WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι γονείς δυσκολεύονται λίγο περισσότερο έχοντας συνέχεια τα παιδιά στο σπίτι κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού


16 Απριλίου 2020

Οι γονείς δυσκολεύονται λίγο περισσότερο έχοντας συνέχεια τα παιδιά στο σπίτι κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού

Η ρουτίνα μας έχει αλλάξει, αφού όλοι μας καλούμαστε να μείνουμε σπίτι για να αποτρέψουμε τη μετάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού. Έτσι λοιπόν οι περισσότεροι γονείς μένουν πολλές ώρες στο σπίτι μαζί με τα παιδιά τους. 

Και ενώ στην αρχή τα πράγματα ήταν εύκολα, όσο περνάει ο καιρός τα παιδιά βαριούνται, γκρινιάζουν και η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι γονείς να χάνουν την υπομονή τους, προσπαθώντας να ισορροπήσουν τη δουλειά από το σπίτι και να ασχολούνται με τα παιδιά τους. Στα περισσότερα σπίτια επικρατεί ένα χάος, τα μικρά τρέχουν πάνω κάτω, ενώ τα παιχνίδια τους βρίσκονται παντού. Και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να διαβάσουν και να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους μέσω του διαδικτύου. 

Για τους περισσότερους γονείς αυτή η περίοδος της απομόνωσης είναι ένας συνεχής αγώνας. Και ίσως το πιο δύσκολο από όλα είναι να μάθουν στα παιδιά τους να προσαρμοστούν στις νέες καταστάσεις μάθησης και να καταλάβουν πως ενώ βρίσκονται στο σπίτι πρέπει να λειτουργούν σα να είναι στο σχολείο. 

Όμως δεν πρέπει να χάνετε τη ψυχραιμία σας γιατί λύσεις υπάρχουν. Καλό θα ήταν να καθίσετε όλοι μαζί και να συζητήσετε τα νέα δεδομένα, τι μπορείτε να κάνετε και γιατί συμβαίνει αυτό. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, χρησιμοποιείστε και τα κατάλληλα λόγια, χωρίς κινδυνολογίες. Συζητήσετε τους φόβους σας και τις προσδοκίες σχετικά με την καραντίνα και θέσετε ρόλους σε κάθε μέλος μέσα στο σπίτι, ώστε όλοι να βοηθάνε σε κάτι.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε μια ρουτίνα, δημιουργώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει όλη την οικογένεια. Σπάστε την ημέρα σε διαστήματα τα οποία θα περιλαμβάνουν διάβασμα για το σχολείο, παιχνίδι, χειροτεχνίες, μαγειρική, δουλειές του σπιτιού και στιγμές χαλάρωσης. 

Μέσα από αυτή την εμπειρία θα δοκιμαστούν τα όρια μας και οι αντοχές μας, αλλά από την άλλη μεριά είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε πολλά πράγματα για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους. Θα έρθουμε σε επαφή με συναισθήματα που ίσως δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα και θα αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα. Ας οπλιστούμε με υπομονή και με αισιοδοξία. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.