WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς η διατήρηση της ελπίδας μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και ευτυχισμένους


5 Απριλίου 2020

Πώς η διατήρηση της ελπίδας μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και ευτυχισμένους

Η ελπίδα μπορεί να διαβρωθεί όταν αντιλαμβανόμαστε τις απειλές, και αυτές τις μέρες, υπάρχει ο νέος κορωνοϊός, ο οποίος εξαπλώνεται ευρύτερα καθημερινά. Και η απώλεια ελπίδας είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Όταν όμως δεν υπάρχει ελπίδα - όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν ένα ευτυχισμένο τέλος - χάνουν το κίνητρο να υπομείνουν και να αγωνιστούν.

Τι είναι η ελπίδα;

Η ελπίδα είναι ένα κίνητρο να επιμείνουμε σε ένα στόχο ή σε μια τελική κατάσταση, ακόμη και αν δεν είμαστε τόσο σίγουροι για ένα θετικό αποτέλεσμα. Οι ψυχολόγοι λένε ότι η ελπίδα περιλαμβάνει δραστηριότητα και μια πεποίθηση ότι έχουμε μια πορεία προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ελπίδα είναι η θέληση αλλαγής και ο τρόπος για να γίνει αυτή η αλλαγή.

Στους έφηβους και στους νέους η ελπίδα υπάρχει περισσότερο. Αλλά για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι λίγο πιο δύσκολο. Όσο μεγαλώνουμε τα εμπόδια φαίνονται όλο και πιο άκαμπτα - όπως τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα υγείας, τα οικονομικά ή οικογενειακά θέματα που απλά δεν φαίνεται να εξαφανίζονται.

Πώς να οικοδομήσουμε ελπίδα

Τώρα τα καλά νέα: Σε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της ελπίδας σε περίπου 13.000 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 66 ετών. Βρήκαν ότι όσοι εχουν περισσότερη ελπίδα, είχαν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, καλύτερη κοινωνική υποστήριξη και μακροζωία. Η ελπίδα οδήγησε επίσης σε λιγότερα χρόνια προβλήματα υγείας, λιγότερη κατάθλιψη, λιγότερο άγχος και χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Πώς όμως θα διατηρήσετε την ελπίδα;

Συγχωρέστε. Η συγχώρεση δημιουργεί ελπίδα, λένε οι επιστήμονες . Μειώνει επίσης την κατάθλιψη και το άγχος και αυξάνει (ίσως αυτό είναι προφανές) την ικανότητά σας να συγχωρείτε. Αυτό ισχύει ακόμα και με μακροχρόνιες μνησικακίες.

Επιλέξτε έναν "ήρωα ελπίδας". Ο Νέλσον Μαντέλα υπέμεινε τη φυλάκιση 27 ετών και παρόλα αυτά κατάφερε να οικοδομήσει ένα νέο έθνος. Ο Franklin Delano Roosevelt έφερε ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν έφερε την ελπίδα σε έναν κόσμο που φαινόταν για πάντα παγιδευμένος στον Ψυχρό Πόλεμο.

Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούμε, δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τις απειλές προς την ελπίδα. Άσκημα πράγματα πάντα θα συμβαίνουν. Αλλά υπάρχει και η θετική πλευρά, γιατί αν έχουμε ελπίδα, είμαστε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Μπορούμε να διατηρήσουμε την ελπίδα μας, ενισχύοντας την επιμονή μας, κάνοντας πράξη τους στόχους και τα όνειρά μας και ψάχνοντας για ήρωες ελπίδας. Και ίσως, μια μέρα, κι εμείς μπορούμε να είμαστε ένας τέτοιος ήρωας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.