WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι γονείς που εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας αντιμετωπίζουν σημαντικές ψυχολογικές προκλήσεις


3 Απριλίου 2020

Οι γονείς που εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας αντιμετωπίζουν σημαντικές ψυχολογικές προκλήσεις

Λόγω της αναγκαστικής ή εθελοντικής κοινωνικής αποστασιοποίησης, πολλοί γονείς εργάζονται στο σπίτι. Όμως αυτή η αλλαγή μπορεί να  είναι εξαιρετικά δύσκολη κυρίως για τις οικογένειες που περνάνε σχεδόν όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι. 
 
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι γονείς αυτή την περίοδο υποφέρουν. Αντιμετωπίζουν  μια από τις πιο επακόλουθες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία : τη σύγκρουση μεταξύ εργασίας και οικογένειας . Αυτή η σύγκρουση έχει να κάνει με τις ανταγωνιστικές απαιτήσεις της αμειβόμενης εργασίας και των οικογενειακών υποχρεώσεων. Οι πιο ευάλωτοι είναι οι γονείς με μικρά παιδιά, γιατί όλη αυτή η κατάσταση δεν τους επιτρέπει πλέον να ζητήσουν τη βοήθεια από μέλη της οικογένειας ή από φίλους. 

Τα παιδιά χρειάζονται όλο το εικοσιτετράωρο προσοχή, ενώ η διεξαγωγή τηλεφωνικών συνδιασκέψεων, τα ατελείωτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι αυστηρές προθεσμίες είναι γεγονός για έναν εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμβαδίσει η οικογενειακή ηρεμία με το φόρτο εργασίας σας. 

Λύσεις όμως υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και καλή θέληση. 

Κάντε ένα πρόγραμμα.

Τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ταξινομήσετε σωστά την ημέρα σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίσετε πόσες ώρες την ημέρα εργάζεστε και να τα κάνετε όλα αυτά όταν τα παιδιά είναι απασχολημένα. 

Εκμεταλλευτείτε τις ώρες που κοιμούνται τα παιδιά.

Οι ώρες που τα παιδιά κοιμούνται είναι μια καλή ευκαιρία για να δουλέψετε με την ησυχία σας. Αυτό βέβαια σημαίνει πως θα πρέπει να προσαρμόσετε το ωράριο εργασίας.

Ορίστε τον χώρο σας.

Το πιο σημαντικό, όταν εργάζεστε στο σπίτι, είναι να ορίσετε έναν χώρο όπου θα απομονώνεστε και θα γνωρίζει όλη η οικογένεια ότι εκεί πλέον είναι η δουλειά σας. 

Απασχολείστε τα παιδιά σας.

Για να μπορέσετε να δουλέψετε, θα πρέπει τα παιδιά σας να είναι απασχολημένα με κάτι. Πώς θα το πετύχετε; Μπορείτε να τους αναθέσετε να κάνουν κάποιες δουλειές στο δωμάτιό τους, ακόμα και δίνοντας του την ευκαιρία να μαζέψουν τα παιχνίδια τους από το σαλόνι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.