βοηθά να αναρωτηθούμε και να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα. Και αυτός είναι και ο λόγος που συγκεντρώσαμε ορισμένες εξομολογήσεις γονιών, που εύχονται να είχαν συμπεριφερθεί με διαφορετικό τρόπο στα παιδιά τους. Ίσως έτσι βοηθήσουμε και νέους γονείς., για να αποφύγουν τα ίδια λάθη.

-Μακάρι να ήμουν πιο δημιουργικός όταν μιλούσα στα παιδιά μου, Kevin

«Οι πρώτες λέξεις που βγήκαν από το στόμα μου, ήταν "Μη πρόσεχε". Νομίζω ότι αυτές οι κουβέντες έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ και καταλαβαίνω όλους όσοι το λένε στα παιδιά τους. Τα παιδιά πρέπει να είναι προσεκτικά σε αυτό που κάνουν και οι γονείς πρέπει να είναι εκεί και να τα προστατεύουν. Αλλά τι στ' αλήθεια σημαίνει "πρόσεχε"; Δεν σημαίνει τίποτα και δεν διδάσκει τίποτα στα παιδιά. Αντίθετα θα έπρεπε να είμαι πιο δημιουργικός στις κουβέντες μου. Για παράδειγμα θα έπρεπε να λέω: "Κράτα πιο σφιχτά το ποτήρι στα χέρια σου" και όχι "Μη πρόσεχε, πρόσεχε"».

jenny.gr

-Μακάρι να ήμουν πιο συνεπής, Taylor

«Τα παιδιά χρειάζονται συνέπεια, το ξέρεις; Και για μένα αυτό ήταν πραγματικά δύσκολο. Δεν τα πάω καλά με τη ρουτίνα. Επίσης, μου έλειπε η αυτοπεποίθηση, η οποία με έκανε να είμαι πιο ευαίσθητος στους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μου αντιδρούσαν και γι 'αυτό θα άλλαζα τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμουν τα πράγματα. Άλλες φορές ήμουν ο διασκεδαστικός μπαμπά κι άλλες ο αυστηρός μπαμπάς. Αλλά δεν υπήρχε συνέπεια. Θα ήθελα να ήξερα νωρίτερα πόσο σημαντική είναι η συνέπεια.»

-Μακάρι να αγχωνόμουν λιγότερο για τα ενδιαφέροντα του γιου μου, Jerremy

«Ήμουν τόσο ανήσυχος που ο γιος μου δεν είχε ενδιαφέροντα ή δεν έκανε δραστηριότητες. Πάντα προσπαθούσα να τον κάνω να ασχοληθεί με κάτι και ανησυχούσα πολύ γι' αυτό. Μετά, όμως, όλα έγιναν από μόνα τους. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική και τη φωτογραφία. Το επόμενο πράγμα που ξέρω είναι ότι έγινε δεκτός σε επτά κολλέγια, ενώ παίζει ντραμς στην ενορία μας. Πραγματικά θα ήθελα να ήμουν πιο χαλαρός και να συνειδητοποιούσα ότι θα έβρισκε μόνος του το δρόμο του».

jenny.gr

-Μακάρι να μην έκρινα τους άλλους γονείς τόσο πολύ, K.J.

«Πριν κάνω παιδιά, συνήθιζα να κακολογώ άλλους γονείς με απείθαρχα ή αγενή παιδιά. Σκεφτόμουν ότι τα παιδιά κάνουν πάντα αυτό που τους λέει ο γονιός. Ποτέ. Ξέχασα ότι τα παιδιά είναι ζωντανά όντα με θέληση και γνώμη, και φυσικά την ικανότητα να τρελαίνονται μέσα σε μια στιγμή. Προφανώς και έχω πολλά να μάθω».

-Μακάρι να έλεγα «Σ'αγαπώ» συχνότερα, Liam

«Είναι απλό: Εύχομαι να έλεγα Σ'αγαπώ πιο συχνά. Προέρχομαι από μια οικογένεια που δεν εκφραζει τόσο την αγάπη. Οι γονείς μου είναι μεγάλοι άνθρωποι και λίγο πιο "βαρείς". Συνήθιζαν να εκφράζουν την αγάπη τους διαφορετικά και όχι με λόγια. Έτσι κι εγω με τη σειρά μου, μετά βίας έλεγα "Σ'αγαπώ" στα παιδιά μου. Δεν ήταν μέρος του λεξιλογίου μου. Άργησα πολύ να πω "Σ'αγαπώ" στην κόρη μου. Φυσικά εκφράστε την αγάπη σας με πράξεις. Εκφράστε τη όμως και με λόγια»

Δείτε ακόμη: Παιδιά ποζάρουν σαν τα αγαπημένα τους emoji και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.