WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί χρειάζεται να περνάμε χρόνο μόνοι μας


31 Οκτωβρίου 2019

Γιατί χρειάζεται να περνάμε χρόνο μόνοι μας

Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας. Όμως το να μένετε κάποιες φορές μόνοι με τον εαυτό σας, όχι μόνο δεν θα σας κάνει κακό, αλλά μπορεί να ωφελήσει ακόμη και τις κοινωνικές σχέσεις, να βελτιώσει τη δημιουργικότητα και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις δυσμενείς καταστάσεις.

Επιλέγοντας να ξοδέψετε χρόνο για να κάνετε πράγματα μόνοι σας μπορεί να έχει ψυχικά, συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη, αλλά το κλειδί για τη θεμελίωση αυτών των θετικών ανταμοιβών προέρχεται από την επιλογή να περάσετε χρόνο με τον εαυτό σας.

Γιατί όμως είναι δύσκολο να περάσετε χρόνο με τον εαυτό σας; Η μοναξιά από παλιά θεωρείται κάτι αρνητικό, επειδή επειδή χρησιμοποιείται μερικές φορές ως μορφή τιμωρίας. Το πρόβλημα είναι ότι ξεχνάμε ότι η μοναξιά μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή. Επειδή υπάρχουν τόσο πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα που επωφελούνται από την αλληλεπίδραση με τους άλλους , πολλοί προσπαθήσουν να απορρίψουν ότι είναι επίσης σημαντικό να περνάνε χρόνο μόνοι τους.  Είναι δύσκολο για αυτούς να φανταστούν ότι μπορούν να κάνουν και τα δύο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ότι εμποδίζονται να απολαμβάνουν δραστηριότητες μόνοι τους, ειδικά όταν σκέφτονται ότι οι άλλοι τους παρακολουθούν. Η υπερεκτίμηση του πόσο οι άλλοι  μας δίνουν προσοχή και ότι μπορεί να μας κρίνουν, μας εμποδίζουν να κάνουμε πράγματα που διαφορετικά θα μας έφερναν χαρά.

Έχουν υπάρξει μελέτες που δείχνουν ότι όταν είμαστε μόνοι μας, νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε άλλους ανθρώπους. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια το ένα τέταρτο των γυναικών και τα δύο τρίτα των ανδρών επέλεξαν να υποστούν ηλεκτρικό σοκ, αντί να μην κάνουν τίποτα και να ξοδεύουν χρόνο μόνο με τις σκέψεις τους.

Γιατί είναι καλό να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας

Μια online έρευνα που ονομάζεται The Rest Test έδειξε ότι η πλειονότητα των δραστηριοτήτων που οι άνθρωποι και ορίζονται ως πιο ξεκούραστες, είναι αυτές που κάνουν μόνοι τους.  Παρά το κοινωνικό στίγμα και την ανησυχία για τη μοναξιά, είναι κάτι που το σώμα μας επιθυμεί. 

Οι άνθρωποι που εκτιμούν τη μοναξιά και οι οποίοι τείνουν να μην αγνοούν τις επιθυμίες τους, είναι πιο ευτυχισμένοι. Η ελευθερία να μην χρειάζεται να ακολουθείτε την καθοδήγηση των άλλων, να μην έχετε καμία πίεση και υποχρέωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε. 

Επίσης το να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας, σας βοηθάει να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα και ιδέες χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για τις απόψεις των άλλων - μια μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι είναι πιο ευσυνείδητοι όταν είναι μόνοι.

Καταλήγοντας, η μοναχικότητα μπορεί να είναι υγιής και ωφέλιμη. Είναι σημαντικό να νιώθουμε άνετα με το να μένουμε μόνοι μας κάποιες φορές, καθώς η μοναχικότητα αποτελεί δρόμο για αυτοανακάλυψη και προσωπική εξέλιξη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.