WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι καλύτεροι τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος για τον κορωνοϊό Covid-19


11 Μαρτίου 2020

Οι καλύτεροι τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος για τον κορωνοϊό Covid-19

Με το που έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός, το άγχος διπλασιάστηκε. Τα σούπερ μάρκετ σε πολλές χώρες έχουν αδειάσει, οι μάσκες και τα απολυμαντικά χεριών έχουν γίνει δυσεύρετα, μέχρι και πιλότος αεροπλάνου αναγκάστηκε να κατεβάσει επιβάτη, επειδή φτερνίστηκε. 

Ο πανικός είναι πραγματικός, ειδικά όταν η μόνη είδηση που διαδίδεται είναι για τον κορωνοϊό. Και για τους ανθρώπους που ήδη αγωνίζονται με αγχώδεις διαταραχές, οι καθημερινές υπενθυμίσεις και ενημερώσεις σχετικά με τον νέο ιό, δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα. 

Φυσικά, οι φόβοι για τον κορωνοϊό δεν είναι απολύτως αβάσιμοι. Αφού Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από τον ΠΟΥ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 εξακολουθούν να αυξάνονται καθημερινά με αλματώδη ταχύτητα σε όλον τον πλανήτη, έστω και αν στο κέντρο της επιδημίας, στην Κίνα καταγράφονται σήμερα τα λιγότερα από τον Ιανουάριο – 40 νέες περιπτώσεις στην επαρχία Χουμπέι και κανένα νέο κρούσμα στην υπόλοιπη ηπειρωτική Κίνα, για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Εκτός από τη ραγδαία αύξηση στην Ιταλία, όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει τεθεί σε καραντίνα, στη Γερμανία υπάρχουν επίσης περισσότερα από 1.112 κρούσματα. Στην Ολλανδία 281 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 και στη Βρετανία το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 273 έχουν νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό. Στη Γαλλία, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φθάνει σήμερα τα 1.209 και τα 89 ανέρχονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Δυστυχώς όμως ο νέος κορωνοϊός αυξάνει το άγχος δυσανάλογα, όσον αφορά τον πραγματικό κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι κάτι καινούργιο, κάνοντας μας να νιώθουμε πιο αβέβαιοι από ποτέ.  Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δείτε μερικά πράγματα για να κρατήσετε το άγχος σας υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της επιδημίας. 

Αξιολογήστε τον προσωπικό σας κίνδυνο για τον κοροναϊό.

Αυτό σημαίνει να προσδιορίσετε εάν έχουν επιβεβαιωθεί οι περιπτώσεις του ιού στην περιοχή σας. Αυτή η τακτική μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση ελέγχου της υγείας σας και να σας κάνει να νιώθετε πιο ήρεμοι.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τις ειδήσεις που αφορούν τον κορωνοϊό.

Είναι φυσιολογικό να διαβάζετε ή να ακούτε διάφορα για τον κορωνοϊό, ωστόσο  η διαρκής ενημέρωση και η πολλή πληροφορία θα αυξήσουν τα επίπεδα του άγχους σας. Περιορίστε τις γενικές πληροφορίες και να είστε προσεκτικοί στις ψευδείς ειδήσεις που βγαίνουν συνέχεια στο διαδίκτυο. 

Συνειδητοποιήστε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε για το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού. 

Ο κοροναϊός μας φοβίζει και είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε. Αναγνωρίστε ότι το άγχος σας είναι φυσιολογικό, αλλά προσπαθήστε να μην φλερτάρετε μαζί του, απλά ακολουθείστε τα μέτρα πρόληψης χωρίς να σας διακατέχει πανικός.

Ακολουθήστε τις σωστές προληπτικές μεθόδους για να προστατευτείτε από τον νέο κορωνοϊό.

Εάν διαπιστώσετε ότι πανικοβάλλεστε κάθε φορά που βλέπετε έναν ξένο που φοράει μάσκα προσώπου θυμηθείτε αυτό: Το ευρύ κοινό πραγματικά δεν θα επωφεληθεί από τη χρήση μάσκας προσώπου (ναι, ακόμη και εκείνες τις μάσκες αναπνευστικού N95 - και ακόμη λιγότερο από τις χειρουργικές μάσκες ). Το CDC ωστόσο συνιστά να ακολουθείτε τα παρακάτω: 

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη στενή επαφή με αρρώστους. 

Προσπαθήστε να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Καθαρίστε και απολυμάνετε συχνά τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζετε, χρησιμοποιώντας ένα κανονικό οικιακό σπρέι καθαρισμού.

Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά αφού επισκεφτήκατε το μπάνιο, πριν φάτε και αφού βήξετε ή φτερνιστείτε. Εάν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι και το νερό, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον αλκοόλ 60% .

Κάνοντας όλα τα παραπάνω, μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πως έχετε περισσότερο τον έλεγχο της κατάστασης και που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Θυμηθείτε πως κάνετε ό, τι καλύτερο μπορείτε.

Χρησιμοποιείστε την "τεχνική γείωσης" για να ηρεμήσετε. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που νιώθετε πανικό, να πηγαίνετε σε ένα μέρος που νιώθετε ασφαλείς, και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι που είναι μπροστά σας, όπως να παρατηρήσετε ένα πουλί που πετάει έξω από το παράθυρό ή να χαζέψετε τον ουρανό. Αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν ως περισπασμοί, για να βοηθήσουν στην αποφυγή της αρνητικής σκέψης. 

Τέλος εάν διαπιστώσετε πως ό,τι και αν κάνετε, εξακολουθείτε να έχετε άγχος και δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σωστά  στην καθημερινότητά σας, τότε ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσετε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.