WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η επιστήμη μίλησε: Το άγχος είναι αντανάκλαση της νοημοσύνης


28 Φεβρουαρίου 2020

Η επιστήμη μίλησε: Το άγχος είναι αντανάκλαση της νοημοσύνης

Το άγχος είναι η μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών. Είναι ένα συναίσθημα που συχνά υποτιμούμε, αλλά εμφανίζεται σιωπηλά στον καθένα από εμάς από νεαρή ηλικία. Σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή.

Όμως γνωρίζουμε πραγματικά το άγχος; Διάφορες μελέτες μας βοηθούν να το κατανοήσουμε περισσότερα. Για παράδειγμα, υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη συσχέτιση μεταξύ άγχους και νοημοσύνης. Όσοι έχουν υψηλότερο IQ είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από άγχος.

Πόσο συχνά έχουμε πει, ίσως με λίγο ειρωνεία, σε κάποιον: «ευλογημένος είσαι που δεν καταλαβαίνεις τίποτα». Αυτή η φράση είναι ένας τρόπος να επισημάνετε πως όσοι έχουν άγνοια, είναι πιο ευτυχισμένοι αφού δεν αγχώνονται για τίποτα. Στην πραγματικότητα, εκείνοι που αντιμετωπίζουν τη ζωή με έναν πιο ελαφρύ, πιο ξέγνοιαστο τρόπο, ζουν μια πολύ πιο γαλήνια ζωή, μακριά από τις ανησυχίες.

Πώς το άγχος είναι η αντανάκλαση της νοημοσύνης; 

Μια μελέτη από το Lakehead University, στον Καναδά δείχνει ότι οι μαθητές με υψηλότερο IQ είναι πολύ πιο ευάλωτοι στο άγχος. Αλλά δεν είναι η μοναδική μελέτη αυτού του είδους. Μερικοί Ισραηλινοί ψυχολόγοι πραγματοποίησαν ένα πείραμα διαιρώντας δύο ομάδες μαθητών ανάλογα με το IQ τους και υποβάλλοντας τους σε μια δοκιμασία. Αναγκάστηκαν να αναλύσουν ένα έργο τέχνης από έναν υπολογιστή, αλλά κάνοντας αυτό ενεργοποίησαν έναν ιό. Έπρεπε λοιπόν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα βρίσκοντας την απαραίτητη βοήθεια, όμως σε αυτή τη διαδικασία αντιμετώπισαν 4 απροσδόκητα γεγονότα. Και ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οι φοιτητές με το υψηλότερο IQ κατά τη διάρκεια της εξέτασης, είχαν μεγαλύτερη ανησυχία. Άρα ακόμη και η επιστήμη φαίνεται να επιβεβαιώνει πως όσο πιο αφελής είναι κάποιος, τόσο λιγότερο άγχος έχει. 

Έτσι τίθεται το ερώτημα: είναι καλύτερο να είσαι έξυπνος και ανήσυχος ή να έχεις άγνοια και να ζεις καλύτερα;

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.