Τα «όχι» που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας χωρίς ενοχές

The Jennettes
Δευτέρα 7 Οκτώβριος 2019

Τώρα που τα παιδιά έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινή τους ρουτίνα, έχοντας ξεκινήσει τη σχολική χρονιά, υπάρχουν κάποια πράγματα στο πρόγραμμά τους, στα οποία πρέπει να είμαστε κάθετοι και όσο το δυνατόν πιο αποφασιστικοί.

Για να υπάρχει, λοιπόν, μια ισορροπία και να διατηρείται η καλή οικογενειακή κατάσταση στο σπίτι, θα πρέπει να λέμε και μερικά «όχι», χωρίς να αισθανόμαστε τύψεις και ενοχές. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί μαθαίνει την υπευθυνότητα και πως ορισμένοι κανόνες υπάρχουν για να τηρούνται χωρίς δεύτερη κουβέντα.

1. «Όχι» στην αναβολή

"Θα κοιμηθώ αργότερα", "Θα διαβάσω πιο μετά" ή "Δεν θέλω να κάνω μπάνιο τώρα" είναι από τις πιο συνηθισμένες φράσεις των παιδιών. Σ' αυτά που βγάζουν τα παιδιά έξω από το πράγραμμά τους, πρέπει να λέμε πάσει θυσία "όχι" και να τηρούμε αποφασιστική τάση. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι αναβολές, πιθανόν να δημιουργήσουν εκνευρισμό και να επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά των παιδιών.

2. «Όχι» στο τάμπλετ ή κινητό το βράδυ

Τα τάμπλετ και τα κινητά πρέπει να μη χρησιμοποιούνται από τα παιδιά πολλές ώρες και ιδιαίτερα όταν πάνε να κοιμηθούν. Το μπλε φως που εκπέμπεται είναι πιθανό να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου τους.

3. «Όχι» στη ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι έχει κατστροφικές συνέπειες, γι' αυτό και πρέπει όσο μπορούμε να την περιόριζουμε. Κι αν δεν μπορούμε να είμαστε τελείως αρνητικοί, θα πρέπει τουλάχιστον να τη δίνουμε με μέτρο στα παιδιά μας και φυσικά όχι κάθε μέρα.

4. «Όχι» στην αμέριστη βοήθεια

"Μαμά, θα μου φτιάξεις την τσάντα γι' αύριο;" ή "Φέρε μου ένα ποτήρι νερό" είναι μερικές από τις φράσεις που ακούμε καθημερινά από τα παιδιά μας. Κάνοντάς τους τα χατίρια όχι μόνο τα καλομαθαίνουμε, αλλά περιορίζουμε την αυτονομία και την υπευθύνοτητά τους. Λέμε "ναι" στην ουσιαστική βοήθεια, δεν γινόμαστε υπηρέτες των ίδιων μας των παιδιών.

Δείτε ακόμη: Γονείς και παιδιά σε "επικίνδυνες αποστολές"