WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Θα ζήσουμε για πάντα με το τραύμα της πανδημίας;


15 Απριλίου 2020

Θα ζήσουμε για πάντα με το τραύμα της πανδημίας;

Θα έρθει η εποχή που η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αλλά όλα όσα έχουν συμβεί σε αυτούς τους μήνες θα αφήσουν ένα σημάδι στην ψυχή μας. 

Κάποιοι θα γίνουν μικροβιοφοβικοί και δεν θα θέλουν να αγγίζουν «μολυσμένες» επιφάνειες ή τα χέρια άλλων ανθρώπων και κάποιοι θα έχουν ένα μόνιμο άγχος να μην αρρωστήσουν. Όπως έχει αναφερθεί σε παλιότερα δημοσιεύματα προηγούμενα κρούσματα, όπως η πανδημία γρίπης του 2009 και η επιδημία Sars 2003, είχαν επιπτώσεις στην ψυχολογία πολλών ανθρώπων. Στην περίπτωση του κορωνοϊού μερικές από αυτές τις επιπτώσεις είναι προφανείς: πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους και θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες, θα υποστούν το τραύμα της απώλειας αγαπημένων, ενώ πολλές σχέσεις θα καταρρεύσουν υπό την πίεση της απομόνωσης.

Με βάση μελέτες καταστροφών όπως οι τυφώνες και οι σεισμοί, περίπου το 10%  των ανθρώπων επηρεάζεται από τα τραυματικά συμβάντα και αναπτύσσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, όπως διαταραχές της διάθεσης, άγχος ή μετατραυματικό στρες. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το 10% των ανθρώπων ή ίσως περισσότερο, θα αναπτύξει ψυχολογικές διαταραχές κατά τη διάρκεια ή μετά την πανδημία.

Το τραύμα της καραντίνας

Σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμη και λίγες μέρες κοινωνικής απομόνωσης μπορεί να προκαλέσει διαρκή άγχος. Επίσης όσοι βρίσκονται σε καραντίνα για παρατεταμένες περιόδους σε μικρές κατοικίες ή παγιδευμένοι στο σπίτι σε μια βίαιη σχέση ενδέχεται να επηρεαστούν μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον ο κορωνοϊός ανάγκασε τις εταιρείες να δοκιμάσουν νέους τρόπους λειτουργίας. Τα μαθήματα του σχολείου γίνονται σε απευθείας σύνδεση, οι επιχειρηματικές συναντήσεις μέσω διαδικτύου και οι δαπάνες έχουν αλλάξει. Βιώνουμε την πρώτη παγκόσμια πανδημία στην ψηφιακή εποχή, όπου το διαδίκτυο μας επέτρεψε να αποσυρθούμε από τον έξω κόσμο.

Ακόμα και όταν ο κορωνοϊός περάσει, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι η ζωή δεν θα γίνει ποτέ όπως πριν. Τα πρώτα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το θέμα, που δημοσιεύθηκαν σε μια μελέτη για την Ψυχιατρική Έρευνα που έχει ως δείγμα 369 άτομα σε 64 πόλεις της Κίνας, επιβεβαιώνουν τα αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα της καραντίνας. 

Ευτυχώς όμως δεν είναι όλα αρνητικά. Όσοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα βιώσουν ένα νέο σκοπό και νόημα στη ζωή τους. Επίσης όσοι έχουν προσαρμοστεί καλύτερα στην απομόνωση, δηλαδή οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, αισιόδοξοι και συναισθηματικά σταθεροί, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν πιο θετικά τη ζωή κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.