WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κορωνοϊός και διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός και διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει άτομα όλων των ηλικιών. Όμως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη βαριάς νόσου. 

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention - CDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας (WHO) αναφέρουν ότι ποσοστό έως 50% των ασθενών που νοσηλεύονται εξαιτίας του κορωνοϊού, πάσχουν από υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών όταν αντιμετωπίζουν ιογενείς λοιμώξεις, όπως είναι η γρίπη, και αυτό είναι πιθανό να ισχύει και με τον κορωνοϊό. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι διάφοροι και δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, όμως οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να έχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πολλά είδη ασθενειών μπορεί να επιφέρουν αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος (ακόμη και σε άτομα χωρίς διαβήτη). Αυτό συμβαίνει και με άλλους ιούς, όπως αυτόν της γρίπης.

Τα άτομα  με διαβήτη πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και να είναι προετοιμασμένα για ενδεχόμενη ασθένεια, δημιουργώντας το κατάλληλο πλάνο:

Να έχουν μια λίστα των φαρμάκων που λαμβάνουν καθώς και τη δοσολογία τους.

Να έχουν πάντα μαζί τους υδατάνθρακες, όπως σόδα, μέλι, μαρμελάδα, καραμέλες, έτσι ώστε να μπορέσουν  να διατηρήσουν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα υψηλές, στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος να πέσει. 

Και φυσικά να έχουν αρκετή ινσουλίνη για την επόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που αρρωστήσουν ή δε μπορούν να την προμηθευτούν.  

Κανόνες για τις μέρες ασθένειας σε ανθρώπους με διαβήτη:

Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι

Τακτική μέτρηση σακχάρου

Τακτική μέτρηση θερμοκρασίας

Αν λαμβάνετε ινσουλίνη σε πολλαπλές ενέσεις, επίσης μέτρηση κετονών

Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας

Γενικά, οι ασθενείς με διαβήτη προς το παρόν συστήνεται να ακολουθούν τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές με τον υπόλοιπο πληθυσμό προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.

Είναι βασικό να αποφεύγουμε την έκθεση στον ιό και εφαρμόζουμε κοινή λογική ως προς την πρόληψη. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.