WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Είστε έξυπνοι; Το οφείλετε στις μαμάδες σας


22 Μαΐου 2020

Είστε έξυπνοι; Το οφείλετε στις μαμάδες σας

Από ποιον προέρχεται η νοημοσύνη; Σύμφωνα με την επιστήμη και σύμφωνα με ένα άρθρο που συλλέγει αρκετές έρευνες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο Psychology Spot, οι ευφυείς άνθρωποι πρέπει να ευχαριστήσουν τις μητέρες τους. 

Με τα χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά είναι πιο πιθανό να κληρονομήσουν τη νοημοσύνη από τη μητέρα, επειδή τα γονίδια νοημοσύνης βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ και οι γυναίκες έχουν δύο, ενώ οι άνδρες έχουν μόνο ένα. Αυτά τα γονίδια έχουν ένα είδος βιοχημικής ετικέτας που σας επιτρέπει να εντοπίσετε την προέλευσή τους και ακόμη και να αποκαλύψετε εάν είναι ενεργά στα κύτταρα ή όχι.

Μερικά από αυτά τα γονίδια λειτουργούν μόνο εάν προέρχονται από τη μητέρα. Εάν το ίδιο γονίδιο κληρονομείται από τον πατέρα, απενεργοποιείται. Φυσικά, άλλα γονίδια ενεργοποιούνται μόνο εάν προέρχονται από τον πατέρα.

Όσον αφορά τη νοημοσύνη, θα πρέπει επομένως να έχει σχέση με τα «γονιμοποιημένα γονίδια» της μητέρας. Μία από τις πρώτες μελέτες σε αυτόν τον τομέα πραγματοποιήθηκε το 1984 στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ακολουθούμενη από πολλές άλλες με την πάροδο των ετών. Σε αυτές τις μελέτες, η συν-εξέλιξη του εγκεφάλου και η ρύθμιση γονιδιώματος αναλύθηκαν, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι τα μητρικά γονίδια συμβάλουν περισσότερο στην ανάπτυξη κέντρων σκέψης στον εγκέφαλο.

Συνεχίζοντας τη διερεύνηση, με την πάροδο των ετών, ορισμένοι επιστήμονες από το Ιατρικό Συμβούλιο Έρευνας της Γλασκόβης της Σκωτίας, παρατήρησαν ότι το IQ των αγοριών διέφερε κατά μέσο όρο μόνο 15 βαθμούς σε σύγκριση με αυτό των μαμάδων τους.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, οι μητέρες έχουν επίσης έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και στο μη γενετικό μέρος της νοημοσύνης. Οι μελετητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι ένας ισχυρός συναισθηματικός δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού, είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές, αφού ανέλυσαν τις σχέσεις που είχαν οι μαμάδες με τα παιδιά τους πάνω από επτά χρόνια, διαπίστωσαν ότι εκείνα που υποστηρίχθηκαν συναισθηματικά είχαν 10% μεγαλύτερο ιππόκαμπο, από εκείνα που ήταν συναισθηματικά πιο απομακρυσμένα από τις μητέρες τους. 

Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα σημείο εκκίνησης για το γεγονός ότι η νοημοσύνη μπορεί να κληρονομηθεί από τη μητέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μπαμπάδες δεν μπορούν να την επηρεάσουν. 

Για την ανάπτυξη της νοημοσύνης, επομένως, είναι απαραίτητη μια ασφαλής σχέση μεταξύ παιδιού και γονιού. Τη στιγμή που ένα παιδί βιώνει μια ασφαλή σχέση, θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει περισσότερα πράγματα και να αφομοιώσει νέες εμπειρίες. 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.