WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό Covid-19 και γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευάλωτοι στις επιπλοκές


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Μαρτίου 2020

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό Covid-19 και γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευάλωτοι στις επιπλοκές

Το νέο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα και  τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 με 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει  1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες.

Ενώ όμως κάποιοι αναρρώνουν γρήγορα από τον COVID-19, ορισμένες ομάδες ανθρώπων φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό

Τα περισσότερα από τα στοιχεία που είναι γνωστά σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για τον COVID-19 βασίζονται σε αυτά που έχουν αναφερθεί από την Κίνα, όπου προέκυψε η νέα εστία του νέου κορωνοϊό και συνέβη μια συντριπτική πλειοψηφία περιπτώσεων και θανάτων . Ακολουθούν δύο ομάδες που φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες.

Ηλικιωμένοι

Η πλειοψηφία των θανάτων από κορωνοϊό έχουν εμφανιστεί στους ηλικιωμένους. Η ηλικία άνω των 50 ετών είναι πιο ευάλωτη από τις μικρότερες ηλικίες, ενώ οι ηλικιωμένοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο. Οι περισσότεροι θάνατοι παρουσιάστηκαν σε ασθενείς άνω των 70 ετών.

Άτομα με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις

Οι άνθρωποι με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις - συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και των πνευμόνων, του διαβήτη και άλλων καταστάσεων - βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο. Όταν το σώμα σας ήδη ασχολείται με μια ξεχωριστή κατάσταση υγείας, έχει λιγότερη ενέργεια για να αντιμετωπίσει μια οξεία λοίμωξη.

Πώς αντιμετωπίζουν οι νεαροί ενήλικες τον COVID-19;

Οι άνθρωποι στα 20, 30 και 40 ετών φαίνεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο  επιπλοκών. Είναι πολύ απίθανο για τους νέους να έχουν σοβαρές επιπλοκές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο, επισημαίνουν οι ειδικοί , ειδικά εάν έχουν άμεση ή συχνή επαφή με την ασθένεια ή μια υποκείμενη πάθηση. 

Τι γίνεται με τα παιδιά;

Σε αντίθεση με άλλους ιούς της αναπνευστικής οδού όπως η γρίπη, δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις COVID-19 σε παιδιά.  Περιορισμένες αναφορές από την Κίνα υποδεικνύουν ότι τα παιδιά με επιβεβαιωμένο COVID-19 έχουν γενικά παρουσιάσει ήπια συμπτώματα, δήλωσε το CDC. Όμως ενώ δεν υπάρχουν επί του παρόντος άμεσες ενδείξεις ότι τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα, θα πρέπει να διδάσκονται τις βασικές πρακτικές υγιεινής για την αποφυγή μόλυνσης.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας που θεωρούνται υψηλού κινδύνου;

Το CDC λέει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από μολυσμένο άτομο σε άλλους μέσω σταγονιδίων αναπνευστικών οδών που ταξιδεύουν στον αέρα με βήχα ή φτάρνισμα ή αγγίζοντας μια επιφάνεια μολυσμένη με τον ιό και έπειτα αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας. Επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ορισμένες προφυλάξεις. 

Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.

Καθαρίστε και απολυμάνετε τα αντικείμενα και επιφάνειες χρησιμοποιώντας ένα κανονικό οικιακό σπρέι καθαρισμού.

Αποφύγετε την στενή επαφή με τους άρρωστους.

Αποφύγετε όλα τα μη ουσιαστικά ταξίδια στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία. 

Εάν βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ανησυχείτε ιδιαίτερα για τον ιό, αποφύγετε μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις - ειδικά εάν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις κορωνοϊό στην περιοχή σας - καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Γενικά ο ΠΟΥ επισημαίνει πως είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις του COVID-19 δεν είναι σοβαρές. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων πρόκειται να έχουν μια ήπια ασθένεια και πολλοί δεν θα χρειαστούν νοσηλεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.