WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 βασικοί τρόποι για να ζείτε καλύτερα την καθημερινότητα


Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

29 Απριλίου 2020

7 βασικοί τρόποι για να ζείτε καλύτερα την καθημερινότητα

Έχετε πει ποτέ:

“Ωχ ξέχασα να φάω!”

“Έχω τόσα να κάνω αλλά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω”

“Αισθάνομαι ότι σπατάλησα την ημέρα μου”

“Έχω καιρό να καταφέρω να παρακολουθήσω το μάθημα yoga  που έχω γραφτεί”

Μία καλοσχεδιασμένη ρουτίνα που βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με όλα όσα θέλετε να έχετε στην ζωή σας, μπορεί να το διορθώσει αυτό. Λίγο πολύ όλοι το γνωρίζουμε και με αυτό τον τρόπο μεγαλώνουμε τα παιδιά. Το καθημερινό πρόγραμμα επιτρέπει στο παιδί να μάθει πράγματα, να εξελιχθεί, να είναι ξεκούραστο και χαρούμενο.

Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν αφήνατε, ειδικά ένα πολύ μικρό σε ηλικία παιδί, χωρίς πρόγραμμα. Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος της ημέρας θα ήταν κουρασμένο, ευέξαπτο και αποσυντονισμένο .

Τα πράγματα δεν διαφέρουν και πολύ για εμάς τους ενήλικες. Έχουμε ανάγκες και χρειάζεται να τις ικανοποιήσουμε προκειμένου να αισθανόμαστε καλά. Όταν λοιπόν δεν έχουμε μία καλοσχεδιασμένη ρουτίνα και ξυπνάμε προσπαθώντας εκείνη την στιγμή να δούμε από πού θα αρχίσουμε, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουμε κακές επιλογές. Αν αυτό γίνεται καθημερινά, είναι λογικό να υπάρχει σύγχυση και στρες. Είναι μία κατάσταση που σιγά σιγά μας πνίγει και μας εμποδίζει να φτάσουμε οποιονδήποτε στόχο μας. Ο τρόπος για να βρεις από αυτήν, είναι να σχεδιάσεις μία ρουτίνα που σου ταιριάζει και θα οδηγεί σαν gps θα λέγαμε στην καθημερινότητά σου.

Καμιά φορά στο άκουσμα της λέξης «ρουτίνα» υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται κάτι το βαρετό και περιοριστικό. Ο τρόπος όμως με τον οποίο χρησιμοποιώ εγώ τον όρο, έχει να κάνει το να εξασφαλίζεις ποια πράγματα θες να κάνεις μέσα στην ημέρα σου, πότε και για πόσο. Αν θες λοιπόν να πετύχεις κάποιον στόχο, να διασκεδάζεις λίγο περισσότερο, να είσαι πιο αποτελεσματικός, να τρέφεσαι καλύτερα, να αισθάνεσαι καλύτερα μέσα στο σώμα σου ή οτιδήποτε άλλο, ποιες συνήθειες και πρακτικές θα στο προσφέρουν αυτό;

Επομένως όταν αναφέρομαι σε μία ρουτίνα ευεξίας που σε υποστηρίζει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, χρειάζεται να είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να ικανοποιεί όλων των ειδών τις ανάγκες σου. Έτσι δεν αφήνεις στην τύχη τα πράγματα (που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να έρθουν από μόνα τους), αλλά έχεις τον έλεγχο του πώς αξιοποιείς τον χρόνο και τις δυνάμεις σου.

Οι 7 βασικοί τρόποι με τους οποίους η καθημερινή ρουτίνα σε βοηθά να ζεις καλύτερα, είναι οι παρακάτω:

Δημιουργείς δομή. Ένα πλάνο που σου επιτρέπει να γνωρίζεις τι χρειάζεται να κάνεις χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτείς υπερβολικά ή να το διαπραγματευτείς. Αυτό σου επιτρέπει να είσαι πιο αποτελεσματικός και να προχωράς ένα βήμα παραπέρα, είτε μιλάμε για την δουλειά σου, είτε για την σωματική και νοητική σου ευεξία.
 

Κερδίζεις χρόνο. Δηλαδή αξιοποιείς αντί να ξοδεύεις το πολυτιμότερο πράγμα που έχεις. Η σωστή ρουτίνα αποδεσμεύει τον χρόνο σου από την ανάγκη να αποφασίζεις συνεχώς για μικροπράγματα της τελευταίας στιγμής (να βγω ή όχι, να παραγγείλω ή να μαγειρέψω, να παώ γυμναστήριο ή φια περπάτημα) ή να κολλάς περισσότερο από όσο χρειάζεται σε κάποιες δραστηριότητες. Επίσης μειώνει τις πιθανότητες να ροκανίζετε τον χρόνο σας, λόγω αναβλητικότητας.
 

Η επανάληψη είναι ο τρόπος για να εδραιώσεις καλές συνήθειες. Και πώς αποκτάς μία συνήθεια; Όταν επαναλαμβάνεις συγκεκριμένες δραστηριότητες ξανά και ξανά. Η ρουτίνα που αποτελείται από καλές επιλογές θα φέρει θετικές αλλαγές στην νοοτροπία σου, ενώ σταδιακά θα αντικαθιστάς τις κακιές συνήθειες με κάτι πολύ καλύτερο.
 

Ιεραρχείς τις προτεραιότητές σου. Αυτό είναι πραγματικά ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. Η καλοσχεδιασμένη ρουτίνα σε υποστηρίζει ώστε να καλλιεργήσεις αυτή την ικανότητα. Ξυπνάς και αντί να χρειάζεται να πάρεις βεβιασμένες αποφάσεις για το παραμικρό, γνωρίζεις ήδη τι είναι επείγον, τι είναι σημαντικό και τι είναι και τα δύο. Σου είναι ξεκάθαρο επομένως πώς θα κινηθείς.
 

Μειώνεις τα επίπεδα του στρες. Ακόμα κι αν δεν διέγραψες από την λίστα σου όλα τα to do της ημέρας, επειδή έχεις κάνει σωστή ιεράρχηση και έχεις ένα πλάνο που ικανοποιεί τις ανάγκες σου γνωρίζεις ότι έχεις ασχοληθεί με τα πραγματικά σημαντικά πράγματα. Επίσης η ρουτίνα σου επιτρέπει να εστιάζεις λιγότερο στο τι πρέπει να γίνει (επειδή το έχεις οργανώσει ήδη) και έτσι δίνεις όλη σου την προσοχή στην δράση. Αυτό δημιουργεί μέσα σου μία υπέροχη αίσθηση ελέγχου και επίτευξης που διαλύει το άγχος και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.

Πετυχαίνεις τους στόχους σου. Η επίτευξη ενός στόχου δεν είναι γεγονός αλλά διαδικασία. Η επιτυχία έρχεται μέσα από «προπόνηση¨ και επανάληψη του σωστού πράγματος ξανά και ξανά. Κανένας αθλητής δεν προπονείται τυχαία και αποσπασματικά. Μία ρουτίνα που περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται να κάνεις ώστε να οδηγηθείς σε αυτό που για εσένα είναι επιτυχία σου επιτρέπει να αποκτήσεις τις δεξιότητες, να εξελιχθείς και να φτάσεις εκεί που θες εσύ.
 

Παρακολουθείς την πρόοδό σου. Η ρουτίνα σου επιτρέπει να μπορείς να διαπιστώνεις αν κάτι δουλεύει πραγματικά για εσένα ή όχι. Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο διαλογισμός σε βοήθησε αν δεν τον εξασκείς συστηματικά; Αυτός είναι ο τρόπος για να κάνεις προσαρμογές στην ρουτίνα σου και στις συνήθειές σου. Να μην κολλάς αλλά να κάνεις τις αλλαγές που θα σου δώσουν τα αποτελέσματα που θες. Η υιοθέτηση μίας σωστής ρουτίνας επομένως κάνει ευκολότερο να λειτουργείς με επίγνωση και να βρίσκεσαι σε σύνδεση με το πώς λειτουργείς σε καθημερινό επίπεδο. 

Ελπίζω το κείμενο να σας ενέπνευσε να αρχίσετε να σχεδιάζετε την δική σας ρουτίνα που θα κάνει την ζωή σας καλύτερη ή να επανεξετάσετε αυτήν που ήδη έχετε. Διαλέξτε με σύνεση την ρουτίνα σας! Είναι το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο να ζείτε νιώθοντας πιο δημιουργικοί, ευτυχισμένοι και απελευθερωμένοι από περιττά βάρη, ξεδιπλώνοντας τις καλύτερες πτυχές του εαυτού σας. Αν το θέλετε είμαι εδώ για να σας υποστηρίξω στην πορεία αυτή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.