WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4+1 λόγοι που πρέπει να ζήσετε έστω και μία φορά μόνοι


1 Φεβρουαρίου 2020

4+1 λόγοι που πρέπει να ζήσετε έστω και μία φορά μόνοι

Η ιδέα του να μένετε μόνοι σας για πολλούς ανθρώπους φαντάζει τρομακτική, αλλά εάν έχετε αυτή την ευκαιρία και την αδράξετε ίσως μάθετε πολλά για εσάς και τη ζωή. 

Ζώντας μόνοι σας δεν σημαίνει πραγματικά ότι είστε μόνοι, το αντίθετο. Ζώντας μόνοι σας για μια ορισμένη χρονική περίοδο σας διδάσκει να απολαμβάνετε τη ζωή. Είναι μια φανταστική ευκαιρία να αναπτυχθείτε και να βελτιωθείτε ως άτομο. Γι' αυτό και παρακάτω θα δούμε τους κυριότερους λόγους για να μείνετε μόνοι σας έστω και μια φορά. 

Δεν εξαρτάστε από κανέναν, είστε το αφεντικό σας

Είστε αφεντικό του εαυτού σας. Κανείς δεν σας λέει τι να κάνετε. Κάνετε τις επιλογές σας, διαχειρίζεστε τον χρόνο σας, έρχεστε και φεύγετε όποτε θέλετε. Μπορείτε να φάτε οτιδήποτε και όποτε το νιώθετε και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το μαγείρεμα. Δεν δίνετε αναφορά σε κανέναν και αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό.

Μπορείτε να μάθετε ποιοι είστε πραγματικά

Το να ζείτε μόνοι σας είναι η τέλεια στιγμή για να μάθετε περισσότερα για εσάς - τις δυνάμεις μας, τις αδυναμίες, τις επιθυμίες, τα κίνητρα-. Ουσιαστικά έχετε περισσότερο χρόνο να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και να αναπτύξετε τις ενδοσκοπικές δεξιότητές σας, που μπορούν τελικά να βελτιώσουν τη ζωή σας και τη ζωή των άλλων.

Έχετε την απόλυτη ηρεμία μετά από μια μέρα κούρασης

Όταν μένετε μόνοι σας έχετε τη μέγιστη ελευθερία να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε μετά από έντονες και κουραστικές ημέρες εργασίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κυρίως για εκείνους που αγχώνονται και μεταφέρουν το βάρος της ημέρας στους ώμους τους. Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι η ζωή σε ένα σπίτι που καταλαμβάνεται από πολλούς ανθρώπους καθιστά πολύ δύσκολο να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε.

Έχετε τον χρόνο να ανακαλύψετε τον εαυτό σας

Μπορείτε να διερευνήσετε και να δουλέψετε τα πάθη σας. Οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους συγγραφείς, καλλιτέχνες και μουσικούς συνδέονται με τον δημιουργικό εαυτό τους όταν είναι μόνοι τους, καθώς η μοναξιά παρέχει το καλύτερο περιβάλλον για να σκεφτούν και να δημιουργήσουν.

Δεν έχετε το βάρος της ευθύνης 

Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, όταν θέλετε και όπου θέλετε. Δεν έχετε την πίεση να εκπληρώσετε κουραστικά και βαρετά καθήκοντα. Αυτό μπορεί να είναι τόσο καλό όσο και κακό: εάν ζείτε με άλλους, μπορείτε να μάθετε χρήσιμες δεξιότητες ζωής, από την άλλη μεριά όμως μπορεί επίσης να καταστείλει και να σας εμποδίσει να ζήσετε μια αρμονική και διασκεδαστική ζωή.

Πώς όμως θα διαχειριστείτε το στρες που μπορεί να έχετε εάν είστε μόνοι.

Ζώντας μόνοι σημαίνει επίσης να κάνετε και θυσίες, ειδικά οικονομικές, και αυτό σας αγχώνει. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε πως επιλέγοντας να ζείτε με αυτόν τον τρόπο γίνεστε πολύ πιο ανεξάρτητοι και έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Είναι επίσης λιγότερο δύσκολο να κοινωνικοποιηθείτε επειδή δεν φοβάστε πλέον να είστε μόνοι. Ένα διάστημα μοναξιάς δεν σας καθορίζει πάντα, αλλά εάν σε αυτό το διάστημα μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, αξίζει να προσπαθήσετε να ζήσετε μόνοι σας.

Για να μειώσετε το άγχος μπορείτε να βρείτε ένα χόμπι ή να πηγαίνετε στο γυμναστήριο της γειτονιάς σας έτσι ώστε να αποσπάται η προσοχή σας. 

Ακριβώς επειδή είστε μόνο αυτή την περίοδο δεν σημαίνει ότι θα είστε μόνοι για πάντα. Μάθετε να νιώθετε ευτυχισμένοι καθημερινά, να αισθάνεστε ολοκληρωμένοι και ανεξάρτητοι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε φιλίες και σχέσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.