WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα «όχι» που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας χωρίς ενοχές


The Jennettes

9 Αυγούστου 2020

Τα «όχι» που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας χωρίς ενοχές

Τώρα που τα παιδιά ζουν το καλοκαίρι τους, υπάρχουν κάποια πράγματα στο πρόγραμμά τους, στα οποία πρέπει να είμαστε κάθετοι και όσο το δυνατόν πιο αποφασιστικοί.

Για να υπάρχει, λοιπόν, μια ισορροπία και να διατηρείται η καλή οικογενειακή κατάσταση στο σπίτι, θα πρέπει να λέμε και μερικά «όχι», χωρίς να αισθανόμαστε τύψεις και ενοχές. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί μαθαίνει την υπευθυνότητα και πως ορισμένοι κανόνες υπάρχουν για να τηρούνται χωρίς δεύτερη κουβέντα.

1. «Όχι» στην αναβολή

"Θα κοιμηθώ αργότερα", ή "Δεν θέλω να κάνω μπάνιο τώρα" είναι από τις πιο συνηθισμένες φράσεις των παιδιών. Σ' αυτά που βγάζουν τα παιδιά έξω από το πρόγραμμά τους πρέπει να λέμε πάσει θυσία "όχι" και να τηρούμε αποφασιστική στάση. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι αναβολές, πιθανόν να δημιουργήσουν εκνευρισμό και να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά των παιδιών.

2. «Όχι» στο τάμπλετ ή κινητό το βράδυ

Τα τάμπλετ και τα κινητά πρέπει να μη χρησιμοποιούνται από τα παιδιά πολλές ώρες και ιδιαίτερα όταν πάνε να κοιμηθούν. Το μπλε φως που εκπέμπεται, είναι πιθανό να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου τους.

3. «Όχι» στη ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι έχει καταστροφικές συνέπειες, γι' αυτό και πρέπει όσο μπορούμε να την περιορίζουμε. Κι αν δεν μπορούμε να είμαστε τελείως αρνητικοί, θα πρέπει τουλάχιστον να τη δίνουμε με μέτρο στα παιδιά μας και φυσικά όχι κάθε μέρα.

4. «Όχι» στην αμέριστη βοήθεια

"Μαμά, θα μου φτιάξεις την τσάντα γι' αύριο;" ή "Φέρε μου ένα ποτήρι νερό" είναι μερικές από τις φράσεις, που ακούμε καθημερινά από τα παιδιά μας. Κάνοντάς τους τα χατίρια, όχι μόνο τα καλομαθαίνουμε, αλλά περιορίζουμε την αυτονομία και την υπευθυνότητά τους. Λέμε "ναι" στην ουσιαστική βοήθεια, δεν γινόμαστε υπηρέτες των ίδιων μας των παιδιών.

Δείτε ακόμη: Γονείς και παιδιά σε "επικίνδυνες αποστολές"

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.