WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς η κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος καταστρέφουν τις σχέσεις σας με τους άλλους χωρίς να το συνειδητοποιήσετε


14 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς η κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος καταστρέφουν τις σχέσεις σας με τους άλλους χωρίς να το συνειδητοποιήσετε

Η κατάθλιψη και το άγχος σας επηρεάζουν όλους όσους βρίσκονται γύρω σας. Όταν υποφέρετε από άγχος ή κατάθλιψη, ξέρετε τι αισθάνεστε - αλλά αυτό που δεν γνωρίζετε είναι πώς επηρεάζεται η σχέση σας με τους άλλους.

Και ενώ μπορεί όλα όσα νιώθετε να σας φαίνονται πλέον φυσιολογικά, ωστόσο οι άνθρωποι που αγαπάτε και με τους οποίους αλληλεπιδράτε βλέπουν όλα όσα σας συμβαίνουν από μια διαφορετική πλευρά. Μπορεί να παρερμηνεύσουν ή να μην καταλάβουν τις ενέργειές σας ή να σας κρίνουν από τη δική τους οπτική. Μπορεί να σας αντιμετωπίσουν διαφορετικά από ό, τι συνήθως.

Είτε μιλάτε με έναν υπάλληλο σε ένα κατάστημα, έναν φίλο, έναν συνεργάτη, το παιδί σας, ή το άλλο σας μισό- η συμπεριφορά σας επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν σε εσάς. 

Όλοι θέλουν να έχουν υγιείς σχέσεις στη ζωή τους. Έτσι είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να αναγνωρίσετε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται οι σχέσεις με τους συνανθρώπους σας εξαιτίας της κατάθλιψης και το άγχους.  Όταν συνειδητοποιείτε την επίδραση της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους στις σχέσεις σας, είστε σε πολύ καλύτερη θέση να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια.

Σχέσεις εργασίας

Κάθε μέρα στη δουλειά, αλληλεπιδράτε με τους πελάτες, τον προϊστάμενό σας, το προσωπικό και τους συναδέλφους σας. Προσπαθείτε να κερδίσετε τον σεβασμό, την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Αλλά, αν υποφέρετε από κατάθλιψη ή άγχος κατά καιρούς, μπορείτε να δείτε ότι ο στόχος σας απομακρύνεται. 

Η επίδραση της κατάθλιψης και του άγχους στην επαγγελματική ζωή είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία δημιούργησε το  κέντρο για την ψυχική υγεία σε χώρο εργασίας. Παρέχουν στους εργοδότες εργαλεία για την καλύτερη υποστήριξη των εργαζομένων. 

Στο χώρο εργασίας, το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να σας γεμίσουν με το φόβο της αποτυχίας. Για παράδειγμα, αντί να αποδεχθείτε μια αρμοδιότητα, το άγχος μπορεί να σας οδηγήσει να την αναβάλλετε. Το αφεντικό σας μπορεί να το δει αυτό ως απροθυμία να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις. Όταν προκύψει η επόμενη ανάθεση, ο προϊστάμενός σας μπορεί να απευθυνθεί αμέσως στον συνεργάτη σας και όχι σε εσάς. Με τη σειρά του, αυτό σας κάνει να νιώθετε ακόμα λιγότερο ικανοί, πιο ανήσυχοι  και καταθλιπτικοί.

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω απομόνωση, αποτυχία επικοινωνίας με συναδέλφους, χαμηλό κίνητρο και υπερευαισθησία στην κριτική. Μπορεί να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε το περιβάλλον σας ως εχθρικό. Μπορεί να δημιουργήσετε τρόπους για να απουσιάζατε από την εργασία. Αυτό επιδεινώνει την αντίληψη του προϊσταμένου σας και μπορεί να χάσετε πάλι την προαγωγή.

Κοινωνικές σχέσεις 

Η διατήρηση μιας δραστήριας και ικανοποιητικής κοινωνικής ζωής μπορεί επίσης να είναι αδύνατη, εάν έχετε άγχος ή κατάθλιψη. Ενώ η  Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή  είναι μια ειδική διάγνωση, οποιαδήποτε παραλλαγή άγχους ή κατάθλιψης μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική σας ζωή. Το άγχος και η κατάθλιψη εμποδίζουν όχι μόνο τις σχέσεις σας με ανθρώπους που γνωρίζετε, αλλά και την ικανότητά σας να δημιουργείτε νέους φίλους. Αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας. Άλλοι μπορεί να παρερμηνεύσουν τις ενέργειές σας και να σας αντιμετωπίσουν με βάση αυτές τις ερμηνείες. 

Ίσως δυσκολεύεστε να έχετε επαφή με τα μάτια, να συμμετέχετε σε συζήτηση ή να είστε στο κέντρο της προσοχής. Μπορεί να φοβάστε ότι άλλοι θα σας κρίνουν.                              

Όλα αυτά οδηγούν σε περαιτέρω αρνητικές σκέψεις. Αρχίζετε να βρίσκετε δικαιολογίες για να αποφύγετε πάρτι ή δείπνο με φίλους. Όταν αναγκάζετε τον εαυτό σας να αποτελεί μέρος αυτών των πραγμάτων, η απόλαυσή σας δεν είναι πραγματική. 

Έχετε χάσει όλη την επιθυμία να βγείτε έξω. Η απομόνωση αρχίζει να φαντάζει σαν ένα καταφύγιο. Αλλά, αρχίζετε να αισθάνεστε αποσυνδεδεμένοι, μοναχικοί και σα να μην έχετε φίλους. Όλα αυτά οδηγούν σε απώλεια της επαφής με τους παλιούς φίλους και στην εξεύρεση νέων. 

Τα καλά νέα είναι ότι αυτός ο κύκλος της κατάθλιψης και των επιπτώσεων του άγχους δεν είναι αναπόφευκτος. Μπορείτε να σπάσετε τον κύκλο. Η βοήθεια είναι διαθέσιμη και αποτελεσματική. Οι σχέσεις σας δεν πρέπει να επηρεάζονται από την κατάθλιψη και το άγχος.  

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.