WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς τα κατοικίδια μας βοηθάνε στις ημέρες του κορωνοϊού COVID-19;


27 Μαρτίου 2020

Πώς τα κατοικίδια μας βοηθάνε στις ημέρες του κορωνοϊού COVID-19;

Ο κόσμος ζει μια νέα πραγματικότητα και πολλοί έχουν πανικοβληθεί. Όμως τα ζώα εξακολουθούν να είναι πολύ ήρεμα και όσοι έχετε ένα κατοικίδιο σίγουρα θα νιώθετε ευγνωμοσύνη για την ηρεμία που σας χαρίζει. 

Στις ημέρες που ζούμε τα κατοικίδια μπορούν να μας προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη. Για τους προγόνους μας, κυρίως τα σκυλιά μπορεί να είχαν άλλη χρησιμότητα, όπως το κυνήγι ή το τράβηγμα των έλκηθρων, αλλά τώρα είναι εκείνα που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στη ψυχική μας υγεία. Τα κατοικίδια μας, μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τη συναισθηματική κρίση μιας παγκόσμιας πανδημίας και θα πρέπει να επανεξετάσουμε τι τους χρωστάμε. 

Είμαστε μακριά από τους φίλους μας, από τους γονείς και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και από τα παιδιά μας και αυτό μας κάνει να αναζητάμε την αγάπη και τη συντροφιά των τετράποδων φίλων μας περισσότερο από ποτέ. Όσοι από εμάς είμαστε αρκετά τυχεροί και έχουμε στο σπίτι μια γάτα ή ένα σκύλο, απολαμβάνουμε ακόμα πιο πολύ τον χρόνο μαζί τους. 

Τα κατοικίδια όμως προσφέρουν κάτι περισσότερο από συντροφικότητα. Εάν έχετε ήδη έναν τετράποδο φίλο, αυτή την περίοδο έχετε αρκετούς λόγους να τον ευχαριστήσετε. Ο πιο βασικός λόγος είναι η μείωση του άγχους, που τόσο έχουμε ανάγκη πλέον. Μελέτες έχουν δείξει χαϊδεύοντας ένα σκύλο ή μια γάτα, παίζοντας, ή απλά μιλώντας τους, σας βοηθάει να αποβάλλετε το άγχος. Η έρευνα δείχνει ότι η ιδιοκτησία ενός ζώου μειώνει τις ορμόνες του στρες και οι επιπτώσεις αυτές αντισταθμίζουν συνήθως το άγχος που προκαλείται από τη φροντίδα του.

Εκτός όμως από το άγχος, οι τετράποδοι φίλοι μας, προσφέρουν οφέλη και στη ψυχική υγεία. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη. Επίσης οι ιδιοκτήτες σκυλιών που έχουν διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη αναρρώνουν πιο εύκολα, αφού η φροντίδα του σκύλου βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι πιο θετικοί.

Από ό,τι λοιπόν καταλαβαίνουμε χρωστάμε πολλά στα κατοικίδια μας, γι αυτό και δεν θα πρέπει να τα ξεχάσουμε όταν τελειώσει όλη αυτή η κρίσιμη περίοδος. Γιατί όταν η ζωή επιστρέψει στο φυσιολογικό και οι άνθρωποι επιστρέψουν στην εργασία, εκείνα θα πρέπει να προσαρμοστούν πάλι στην πραγματικότητα. Και τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα κατοικίδιά μας, μας χρειάζονται όσο τα χρειαζόμαστε. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.