WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Σας παρακαλώ μην καπνίζετε μπροστά στα παιδιά μου (ή σε άλλα παιδιά)» - H ανοιχτή επιστολή μητέρας για το κάπνισμα


Εύα Καραμπάτσου

1 Νοεμβρίου 2019

«Σας παρακαλώ μην καπνίζετε μπροστά στα παιδιά μου (ή σε άλλα παιδιά)» - H ανοιχτή επιστολή μητέρας για το κάπνισμα

Κάθε μέρα, πηγαίνοντας τον γιο μου στο σχολείο, συναντώ έναν πατέρα να κρατά στο ένα του χέρι το παιδί του και στο άλλο την ίδια στιγμή, το τσιγάρο. Κάθε μέρα. Και το μόνο που κάνω για να μην αρχίσω να ουρλιάζω στη μέση του δρόμου, είναι να ζητήσω ευγενικά να καπνίσει τουλάχιστον, αφού αφήσει το παιδί του στο σχολείο. Φυσικά καμία ανταπόκριση δεν υπάρχει εκ μέρους του και συνεχίζει να απολαμβάνει το καταραμένο του τσιγάρο. Το παιδί του, εννοείται, ότι δεν έχει την επιλογή - πρέπει να περπατήσει στο σχολείο μαζί του εισπνέοντας όλο τον καπνό του πατέρα του. Όπως και κάθε παιδί που περνά δίπλα από εκείνον τον πατέρα, ο οποίος και φυσά τον καπνό σαν να μην επηρεάζει τους γύρω του.

Τώρα, επιτρέψτε μου να γίνω πιο σαφής: Το κάπνισμα δεν σας κάνει κακό άνθρωπο ή κακό γονέα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι μερικοί άνθρωποι θέλουν και είναι δικαίωμά τους να καπνίζουν. Είναι μια δύσκολη συνήθεια που δεν μπορεί να σπάσει κάποιος τόσο εύκολα και είναι δικαίωμά τους να κάνουν αυτό το κακό στον εαυτό τους.

Αλλά μην το κάνετε μπροστά στα παιδιά σας. Και, μην το κάνετε ούτε κοντά στα παιδιά μου.

jenny.gr

Στην πραγματικότητα, μην το κάνετε κοντά σε κάποιον που δεν μπορεί να εισπνέει τον καπνό του τσιγάρου. Για παράδειγμα, όταν απολαμβάνετε ένα ποτό στο τέλος της ημέρας, θα αφήσετε να πιει το παιδί σας; Όχι. Εάν θέλετε να ψεκάσετε τον χώρο σας με ζιζανιοκτόνα, θα αφήσετε να τα εισπνεύσουν τα παιδιά της γειτονιάς σας; Φυσικά και όχι.

Αυτό συμβαίνει, γιατί θα τα έθετε σε κίνδυνο - για να μην αναφέρω πόσο απίστευτα ανεύθυνο και ανόητο είναι. Λοιπόν, το κάπνισμα κοντά σ' εκείνους που αναπνέουν τον ίδιο αέρα δεν διαφέρει. Όχι μόνο ο παθητικός καπνός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, αλλά ο καπνός από την υπολειπόμενη νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες που παραμένουν σε ρούχα και άλλες επιφάνειες μετά το κάπνισμα - είναι επίσης επικίνδυνος.

jenny.gr

Θα πίστευε κανείς ότι είναι κοινό νόημα να μην καπνίζετε μπροστά σε ένα παντοπωλείο, στο νοσοκομείο ή σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο, ειδικά σε ένα μέρος όπου υπάρχουν μικρά παιδιά, που αναπνέουν κυριολεκτικά το δηλητήριο που εκτοξεύεται. Αλλά προφανώς μερικοί δεν έχουν πάρει το μήνυμα.

Όταν τα παιδιά βλέπουν τους ενήλικες να καπνίζουν, αυτή η συμπεριφορά «κανονικοποιείται» μπροστά τους. Και είναι πιθανό να μην κατανοούν πλήρως τους κινδύνους του καπνίσματος.

Ναι, είναι δικαίωμά σας να καπνίζετε, αλλά μην το κάνετε όταν υπάρχουν γύρω σας άνθρωποι που δεν το αντέχουν, πόσο μάλλον κοντά σε παιδιά. Πηγαίνετε στα πίσω μέρη των κτιρίων που βρίσκεστε, όπου δεν υπάρχει κυκλοφορία ποδιών, ή στο αυτοκίνητό σας (αρκεί να μην καπνίζετε μπροστά στα παιδιά στο αυτοκίνητο).

jenny.gr

Από σας εξαρτάται. Μην κάνετε άλλους ανθρώπους (ειδικά τα παιδιά) ίσως να υποφέρουν αργότερα με τις πράξεις σας. Ας κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να μάθουμε στα παιδιά τους κινδύνους του καπνίσματος, προστατεύοντας παράλληλα τα μικρά τους σώματα από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.

Και κάτι ακόμα. Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα στις παιδικές χαρές και σε άλλους ανοιχτούς χώρους όπου κινούνται παιδιά, ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο όταν βρίσκονται μέσα παιδιά, ενώ για τους παραβάτες θα προβλέπονται πρόστιμα ανάλογα με το παράπτωμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.