WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το να αφήνετε τα μωρά να κλαίνε δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά τους στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη


27 Ιουνίου 2020

Το να αφήνετε τα μωρά να κλαίνε δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά τους στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Η συζήτηση σχετικά με το αν οι γονείς πρέπει να ανταποκρίνονται γρήγορα στα μωρά που κλαίνε ή να τα αφήνουν να κλαίνε (συχνά αυτό αποκαλείται ελεγχόμενο κλάμα), υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι το να αφήσουν τα μωρά να κλαίνε τους προκαλεί άγχος και θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα του ή να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς. Άλλοι ισχυρίζονται ότι η πολύ γρήγορη ανταπόκριση, σημαίνει ότι τα μωρά δεν έχουν την ευκαιρία να μάθουν να ανακουφίζονται.

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το να αφήνετε τα μωρά να κλαίνε περιστασιακά, δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού. Η μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο του Warwickς και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Child Psychology and Psychiatry. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις μητέρες που συμμετείχαν να αναφέρουν πόσο συχνά έκλαιγαν τα μωρά τους και για πόσο καιρό, αμέσως μετά τη γέννηση, στους 3 μήνες και στους 18 μήνες. Ρωτήθηκαν επίσης πόσο συχνά άφηναν τα παιδιά τους να κλαίνε, όταν ήταν νεογέννητα, 3 μηνών, 6 μηνών και 18 μηνών.

Ποια ήταν τα βασικά αποτελέσματα;

Λίγες μητέρες ανέφεραν ότι άφηναν τα μωρά τους να κλαίνε συχνά όταν ήταν νεογέννητα, αλλά η χρήση αυτής της τεχνικής αυξήθηκε καθώς το παιδί μεγάλωνε:

Το 29,1% των μαμάδων άφηναν τα μωρά το κλαίνε μερικές φορές όταν ήταν νεογέννητα 

Το 48,9% των μαμάδων άφηναν τα μωρά να κλαίνε μερικές φορές, όταν ήταν 3 μηνών 

Το 52,1% των μαμάδων άφηναν τα μωρά να κλαίνε μερικές φορές όταν  ήταν 6 μηνών 

Η σύνδεση μεταξύ της μητέρας και μωρού και η ανάπτυξη της συμπεριφοράς των παιδιών στους 18 μήνες δεν συνδέονταν με το πόσο συχνά οι μητέρες τα είχαν αφήσει να κλαίνε. Η μελέτη δεν αναφέρει πόσοι ήταν οι περίοδοι κλάματος, επομένως είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν αυτή είναι μια σημαντική διαφορά.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι είτε οι γονείς ανταποκρίνονται αμέσως είτε αφήνουν το βρέφος τους να κλάψει μερικές φορές ή συχνά,  δεν μπορεί να σχετίζεται με βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις στη συμπεριφορά του μωρού ή στην ποιότητα της σχέσης βρέφους-μητέρας. 

Όμως πρόσθεσαν πως δεν συνιστούν ούτε να αφήνουν οι γονείς το βρέφος να φωνάζει, ούτε να ανταποκρίνονται αμέσως. Αντίθετα σημειώνουν πως τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν τη γονική μέριμνα που είναι διαισθητική και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των παιδιών. 

Το σημαντικό είναι πως η εν λόγω μελέτη υποστηρίζει πως το να αφήνουμε τα μωρά να κλαίνε μερικές φορές,  δεν φαίνεται να έχει αρνητική συνέπεια στη μετέπειτα συμπεριφορά ή την ανάπτυξή τους. Αυτό μπορεί να είναι καθησυχαστικό για τους γονείς που ανησυχούν ότι θα βλάψουν τα παιδιά τους, επειδή κάποιες φορές δεν μπόρεσαν ανταποκριθούν άμεσα στο κλάμα τους.  

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.