WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για ένα κατοικίδιο


31 Μαΐου 2020

6 σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για ένα κατοικίδιο

Τα κατοικίδια παίζουν ζωτικό ρόλο στη ζωή μιας οικογένειας, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε να φέρετε ένα ζωάκι στο σπίτι σας. Η ένταξη ενός κατοικίδιου στο περιβάλλον του σπιτιού σας προτού είστε έτοιμοι, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές τόσο για την οικογένειά σας όσο και για το νέο σας κατοικίδιο.

Ρίξτε μια ματιά στα ακόλουθα σημάδια για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας είναι έτοιμα για ένα ζωάκι .

Το παιδί σας είναι άνετο με τα ζώα.

Μην πάρετε ένα κατοικίδιο για να θεραπεύσετε τον φόβο των παιδιών για τα ζώα. Ένα φοβισμένο παιδί θα μπορούσε εύκολα να κάνει λάθη που οδηγούν σε τραυματισμό και σε μεγαλύτερο φόβο. Αντί να φέρετε ένα κατοικίδιο σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πηγαίνετε το παιδί σας στο σπίτι ενός φίλου ή σε καταφύγιο ζώων για να εξοικειωθείτε με τα ζώα.

Επθσης μην αναγκάζετε το παιδί να αγγίζει το ζωάκι εάν δεν θέλει. Δώστε του χώρο και χρόνο για να το παρατηρήσει και γίνετε εσείς το παράδειγμα για το πώς πρέπει να αλληλειδρά με τα ζώα. Σκεφτείτε να πάρετε ένα κατοικίδιο, μόνο αφού το παιδί σας αισθάνεται άνετα με τα ζώα. 

Το παιδί σας σέβεται όλα τα ζώα. 

Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τις οδηγίες για τη σωστή συμπεριφορά γύρω από τα ζώα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απότομες κινήσεις και φυσικά τα χτυπήματα απαγορεύονται. Τα κατοικίδια πρέπει να μένουν μόνα τους ενώ τρώνε και οι αλληλεπιδράσεις πρέπει να ενθαρρύνονται μόνο με τους όρους του κατοικίδιου. Τα παιδιά σας, αν είναι έτοιμα για κατοικίδιο, πρέπει να καταλάβουν ότι θα υπάρξουν στιγμές που πρέπει να δώσουν στο ζώο χώρο και ελευθερία.

Το παιδί σας παίρνει στα σοβαρά την ευθύνη. 

Εάν τα παιδιά σας παραμελούν αυτά που τους έχετε πει να κάνουν, πιθανότατα θα παραμελήσουν και τις ευθύνες τους προς το κατακοίδιοο. Διδάξτε στα παιδιά σας να παίρνουν στα σοβαρά τις ευθύνες τους και θα είναι έτοιμα να φροντίσουν το κατοικίδιο ζώο όταν φτάσει.

Το παιδί φροντίζει την προσωπική του υγιεινή χωρίς να του το ζητήσετε.

Το παιδί σας βουρτσίζει τα δόντια του και κάνει μπάνιο χωρίς υπενθυμίσεις; Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να προσδιορίσετε το επίπεδο ωριμότητας του και την ικανότητά του να φροντίζει ένα κατοικίδιο. Εάν όμως θέλετε να αναλάβει όλη την ευθύνη για τη φροντίδα του κατοικίδιου, τότε θα πρέπει να περιμένετε έως ότου φτάσει στην εφηβεία για να πάρετε ένα ζωάκι. Τα μικρότερα παιδιά θα είναι σε θέση να βοηθήσουν με μερικά βασικά καθήκοντα, αλλά δεν μπορούν να διαχειριστούν ορισμένες εργασίες, όπως εκπαίδευση και άσκηση.

Το παιδί σας θέλει ένα κατοικίδιο που να είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια. 

Το κατοικίδιο που θα θέλει το παιδί σας, πρέπει να είναι το κατάλληλο για την οικογένειά σας. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε τον χώρο και τον διαθέσιμο χρόνο για τη δέσμευση και για τη φροντίδα του. Για παράδειγμα αν πάρετε ένα σκύλο θα πρέπει να έχετε χρόνο για βόλτες και για παιχνίδια. Επίσης, σκεφτείτε την ηλικία του παιδιού σας. 

Η οικογένειά σας πέρασε μια δοκιμαστική περίοδο με ένα ζώο. 

Μια καλή λύση για να δείτε εάν το παιδί σας είναι έτοιμο για ένα ζωάκι, είναι να γίνετε εθελοντής και να φιλοξενείτε ζώα μέχρι να τα υιοθετήσει κάποιος. Έτσι και καλό θα κάνετε σε ένα ζωάκι που έχει ανάγκη από φροντίδα και θα δείτε πώς προσαρμόζεται η οικογένεια σας στον ερχομό του. 

Τέλος ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών σας, πρέπει να είστε και εσείς έτοιμοι να αναλάβετε την πλήρη ευθύνη για ένα ζώο. Όλοι οι ενήλικες στο σπίτι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να επεμβαίνουν, όταν το παιδί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ή δεν κάνει κάτι σωστά. Ακόμα κι αν το παιδί σας δείχνει σημάδια ετοιμότητας και δέσμευσης, δεν πρέπει να πάρετε το κατοικίδιο ζώο, εάν δεν έχετε δεσμευτεί εσείς οι ίδιοι ότι θα αναλάβετε την ευθύνη.

Η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων προσφέρει πολλά οφέλη. Τα ζώα είναι πιστοί σύντροφοι και βοηθούν τα παιδιά να μάθουν μαθήματα υπευθυνότητας, αυτοέλεγχου και συναισθηματικής ωριμότητας. Ωστόσο, θα πρέπει να πάρετε την απόφαση να υιοθετήσετε ένα ζωάκι μόνο όταν η οικογένειά σας είναι έτοιμη για αυτό. Συζητήστε με έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία σε ένα καταφύγιο ζώων, για να σας βοηθήσουν να λάβετε τη σωστή απόφαση και να κάνετε τη ζωή ενός τετράποδου ευτυχισμένη. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.