WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς ο ρατσισμός επηρεάζει την ψυχική υγεία


7 Ιουνίου 2020

Πώς ο ρατσισμός επηρεάζει την ψυχική υγεία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα παιδιά αφρο-αμερικανικής και ισπανικής καταγωγής που πηγαίνουν σχολείο σε περιοχές όπου κυριαρχούν λευκοί, χαρακτηρίζονται ως «άτομα με ειδικές ανάγκες μάθησης» πιο συχνά από ό,τι τα λευκά παιδιά. Αυτό οδηγεί εκατομμύρια παιδιά μειονοτήτων να εξαρτώνται από συνταγογραφούμενα ψυχοτρόπα φάρμακα –μερικά πιο ισχυρά και από την κοκαΐνη– για να «θεραπεύσουν» την «ψυχική διαταραχή» τους

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο συστηματικός ρατσισμός στην αμερικανική κοινωνία έχει ευρύτερες επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία.

Όταν το μυαλό αισθάνεται μια δυνητικά επιβλαβής κατάσταση, προετοιμάζει το σώμα αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση. Αυτή η απάντηση βοήθησε τους προγόνους μας να πολεμήσουν τους θηρευτές και τους εχθρούς. Οι σημερινές αγχωτικές καταστάσεις, μπορεί να οδηγήσουν στις ίδιες φυσικές αντιδράσεις, παρόλο που είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουμε σωματικό κίνδυνο. Το πρόβλημα είναι όμως όταν αυτή η απόκριση στο άγχος επαναλαμβάνεται συχνά με την πάροδο του χρόνου, γιατί αυτό μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία,δερματικά εξανθήματα και γαστρεντερικά προβλήματα - για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Επίσης ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων δείχνει ότι οι φυλετικές διακρίσεις μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες. Οι φυλετικές μειονότητες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα υγείας. Ένα review από 121 μελέτες, που δημοσιεύθηκε το 2013, διαπίστωσε ότι οι νέοι ηλικίας 12 έως 18 ετών που ανέφεραν ότι είχαν αντιμετωπίσει ρατσιστικές διακρίσεις, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις. 

Ένα άλλο review από 66 μελέτες διαπίστωσε ότι οι ενήλικες Αφρο-Αμερικανοί που είχαν υποστεί ρατσισμό, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας και πιθανότερο να αναφέρουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τακτική διάκριση ή κακομεταχείριση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μέσω της διάβρωσης της αυτοεκτίμησης του ατόμου και του αποκλεισμού ευκαιριών για επιβίωση. Μια μελέτη του 2016 παρακολούθησε περισσότεροι από 200 Αφρο-Αμερικανούς ενήλικες κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινή κακομεταχείριση, όπως προσβολή, απειλή ή παρενόχληση. Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με περιστατικά αθέμιτης μεταχείρισης, όπως η αποθάρρυνση για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους, τη μη λήψη δανείου ή την ταλαιπωρία από την αστυνομία.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε εξετάσεις αίματος για να εντοπιστούν 22 βιοδείκτες ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, νευρολογικά προβλήματα και φλεγμονή. Τελικά, εκείνοι που ανέφεραν ότι βιώνουν περισσότερες φυλετικές διακρίσεις, είχαν κακή υγεία. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη και οι μικρές περιπτώσεις καθημερινής κακομεταχείρισης, μπορεί να φθείρουν το σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Μια δεύτερη μελέτη του 2017 από 152 φοιτητές Ασίας-Αμερικής διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες που αντιμετώπισαν κακομεταχείριση, αυτό που ορισμένοι ερευνητές αποκαλούν «φυλετικές μικροεπιθέσεις », ανέφεραν χαμηλότερη ποιότητα και μικρότερη διάρκεια ύπνου. 

Τέλος ίσως αυτό που πρέπει να θαυμάσουμε αυτήν τη στιγμή δεν είναι ότι οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους  για να διαμαρτυρηθούν, αλλά ότι οι έχουν μάθει να συνεχίζουν να ζουν και να αγωνίζονται, παρά το ψυχικό και σωματικό φορτίο. Είναι ευθύνη όλων μας να μην ξεχάσουμε…γιατί ο ρατσισμός όχι μόνο μπορεί αλλά και πρέπει να νικηθεί, για να μπορέσει ο άνθρωπος να ζει σε αληθινή αρμονία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.