WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ψυχολογία της εκδίκησης: Γιατί θέλουμε να τιμωρούμε κάποιον που μας πείραξε


16 Δεκεμβρίου 2019

Η ψυχολογία της εκδίκησης: Γιατί θέλουμε να τιμωρούμε κάποιον που μας πείραξε

Ζούμε σε δύσκολες εποχές, όπου η γεύση της εκδίκησης δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Η εκδίκηση βρίσκεται στα γονίδιά μας. Οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν Lex talionis, «ο νόμος της αντεκδίκησης». Ακόμα και στην αρχαία ελληνική τραγωδία, σε πολλές περιπτώσεις, βλέπουμε να τηρείται ο νόμος της αντεκδίκησης, όπως στην περίπτωση του Ορέστη και της Ηλέκτρας, που εκδικούνται το φόνο του πατέρα τους.

Η εκδίκηση βοήθησε το είδος μας να εξελιχθεί με την τιμωρία των απατεώνων και την προαγωγή της δικαιοσύνης.  

Το πρόβλημα όμως είναι πως πλέον η εκδίκηση έχει γίνει μια μάστιγα και έχει ξεπεραστεί η χρησιμότητά της. Η εκδίκηση μπορεί να είναι εποικοδομητική όταν γίνεται με σοφία. Ο πρώτος κανόνας είναι να γνωρίζετε ότι η άποψή σας είναι η άποψή σας, για πάντα υποκειμενική και μεροληπτική. Κανένα σύστημα σωστού και λάθους δεν είναι απόλυτο. Δεν υπάρχει καθολική δικαιοσύνη. 

Η γεύση της εκδίκησης είναι επιβλαβής και μπορεί να καταστρέψει μια σχέση. Τα ζευγάρια δεν ξαναβρίσκουν ποτέ την αίσθηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας, όταν μπει ανάμεσά τους η εκδίκηση. Πρέπει να προσεγγίζουμε την εκδίκηση με σκεπτικισμό. Γι αυτό και παρακάτω θα δείτε μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, όταν νιώθετε το αίμα σας να βράζει. 

Ποια είναι η πραγματική πηγή της οργής;  Πολλές φορές είμαστε εξοργισμένοι για λόγους που δεν γνωρίζουμε. Αντιδρούμε στη μη ορθολογική εμπειρία. Όταν νιώσετε οργισμένοι προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να ανακαλύψετε τι συμβαίνει, 

Τι καλό θα έχει η εκδίκηση; Η εκδίκηση σας δίνει υποσχέσεις που συχνά δεν μπορεί να κρατήσει. Σας διαβεβαιώνει ότι ο πόνος θα περάσει και θα νιώσετε καλύτερα, όμως αυτό είναι ψέμα. 

Θα μπορούσε αυτό που πιστεύετε να είναι λάθος;  Ξέρετε ότι μπορεί. Πόσο συχνά έχουμε καταλάβει τα πράγματα εντελώς λάθος; Φανταζόμαστε διαβόλους που δεν υπάρχουν. Είμαστε κολλημένοι στις ιστορίες μας σαν τη μέλισσα στο μέλι. 

Τέλος, αν ήσασταν σοφοί αντί για θυμωμένοι, τι θα κάνατε; Η ταπεινοφροσύνη αφαιρεί την ανάγκη τιμωρίας και οι σοφοί άνθρωποι είναι πάντα ταπεινοί. Δεν μπορείτε να είστε ταπεινοί και οργισμένοι ταυτόχρονα. 

Το μόνο που θα σταματήσει τη βία είναι να θυμόμαστε ότι είμαστε άνθρωποι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.