Με το που έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός, το άγχος διπλασιάστηκε. Τα σούπερ μάρκετ σε πολλές χώρες έχουν αδειάσει, οι μάσκες και τα απολυμαντικά χεριών έχουν γίνει δυσεύρετα, μέχρι και πιλότος αεροπλάνου αναγκάστηκε να κατεβάσει επιβάτη, επειδή φτερνίστηκε.
Ο πανικός είναι πραγματικός, ειδικά όταν η μόνη είδηση που διαδίδεται είναι για τον κορωνοϊό. Και για τους ανθρώπους που ήδη αγωνίζονται με αγχώδεις διαταραχές, οι καθημερινές υπενθυμίσεις και ενημερώσεις σχετικά με τον νέο ιό, δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα. Και επειδή οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν πως πρέπει να μένουμε σπίτι για το καλό όλων μας, η ψυχολογία μας μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη.
Αν λοιπόν είστε από τους ανθρώπους που νιώθετε ότι αυτές τις ημέρες, το άγχος έχει πιάσει κόκκινο, ίσως ήρθε η ώρα να βάλετε τη μουσική στη ζωή σας.
Η μουσική έχει διαπιστωθεί ότι δρα ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό και όχι μόνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάνει πολύ καλό στη λειτουργία της καρδιάς, ενώ είναι και το καλύτερο χαλαρωτικό για όσους έχουν ένταση και νεύρα. Όπως είναι γνωστό, η μουσική έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να ξεκουραστείτε. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μουσική απελευθερώνει ορμόνες αντι-στρες στον εγκέφαλό μας.
Μάλιστα οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ δήλωσαν ότι η μουσική φαίνεται να είναι ικανή να αλλάξει τη λειτουργία του εγκεφάλου στον ίδιο βαθμό με τη φαρμακευτική αγωγή. Σημείωσαν ότι η μουσική είναι κάτι που σχεδόν κανείς μπορεί να έχει πρόσβαση και καθιστά ένα εύκολο εργαλείο μείωσης του στρες.
Φυσικά τα οφέλη της μουσικής δεν σταματάνε εδώ, αφού επηρεάζει με θετικό τρόπο και τη σωματική υγεία.
Η μουσική είναι καλό για την καρδιά σας. Η μουσική, ιδιαίτερα η ζωντανή, διεγείρει και ενεργοποιεί το σώμα. Λένε ότι η μουσική είναι καλό για την ψυχή, αλλά τι γίνεται με την καρδιά; Υπάρχουν πολλά πειράματα, τα οποία είναι περισσότερο ή λιγότερο εντυπωσιακά σχετικά με τα οφέλη της μουσικής κατά τη θεραπεία ασθενειών. Σε μια μελέτη που έγινε στους ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, με προβλήματα στη καρδιά, παρατηρήθηκε, ότι ανάρρωσαν πιο γρήγορα εκείνοι που άκουγαν σονάτες για πιάνο του Μότσαρτ για μισή ώρα κάθε μέρα. Οι ασθενείς αυτοί ήταν οι μόνοι που είχαν βελτιωμένο ρυθμό της καρδιάς και μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν άκουσαν καθόλου μουσική.
Η μουσική μπορεί να βοηθήσει με την ανακούφιση του πόνου. Ασθενείς που πάσχουν από αβάσταχτους πόνους, έχουν βρει ανακούφιση ακούγοντας μουσική. Η κλασική μουσική φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή και ο Μότσαρτ ή ο Μπαχ είναι οι πλέον κατάλληλοι. Βέβαια δεν είναι όλα τα είδη ευεργετικά για την υγεία, γιατί ήχοι όπως heavy metal ή techno μπορεί να ταράξουν τους ασθενείς και να προκαλέσουν αρρυθμίες.
Η μουσική μπορεί να είναι χρήσιμη στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Η μουσική στέλνει μηνύματα προς το υποσυνείδητο και μπορεί βοηθήσει με τον έλεγχο του βάρους. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η χαλαρωτική μουσική μπορεί να έχει περιοριστική επίδραση στο φαγητό, με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο.
Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι συχνά υποφέρουν από μοναξιά και κατάθλιψη, ιδιαίτερα όταν καταλήγουν σε γηροκομεία. Η μουσική έχει βοηθήσει τους ασθενείς της νόσου του Alzheimer να επικεντρωθούν στην πραγματικότητα, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές έχουν επίσης σημειώσει, ότι όσοι ηλικιωμένοι παίζουν ένα όργανο, έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση και συναισθηματική ευεξία, σε σχέση με όσους δεν έχουν παίξει ποτέ.
Η μουσική μπορεί να βοηθήσει με τη μνήμη και τη μάθηση. Υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα γύρω από το «Μότσαρτ Effect», που έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών κολεγίου έγινε καλύτερη στα μαθηματικά, ενώ άκουγε κλασική μουσική. Μερικοί σπουδαστές θεωρούν, ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει τη συγκέντρωση, ενώ άλλοι χρειάζονται ησυχία.
#Mένουμε_σπίτι, βάζουμε δυνατά το αγαπημένο μας τραγούδι και η διάθεση μας θα φτιάξει πολύ γρήγορα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.