WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα σε καραντίνα: Μικρός οδηγός επιβίωσης


14 Απριλίου 2020

Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα σε καραντίνα: Μικρός οδηγός επιβίωσης

Το φετινό Πάσχα θα είναι εντελώς διαφορετικό για όλο τον κόσμο. Ακολουθώντας τα μέτρα της κοινωνικής απομόνωσης λόγω του κορωνοϊού, θα πρέπει να περάσουμε το Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα με τους ανθρώπους με τους οποίους είμαστε  στο σπίτι. 

Το γεγονός όμως ότι δεν θα υπάρξουν πολλές επιλογές για το πώς να περάσετε το επόμενο Σαββατοκύριακο, μπορεί να σας ωθήσει να είστε συνέχεια μπροστά στην τηλεόραση ή καθισμένοι σε μια πολυθρόνα. Υπάρχει κίνδυνος να χάσετε την αίσθηση του χρόνου και να περάσετε τις διακοπές σα να είναι μια καθημερινή. 

Επίσης το γεγονός ότι κάποιοι δεν θα μπορέσουν να περάσουν αυτές τις ημέρες με την οικογένεια ή τους φίλους, μπορεί να τους οδηγήσει σε μελαγχολία και να εντείνει το άγχος ή την κατάθλιψη.

Για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Τα παιδιά δεν θα δουν τους παππούδες, τα ξαδέλφια ή τους φίλους με τους οποίους συνήθιζαν να περνάνε τις διακοπές. Και οι ηλικιωμένοι που αντιλαμβάνονται πιο έντονα το αίσθημα της απομόνωσης, σε αυτή την περίοδο κινδύνου για την υγεία τους θα αισθάνονται ακόμα πιο μόνοι.  

Από την άλλη μεριά νέοι έχουν πολλά εργαλεία για να μένουν σε επαφή με τους φίλους τους, να κάνουν ραντεβού για να μοιραστούν στιγμές και να μιλήσουν. Αλλά για τα ζευγάρια που δεν μένουν μαζί, θα είναι επίσης δύσκολα. 

Για να μπορέσετε λοιπόν να νιώσετε λίγο καλύτερα αυτό το Πάσχα, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να έρθετε σε επαφή με τους αγαπημένους σας, έστω και εάν είναι μακριά. Σε αυτό το Πάσχα, περισσότερο από ό, τι άλλες φορές, δεν ξεχνάμε τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα ευχών σε φίλους. Θα ήταν επίσης βοηθητικό, να μπορείτε να βρείτε χρόνο για να χορέψετε, να ακούσετε μουσική , να τραγουδήσετε, να διαβάσετε ιστορίες ή ποιήματα, να ζωγραφίσετε και να διακοσμήστε το σπίτι.

Για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες είναι πάντα καλό να παραμείνετε ριζωμένοι στις παραδόσεις. Γι αυτό και δεν πρέπει να ξεχάσετε τα πασχαλινά αυγά αλλά και τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μπορούν να γιορτάζουν όπως είναι συνηθισμένα, για παράδειγμα να ζωγραφίσουν, να μιλήσουν μέσω του διαδικτύου με τα ξαδέλφια και να στείλουν ευχές στους παππούδες. 

Μια κρίσιμη στιγμή θα είναι επίσης η Δευτέρα του Πάσχα, μια μέρα που μας θυμίζει συνήθως ότι  έχει έρθει η άνοιξη. Φέτος θα υπάρξει ηλιοφάνεια αλλά δεν θα υπάρξουν ταξίδια και βόλτες στη θάλασσα. Μπορείτε όμως να απολαύσετε τον καλό καιρό αφήνοντας τον ήλιο και το άρωμα της άνοιξης να μπουν μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα και γιατί όχι, οργανώνοντας ένα ωραίο πικνίκ στο σπίτι.

Τέλος το Πάσχα είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα ειδικά για τους πιστούς. Όμως μην ξεχνάτε πως η προσευχή είναι προσωπική, έτσι μπορείτε να προσευχηθείτε στο σπίτι μαζί με την οικογένεια ή με τους ανθρώπους με τους οποίους επιθυμείτε, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. 
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.